Geréb Ágnes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Geréb Ágnes
Agnes GEREB checking the heart-beat of the fetus at a homebirth.jpg
Született 1952. december 20. (65 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása pszichológus,
szülész-nőgyógyász
dr. Geréb Ágnes, bába
szülés-kísérés közben
dr. Geréb Ágnes, bába
otthon szülés közben a magzat szívhangját ellenőrzi

Geréb Ágnes (Szeged, 1952. december 20. – ) pszichológus, szülész-nőgyógyász és független bába, 1977-től az apás szülés, majd az otthonszülés hazai úttörője.[1][2] 2015-ben a Forbes őt választotta az 5. legbefolyásosabb magyar nőnek a közéleben. Édesapja Geréb György pszichológus, c. egyetemi tanár.

Életpályája[szerkesztés]

1977-ben végezte el az orvostudományi egyetemet Szegeden. Gyakornoki idejét is Szegeden töltötte, összesen tizenhét évet dolgozott szülész-nőgyógyászként a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. 1977-től férjeket csempészett be a szülésekhez, ami akkoriban még tilos volt.[1] Négy gyermek anyja.[1]

2007-ben eltiltották a foglalkozásától,[3] utána szüléskísérőként asszisztált.[4] Tevékenységét ennek ellenére folytatta, otthonukban szülő nőknek segédkezett. 2009-ben maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg az ügyészség, miután egy általa vezetett szülés közben a magzat életét vesztette.[5] 2009 novemberében Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) egyesítették a vádakat és úgy ítélték meg, hogy a cselekmény emberölésnek is minősíthető.[6] Az emberölések elbírálása a megyei bíróságok hatáskörébe tartozik, így a per a Fővárosi Bíróságon folytatódott.[5] Magyarországon ez volt az első eset, hogy orvost azzal vádoltak meg, hogy elvégzett egy beavatkozást annak ellenére, hogy tudta, halált okozhat.[7] A Fővárosi Bíróság (FB) megállapította, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKP) szabályt sértett az átminősítéssel és az ügyet visszahelyezte.[7] 2010. október 5-én ismét őrizetbe vette a rendőrség, miután egy általa vezett tanfolyam közben az egyik részvevőnél megindult szülés során a csecsemő légzése és vérkeringése leállt és újra kellett éleszteni.[8] 2010. október elején élőláncot alkotva demonstráltak a letartóztatott Geréb Ágnes mellett az otthonszülés támogatói Geréb kiszabadításáért és az otthonszülés kérdésének rendezéséért. 2010. október 22-én a The Guardian brit napilap cikket közölt a letartóztatásáról és a fogvatartás körülményeiről, amelyben ügyvédje azt állította, hogy a szülésznőt oly módon vezették a tárgyalásra, hogy a lábbilincs tíz centiméteres sebet vágott a lábába.[9] Három nappal később Ertsey Katalin, az LMP képviselője közleményben tudatta, hogy a Nagy Ignác utcai BV intézet parancsnokhelyettese, Tóth Gábor jogsértő módon megakadályozta, hogy parlamenti képviselők meglátogathassák a szülésznőt.[10] 2010. november 8-án a bíróság ugyanazokkal az indokokkal az előzetes letartóztatását két hónappal meghosszabbította.[11] Egy ekkor (2010 novemberében) megjelent magyarországi ENSZ-jelentés is említést tesz a független bábák kriminalizálásáról és név nélkül, de kitér arra is, hogy egy bábát letartóztattak szülési komplikáció kapcsán.[12] Az év végére 2010. december 22-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság megszüntette Geréb Ágnes előzetes letartóztatását, és házi őrizetbe helyezte át.

2011 márciusában a Fővárosi Bíróság két év letöltendő fogházra ítélte első fokon.[13] A vádlottak a tárgyalás utolsó előtti napján eljárási kegyelmet kértek az aktuális köztársasági elnöktől, Schmitt Páltól, aki azt elutasította.[14][15][16][17] Azóta is folyamatos a házi őrizete, rendszeresek a tüntetések, tiltakozások. Geréb Ágnes nem kerülhet feltételesen szabadlábra. A Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10-én súlyosbította a Fővárosi Bíróság ítéletét dr. Geréb Ágnes ügyében. Öt év helyett tíz évre tiltották el a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától, és a két év letöltendő fogházbüntetést is helyben hagyták, de egy év után nem szabadulhat feltételesen. Ráadásul még több mint másfél millió forintos bűnügyi költséget is ki kell fizetnie. Az ítélet jogerős, nem lehet fellebbezni ellene. Pelle Andrea, Geréb ügyvédje bejelentette: Schmitt Pál köztársasági elnökhöz fordulnak kegyelemért.

Tanulmányai[szerkesztés]

Munkahelyek[szerkesztés]

1977–1994: Szegedi Női Klinika, szülész-nőgyógyász. 1989-től: Független bábának vallja magát, azóta kb. 3500 otthonszülésnél volt jelen független bábaként. 1994-től a Napvilág Születésház Bt. munkatársa, 1994-ben alakult az első magyarországi születésház, részben az otthonszülések háttérintézményeként működött. 1997: a második magyarországi születésház megalapítása.

Ösztöndíjak, díjak[szerkesztés]

 • 1997: Ashoka-díj – Újítók a Társadalomért világszervezet ösztöndíjában részesült egy évig. Az 1980-ban alapított Ashoka világszervezet a kockázati befektetési modellre építve a társadalmi vállalkozókat anyagilag és más, szakmai szolgáltatásokkal támogatja. Az Ashoka tagok által kifejtett tevékenység nagy hatást gyakorol a társadalom érték- és normarendszerére, kiterjed az oktatásra, a környezetvédelemre, az egészségügyre, az emberi jogokra, a közösség aktivizálására, valamint a gazdaság fejlesztésének területére.
 • 2006: Promenád-díj – A díj egy női civil kezdeményezés által alapított, kiemelkedő civil tevékenységet végző, figyelemre méltó személyiségű nők elismerésére létrehozott díj. Célja, hogy elismerje az arra érdemes közéleti tevékenységet végző nőket, felhívja a figyelmet a nőkre, a női szerepekre, a nők által – a társadalom gyakorlati működtetésében – végzett munka nélkülözhetetlen voltára. Szándéka továbbá, hogy valódi női példaképek előtérbe állításával követendő és követhető példákat mutasson fel.
 • 2011: Az évtized női A Nők Lapja közönségszavazásán, amelyen az évtized meghatározó és kedvenc női személyiségeit keresték, az olvasók dr. Geréb Ágnest választották az Évtized kedvencének „közélet" kategóriában.

Szervezeti kapcsolatok[szerkesztés]

 • 1992: megalakítja az Alternatal Alapítványt a háborítatlan, természetes szülés elterjesztése céljából, melynek tiszteletbeli elnöke hosszú éveken át a világszerte ismert és elismert szülész-nőgyógyász, Dr. Michel Odent
 • 1996-tól: folyamatos együttműködés a La Leche Ligával

Szakmai konferenciák[szerkesztés]

 • 1986: részt vett Londonban a világ első nemzetközi otthonszülés-konferenciáján (First International Conference on Home Birth, London, 1986).
 • 1992: Nemzetközi konferencia a szülésről, születésről – konferenciát szervez Szegeden több száz magyar résztvevővel. A bábaszakma legnagyobbjai, világszerte elismert szakemberei is képviseltetik magukat (fővédnök Dr. Michel Odent, szülész-nőgyógyász, a Primal Health Research Center, London alapítója és igazgatója, védnök Sheila Kitzinger, társadalomantropológus, Beverly Chalmers, a WHO akkori konzultánsa, előadó többek közt Wendy Savage, a Londoni Királyi Kórház szülészet-nőgyógyászati tanácsadója), illetve több neves magyar szakember, köztük Dr. Bálint Sándor
 • 1994: Konferencia az újszülöttről, avagy a legújabb kutatási eredmények a szülés alatti beavatkozások újszülöttre való hatásairól – Dr.Marshall Klaus, világhírű amerikai neonatológus, kutató professzor előadása a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Társelőadó: Phyllis Klaus, amerikai pszichoanalitikus
 • 1994: Dr. Michel Odent, a szakmában mindenki által ismert, a természetes szülést a legelsők között alkalmazó szülész-nőgyógyász szakorvos és kutató szakmai konzultációra érkezett hazánkba, hogy a klinikavezető főorvosokkal találkozva az Alternatal Alapítvány munkájához szakmai kutatási eredményekkel hátteret biztosítson a kezdeményezéséhez.
 • 1995: Továbbképzések szülésznőknek, világhírű vendégelőadókkal: Barbara Harper, Beverly Beech, Phyllis Klaus, Dr. Michel Odent.
 • 1995-től: ENCA konferenciákon van jelen, azóta is folyamatosan nemzetközi munkákban vesz részt.
 • 2001: Szabadon szülni, szabadnak születni kampány és petíció az otthonszülés jogi és szakmai kereteinek biztosításáért
 • 2001: Harmadik Otthonszülés Világkonferencián két előadást tart (Past attends at birth és Birth is not gentle)
 • 2003: megszervezi az első A születés hetét, melyet azóta is minden évben megtartanak
 • 2003: Rendhagyó nemzetközi bábakonferencia szervezője, Budapest

A nagy nyilvánosságot tájékoztató előadások szervezése ill. részvétel[szerkesztés]

 • 1993: Eötvös Gimnázium dísztermében, szülésznők és szülők – előadás 300 fő részére
 • 1994: Bemutatkozó előadások Dunaújvárosban, Veszprémben, Szegeden és Budapesten
 • 1994: Sajtókonferencia a Népjóléti Minisztériumban az Alternatal Alapítvány céljairól 1994. október 12-én
 • 1995 szeptemberétől induló Magyar Hagyományőrző Műhely 3 éves iskolájának előkészítő munkájában vesz részt. A kitűzött cél az, hogy a hagyományos bábaság újrateremtésének lehetőségeit feltárják és az oktatásban is részt vegyenek.
 • 1995: Egészségügyi Főiskola Budapest: előadás a háborítatlan, természetes szülésről
 • 1996–2000: rendszeres nyílt napok a Születésházban, klubokban
 • 1996: Budapest: SEAL-Konferencia és kiállítás, előadó
 • 1996: Szoptatás világnapja, Védőnőképző Főiskola, Kaposvár, előadó X
 • 1996: Érdi Napok keretén belül Ember születik c. előadás, Érd, Polgárok Háza
 • 1996: Természetgyógyász Konferencia, Budapest, Petőfi Csarnok, előadó
 • 1996: Szülészeti, Perinatológiai és Aneszteziológiai Társaság harmadik szimpóziuma, Budapest, előadó
 • 2001: Lengyel szülésznők konferenciája, Varsó, előadó
 • 2002: Varsói ENCA (European Network of Childbirth Association) találkozó, előadó
 • 2002-től a Napvilág Születésházban császármetszésfeldolgozó, szülésfeldolgozó csoportokat, veszteségfeldolgozó csoportot, holotróp légzés-csoportot tart
 • 2002: Születésalagút – Betekintés a születés körüli intim történésekbe hanggal, képekkel c. kiállítás kép- és hanganyagának egyik szerkesztője.Helyszín: Millenáris Park "B" csarnok
 • 2004: Athéni ENCA találkozó, előadó
 • 2004: ENCA 11. éves, nemzetközi találkozója, Budapest
 • 2004: Alternatal Alapítvány konferenciája világhírű, neves előadókkal (pl. Ina May Gaskin, Michel Odent, Elisabeth Geisel)
 • 2005: Múlt, jelen, jövő a szülészetben c. konferencia, Balatonalmádi, előadó. Előadásának témája: Statisztikai összefoglaló a szaksegítséggel kísért magyarországi otthonszülésekről
 • 2007: ENCA találkozó Bosznia-Hercegovinában, előadóként van jelen.
 • 2007: Előadás Az otthonszülés jelenlegi gyakorlata címmel, Budapest, Hotel Danubius
 • 2006-tól több alkalommal tart Marosvásárhelyen, Kolozsvárott többnapos képzést szülés körüli szakembereknek
 • 2007: Állásfoglalás készítése az Intézeten Kívüli Szülés Szabályozását Előkészítő Bizottságon belül. Az Intézeten Kívüli Szülés Szabályozását Előkészítő Bizottság tagjai, a várandósság, szülés, születés hatókörébe tartozó különböző szakmák képviselői megvitatták, minden pontjában elfogadták és a törvényi szabályozáshoz irányadónak nyilvánították a Tervezett, intézeten kívüli szülés protokollja és irányelvei című dokumentumot, melyet benyújtottak az Egészségügyi Minisztériumnak.
 • 2008: Prágai nemzetközi bábakonferencia, előadó
 • 2008: Budapestre hívja a világhírű Sheila Kitzingert, aki előadást tart A szülés helyzete különböző kultúrákban címmel

Eredmények, célok[szerkesztés]

 • 1977-ben apákat csempész be engedély nélkül a szülőszobára, amiért fél évre eltiltják a szülőszobától, majd évekkel később a klinika vezetője büszkén nyilatkozza, hogy az ő intézményében volt először apás szülés.
 • 1993-tól bábatársaival havonta információs hetet tart, melynek keretében egy héten át a várandósságról, szülésről és a gyermekágyas időszakról informálódnak a tanfolyamra járók. Érintett szakemberek – bába, védőnő, pszichológus, szoptatási tanácsadó – tartanak előadásokat és párcsoportot.
 • Az Alternatal Alapítvány munkája keretében rendszeresen előadásokat tart, külföldi szakembereket hív Magyarországra, behozzák és elterjesztik hazánkban a doulaság fogalmát, doula-képzéseket tartanak, amiből azóta kinőtt a MODULE, ahol kórházi doulákat képeznek. A Napvilág Születésházhoz kötődő független bábák mellett körülbelül tizenöt doula tevékenykedik.
 • Bábaként az első célját, hogy független bábákat képezzen ki, akik nélküle is színvonalasan tudják az otthonszülést bonyolítani, már megvalósította. Szemléletformálás következtében, amelyet a már otthon megszült anyák is továbbvittek, a kórházon belül is jelentősen megváltozott az igényszint, aminek következtében a kórház is kénytelen volt nem kevés – sokszor ugyan csak látszat – változtatást eszközölni, ami a kórházi szülések humanizálását segítette.

Gondozásában megjelent könyvek[szerkesztés]

 • Stanley E. Sagov; Richard I. Feinbloom; Peggy Spindel; Archie Brodsky: Otthonszülés - Az intézeten kívüli szülés gyakorlati kézikönyve. Alternatal Alapítvány, 1992, Szeged
 • Penny Armstrong, C. N. M.; Sheryl Feldman: A születés művészete – Szülés bölcsen, a természet rendje szerint, a tudomány támogatásával. Alternatal Alapítvány, 1995, 2001, Budapest
 • Inda – Szüléskísérők naplójából Napvilág Születésház Bt., 2002, Budapest
 • Beszélgetések Feldmár Andrással, A tudatállapotok szivárványa szerzőjével; riporter Geréb Ágnes, Feldmár András, Karátson Gábor; Könyvfakasztó, Bp., 2002
 • Michel Odent: A szeretet tudományosítása Napvilág Születésház Bt., 2003, Budapest
 • Michel Odent: Császármetszés Napvilág Születésház Bt., 2004, Budapest
 • Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában Katarzís vagy krízis, Alternatal Alapítvány, 2008, Budapest
 • Marsden Wagner: Amerikából jöttem, mesterségem címere szülész-nőgyógyász – Könyv a változásért Alternatal Alapítvány, 2010, Budapest
 • Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol – Természetes kísérés a várandósság, a szülés, a gyermekágy és a szoptatás idején gyógynövényekkel, homeopátiás szerekkel és illóolajokkal, Katalizátor Könyvkiadó, 2007, Budapest. Szaklektor: Geréb Ágnes A könyv megjelenését az Alternatal Alapítvány támogatta
 • Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim - Illóolajokkal élni, szülni, meghalni, Katalizátor Könyvkiadó, 2003, 2007, Budapest. (A könyv megjelenését az Alternatal Alapítvány támogatta)
 • Kristen Bleich: A szerelmeskedés könyve tinédzsereknek, Tessloff Babilon, 2004, Budapest. Szaklektor: Geréb Ágnes

Gondozásában megjelent DVD-k[szerkesztés]

 • A szülés természete, Kamera: Koós Tamás; Zene: Barcza Gergő; Vágó: Papp László és Rigó Mária; Koncepció: Domjánné Harsányi Katalin, Geréb Ágnes és Koós Tamás. Kiadó: Alternatal Alapítvány, 2001
 • Nagykata , Vágó: Rigó Mária és Papp László; Operatőr: Koós Tamás; A család: Nagy Kata, Kánnár Zsolt (Petya), Kánnár Luca és Kánnár Panna A barátnőjük: Macher Mónika (Mona) Dúla: Velkei Éva Bába: Geréb Ágnes Magyarországi forgalmazó: Napvilág Születésház
 • A holdasszony, A film eredeti címe: Moon Woman Rendezte: Laimé Kiskünaité és Rimas Kavaliauskas; Dramaturg: Giedré Paulin Kevicüté A rítusokat vezeti: Jurga Svediené bába 1977, VILSAT TV A magyar változat létrehozásában közreműködtek: Fordítás: Domjánné Harsányi Katalin; Magyar hangok: Galambos Péter, Geréb Ágnes, Herner Dániel és Szávai Viktória; Technikai munkatársak: Galambos Péter és Suhai-Hodász Luca; Magyarországi forgalmazó: Napvilág Születésház
 • A tenger szülöttei , Barbara Harper gondozásában A magyar változat létrehozásában közreműködtek: Fordítás: Klukon Bea; Magyar hangok: Galambos Péter, Geréb Ágnes, Kohler Katalin Technikai munkatársak: Galambos Péter, Papp László és Suhai-Hodász Luca A film eredeti címe: Birth Into Being. The Russian Waterbirth Experience. C 1999, GLOBAL MATERNAL/CHILD HEALTH ASSOTIATION P.O. BOX 1400 WILSONVILLE, OR 97070. 1-800-641-BABY Magyarországi forgalmazó: Napvilág Születésház
 • Születnek így is , A film eredeti címe: Gentle Birth Choices Barbara Harper gondozásában Global Maternal/Child Healt Assitiation A non-profit (501-c-3) public benefit corporation. P.O. BOX 1400 WILSONVILLE, OR 97070. For free info or the book Gentle Birth Choices. Phone: 503-682-3600. A magyar változat létrehozásában közreműködtek: Fordítás: Klukon Bea; Magyar hangok: Galambos Péter, Geréb Ágnes, Kohler Katalin, Kozma Károly; Technikai munkatársak: Galambos Péter, Papp László és Suhai-Hodász Luca. Magyarországi forgalmazó: Napvilág Születésház

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b c Kibelbeck Mara: Geréb Ágnes: „A szülés gyógyító erejű”. Nők Lapja Cafe, 2008. április 16. (Hozzáférés: 2009. december 2.)
 2. Home births in Hungary - Difficult delivery. The Economist, 2009. március 11. (Hozzáférés: 2010. március 19.)
 3. Eltiltották Geréb Ágnest a szülész foglalkozástól. Origo, 2007. október 26. (Hozzáférés: 2009. december 2.)
 4. Varró Szilvia (2009. szeptember 24.). „"És máglyát is raknak?" - Geréb Ágnes nőgyógyász, az otthon szülés hazai népszerűsítője21 (39), 12-14. o, Kiadó: Magyar Narancs. (Hozzáférés ideje: 2009. december 2.)  
 5. ^ a b Emberölés lett a vád Geréb Ágnes ellen. Index, 2009. november 27. (Hozzáférés: 2009. december 2.)
 6. Akár emberölésért is elítélhetik Geréb Ágnest. Magyar Televízió, 2009. november 26. (Hozzáférés: 2009. december 2.)
 7. ^ a b Szabályt sértett a bíróság Geréb Ágnes ügyében. Index, 2010. február 26. (Hozzáférés: 2010. február 26.)
 8. Rendőrség állította elő Geréb Ágnest, miután újra kellett éleszteni az otthon született újszülöttet
 9. Hungary: Midwife Agnes Gereb taken to court for championing home births - guardian.co.uk, 2010. október 22.
 10. Ismét nem engedtek be képviselőket Geréb Ágneshez - lehetmas.hu, 2010. október 25.
 11. Meghosszabbították Geréb Ágnes előzetes letartóztatását, 2010. november 8.
 12. HUNGARY - Submission to the UN Universal Periodic Review, 2010, p. 3, <http://www.errc.org/cms/upload/file/hungary-upr-08112010.pdf>
 13. Börtönbe küldték Geréb Ágnest. Index, 2011. március 28. (Hozzáférés: 2010. március 28.)
 14. Schmitt nem kegyelmezett Geréb Ágnesnek. Index, 2011. június 20. (Hozzáférés: 2011. szeptember 4.)
 15. Schmitt Pál elutasította Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét. Origo, 2011. június 20. (Hozzáférés: 2011. szeptember 4.)
 16. Schmitt Pál elutasította Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét. Hvg.hu, 2011. június 20. (Hozzáférés: 2011. szeptember 4.)
 17. Schmitt nem kegyelmezett Geréb Ágnesnek. Népszabadság Online, 2011. június 20. (Hozzáférés: 2011. szeptember 4.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]