Feldmár András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Feldmár András
András 66.jpg
Született
1940. október 28. (75 éves)[1]
Budapest[1]
Foglalkozása pszichiáter

Feldmár András (Budapest, 1940. október 28.[2] –) Kanadában élő, magyar származású matematikus, pszichológus, pszichoterapeuta.

Tevékenysége szemben áll a pszichiátria hagyományos útjaival, mert elítéli a diagnosztizálás széles körben elterjedt módszerét (l. DSM-V) és az ezen alapuló terápiát, a betegségek és az emberek címkézését, a gyógyszeres kezelést (egyes kivételes eseteket leszámítva), másfelől pedig nem kifogásolja az LSD szakértő felügyelettel történő, terápiás szempontból indokolt használatát.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1956-ban, tizenhat évesen vándorolt ki Kanadába, saját bevallása szerint elsősorban családi okokból.

Matematikából alapképzéses diplomát szerzett a Torontói Egyetemen, majd a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen kapott PhD-képzést szintén matematikából, amelyet az utolsó évben félbehagyott, mert „több időt töltött a költészeti szemináriumon”. Pszichológiából mesterképzést kapott. A doktori címet a vancouveri Simon Fraser Egyetemen sem kapta meg, mert a mély hipnotikus állapotokról készülő diplomatémáját nem fogadták el.[3]

1969-től klinikai pszichológusként dolgozott Vancouverben, ahol 1974-ben megismerkedett Ronald David Lainggel; a skót pszichiáter elméleti és gyakorlati munkásságában radikálisan megkérdőjelezte a 20. századi pszichiátria dogmáit. Ez a találkozás egy életre meghatározta Feldmár tudományos munkásságát, szakmai felfogását, a világhoz és hivatásához való viszonyát. Nagy hatással volt rá a találkozás: Londonba költözött, és Laing tanítványa és életre szóló barátja lett.

1975-ben visszatért Kanadába, magánpraxist indított, és figyelemre méltó eredményeket ért el pszichotikus betegek terápiájával. A Palo Alto-i iskolában Paul Watzlawick mellett tett szert speciális rövidterápiás tapasztalatokra. Feldmár András R. D. Laing tanítványaként, barátjaként és szakmai örököseként a mai napig számos jelentős terápiás kísérlet részese Európában és Amerikában. Szakemberekkel, teológusokkal, művészekkel és elszánt civilekkel arra keresik a választ, hogy hogyan tudnának a lélek és tudat sebeitől szenvedő emberek az orvos-beteg reláció kiszolgáltatottsága helyett élő, gyengéd, szeretetteli kapcsolatokból erőt merítve meggyógyulni és visszatalálni a hétköznapok boldogságába. Útkereső figyelme kiterjed olyan alternatív és tradicionális módszerekre, amelyeket különféle kultúrák és vallások gyógyítói, papjai, sámánjai használtak és használnak ma is. Feldmár a mai napig aktívan dolgozik terapeutaként; előszeretettel foglalkozik gyerekekkel, családokkal, csoportokkal és különböző közösségekkel is. Előadásokat és workshopokat tartott Kanada, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több városában, Minszkben, Szarajevóban, Szerbiában, Debrecenben és Budapesten. Számos szervezet számára végez szakértői, tanácsadói munkát; pszichológusokat és pszichiátereket is továbbképez.

Feldmár hatására jött létre a Soteria hálózat magyarországi tagja, a Soteria Alapítvány,[4] amely 1995 óta segíti a mentális problémákkal küzdő embereket.

Rendszeresen Magyarországra látogat, ahol a 2007-ben létrejött Feldmár Intézet szervezésében előadásokat tart, csoportokat, kurzusokat vezet. A változás dinamikájával kapcsolatos kutatásait, tanulmányait használja fel a Feldmár Intézet a coaching területén, ahol gyorsan, eredményesen kell akadályokat megszüntetni, rejtett motivációkat felszínre hozni, és elérni az elérhető célokat, nyugodt szívvel hátat fordítva a lehetetlennek.

A Feldmár Intézet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2006-ban jött létre a Feldmár András nevét viselő szellemi műhely, a Feldmár Intézet,[5] amelynek alapítói így fogalmaznak: „Egyetértünk vele abban, hogy az, hogy van-e élet a halál előtt, többek között azon múlik, hogy valaki miképpen tud akkor is szabad maradni, ha pisztolyt tartanak a halántékához, vagy hogy képes-e átlátni, hogy a szeretet nem más, mint a másik ember másságának teljes elfogadása és a valódi párbeszéd. Mindehhez persze bátorság kell. A szeretet pedig munka, és a bátorság nem egy a félelemnélküliséggel.”

A Feldmár Intézet azért dolgozik, hogy Magyarországon minél többen ismerhessék meg a feldmári gondolkodásmódot és lehessenek aktív részesei annak a szellemi élménynek, amit a szabad, őszinte, kötöttségek és szégyenérzet nélküli kommunikáció adhat az embernek. A non-profit szervezet Feldmár András részvételével és az internet adta lehetőségekkel szervezi élő és online eseményeit, és bevételeit visszaforgatja programjai (előadások, workshopok, önismereti csoportok) finanszírozására.

Filmek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2001-ben Fliegauf Benedek Van élet a halál előtt? címmel portréfilmet forgatott róla, amelyet ezt követően évekig vetített Budapesten a Tabán mozi,[6] s amelynek anyaga 2004-ben könyvben is megjelent. 2005 szeptemberében tartott két előadása Feldmár: A valóság címmel kapható DVD-n a Soteria Alapítvány kiadásában. A portréfilm a Google-n is megtekinthető.[7]

Könyvei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kritikák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Előadások és könyvek anyaga[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Interjúk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]