Feldmár András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Feldmár András
Feldmár András.jpg
Született 1940. október 28. (77 éves)[1]
Budapest[1]
Foglalkozása pszichológus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Feldmár András témájú médiaállományokat.

Feldmár András (Budapest, 1940. október 28.[2] –) Kanadában élő, magyar származású matematikus, pszichológus, pszichoterapeuta.

Tevékenysége szemben áll a pszichiátria hagyományos útjaival, mert elítéli a diagnosztizálás széles körben elterjedt módszerét (l. DSM-V) és az ezen alapuló terápiát, a betegségek és az emberek címkézését, a gyógyszeres kezelést (egyes kivételes eseteket leszámítva), másfelől pedig nem kifogásolja az LSD szakértő felügyelettel történő, terápiás szempontból indokolt használatát.

Élete[szerkesztés]

1956-ban, tizenhat évesen vándorolt ki Kanadába, saját bevallása szerint elsősorban családi okokból.

Feldmár András 1970 óta dolgozik privát praxisában, Vancouverben, mint pszichológus és pszichoterapeuta. Több mint 100 000 órát töltött páciensekkel.

Honours Bachelor of Arts fokozatot (négyéves egyetemi diplomát) szerzett matematikából a Torontói Egyetemen, majd a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen kapott PhD-képzést szintén matematikából, amelyet az utolsó évben félbehagyott. Pszichológiából mesterképzést végzett és Master of Arts fokozatot szerzett, majd a vancouveri Simon Fraser Egyetemen végzett doktori tanulmányokat, de a mély hipnotikus állapotokról készülő diplomatémáját illető szakmai viták miatt nem fejezte be a képzést.

1979 óta brit-kolumbiai valamint az egész Kanadára kiterjedő ottawai szakmai testületek regisztrált tagja. 2006-ban kollégájával, Dr. Patricia Wilenskyvel (a College of Psychologists of British Columbia korábbi elnökével) közösen nyílt levelet írtak az akkori vezetőségnek, amelyben leírták, hogy elutasítják a kontrolláló és központosító törekvéseket. Ezt követően Feldmár és Wilensky kilépett ebből a szervezetből. Feldmár a Canadian Psychological Association országos szakmai szövetségnek a mai napig tagja (Honorary Life Member C. P. A. Membership No.: 1131).

1969-től klinikai pszichológusként dolgozott Vancouverben, ahol 1974-ben megismerkedett Ronald David Lainggel; a skót pszichiáter elméleti és gyakorlati munkásságában radikálisan megkérdőjelezte a 20. századi pszichiátria dogmáit. Ez a találkozás egy életre meghatározta Feldmár tudományos munkásságát, szakmai felfogását, a világhoz és hivatásához való viszonyát. Nagy hatással volt rá a találkozás: Londonba költözött, és Laing tanítványa és életre szóló barátja lett.

1975-ben visszatért Kanadába, magánpraxist indított, és figyelemre méltó eredményeket ért el pszichotikus betegek terápiájával. A Palo Alto-i iskolában Paul Watzlawick mellett tett szert speciális rövidterápiás tapasztalatokra. Feldmár András R. D. Laing tanítványaként, barátjaként és szakmai örököseként a mai napig számos jelentős terápiás kísérlet részese Európában és Amerikában. Szakemberekkel, teológusokkal, művészekkel és elszánt civilekkel arra keresik a választ, hogy hogyan tudnának a lélek és tudat sebeitől szenvedő emberek az orvos-beteg reláció kiszolgáltatottsága helyett élő, gyengéd, szeretetteli kapcsolatokból erőt merítve meggyógyulni és visszatalálni a hétköznapok boldogságába. Útkereső figyelme kiterjed olyan alternatív és tradicionális módszerekre, amelyeket különféle kultúrák és vallások gyógyítói, papjai, sámánjai használtak és használnak ma is. Feldmár a mai napig aktívan dolgozik terapeutaként; előszeretettel foglalkozik gyerekekkel, családokkal, csoportokkal és különböző közösségekkel is. Előadásokat és workshopokat tartott Kanada, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több városában, Minszkben, Szarajevóban, Szerbiában, Debrecenben és Budapesten. Számos szervezet számára végez szakértői, tanácsadói munkát; pszichológusokat és pszichiátereket is továbbképez.

Feldmár hatására jött létre a Soteria hálózat magyarországi tagja, a Soteria Alapítvány,[3] amely 1995 óta segíti a mentális problémákkal küzdő embereket.

Rendszeresen Magyarországra látogat, ahol a 2007-ben létrejött Feldmár Intézet szervezésében előadásokat tart, csoportokat, kurzusokat vezet. A változás dinamikájával kapcsolatos kutatásait, tanulmányait használja fel a Feldmár Intézet a coaching területén, ahol gyorsan, eredményesen kell akadályokat megszüntetni, rejtett motivációkat felszínre hozni, és elérni az elérhető célokat, nyugodt szívvel hátat fordítva a lehetetlennek.

A Feldmár Intézet[szerkesztés]

2006-ban jött létre a Feldmár András nevét viselő szellemi műhely, a Feldmár Intézet,[4] amelynek alapítói így fogalmaznak: „Egyetértünk vele abban, hogy az, hogy van-e élet a halál előtt, többek között azon múlik, hogy valaki miképpen tud akkor is szabad maradni, ha pisztolyt tartanak a halántékához, vagy hogy képes-e átlátni, hogy a szeretet nem más, mint a másik ember másságának teljes elfogadása és a valódi párbeszéd. Mindehhez persze bátorság kell. A szeretet pedig munka, és a bátorság nem egy a félelemnélküliséggel.”

A Feldmár Intézet azért dolgozik, hogy Magyarországon minél többen ismerhessék meg a feldmári gondolkodásmódot és lehessenek aktív részesei annak a szellemi élménynek, amit a szabad, őszinte, kötöttségek és szégyenérzet nélküli kommunikáció adhat az embernek. A non-profit szervezet Feldmár András részvételével és az internet adta lehetőségekkel szervezi élő és online eseményeit, és bevételeit visszaforgatja programjai (előadások, workshopok, önismereti csoportok) finanszírozására.

Filmek[szerkesztés]

2001-ben Fliegauf Benedek Van élet a halál előtt? címmel portréfilmet forgatott róla, amelyet ezt követően évekig vetített Budapesten a Tabán mozi,[5] s amelynek anyaga 2004-ben könyvben is megjelent. 2005 szeptemberében tartott két előadása Feldmár: A valóság címmel kapható DVD-n a Soteria Alapítvány kiadásában. A portréfilm a Google-n is megtekinthető.[6]

Könyvei[szerkesztés]

Kritikák[szerkesztés]

Előadások és könyvek anyaga[szerkesztés]

Interjúk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]