Galaktikus támadás (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Galaktikus támadás
(The Arrival)
1996-os amerikai–mexikói film
RendezőDavid Twohy
ProducerTed Field
Műfaj
  • sci-fi film
  • thrillerfilm
  • fantasztikus film
ForgatókönyvíróDavid Twohy
Főszerepben
OperatőrHiro Narita
DíszlettervezőMichael Novotny
Gyártás
GyártóArtisan Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Mexikó
Nyelvangol
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő115 perc
Költségvetés25 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1996
  • 1997. május 1. (Németország)[1]
Korhatár12 II. kategória (F/10417/J)
Kronológia
KövetkezőGalaktikus támadás 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Galaktikus támadás (eredeti cím: The Arrival) 1996-ban bemutatott amerikai–mexikói sci-fi-horrorfilm, melyet David Thowy írt és rendezett. A főbb szerepekben Charlie Sheen, Lindsay Crouse, Richard Schiff és Teri Polo látható.

1996. május 31-én mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban. A folytatása 1998-ben jelent meg Galaktikus támadás 2 címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

Ilana Green (Lindsay Crouse) klíma-kutató felfedezi, hogy fák és virágok burjánzanak 90 mérföldre az Északi-sarktól. Zane Zaminski (Charlie Sheen) rádió-csillagászként dolgozik a SETI programban Calvin (Richard Schiff) barátjával együtt és egy rádiójelet fedeznek fel, amely bizonyíthatja a földönkívüli intelligencia létét. A rádióhullámok tizennégy fényévnyi távolságból érkeznek, a tudósok engedélyt kérnek rá, hogy a Földről vagy egy műholdról megerősítsék az üzenetet.

Zane magnószalagra veszi a jelet és átadja főnökének Phil Gordiannak (Ron Silver), aki azonban közli vele, hogy a költségvetési kiadások csökkentése miatt az intézetet megszüntetik. A magnószalagot átveszi és megígéri Zane-nek, hogy ellenőrizni fogják annak tartalmát. Phil azonban ehelyett megsemmisíti a szalagot. Zane sehol sem talál munkát és rájön, hogy feketelistára került. Műholdas tévészerelőként helyezkedik el, otthonát parabola-antennákkal és rádióműszerekkel szereli fel, abból a célból, hogy újra a világűrből érkező jel nyomára bukkanjon. A szomszéd kisfiú, Kiki érdeklődést mutat Zane „hobbija” iránt és segít neki a műszerek kezelésében. Újra felfedeznek egy hasonló jelet, ezt azonban a Földről sugározzák a világűrbe. Zane felkeresi egykori munkatársát, Calvint, hogy megossza vele az új információt. Calvint azonban már holtan találja. Zane nem tudja mit tegyen, végül úgy dönt,Mexikóba utazik, ahonnan a válaszjelet küldték a világűrbe.

Zane megérkezik Mexikóba és megpróbál minél többet megtudni a rádiójel eredetéről, melynek során az esőerdő közepén egy teljesen új fejlesztésű erőművet fedez fel. Miközben rádiójeleket próbál bemérni találkozik egy Ilana Green nevű nővel, aki elmondása szerint azért érkezett a térségbe, mert felfedezte, hogy szokatlanul magas az üvegházhatást előidéző gázok aránya a területen. Mindkettőjüket biztonsági őrök fogják el, a közeli rendőrőrsre viszik őket, ahol kihallgatják arról, hogy mit kerestek az erőmű közelében. Zane a kihallgatás alatt észreveszi, hogy az egyik mexikói biztonsági őr pont úgy néz ki, mint egykori főnöke, Phil Gordian. A kihallgatás után elengedik őket, együtt térnek be egy hotelbe, ahol megbeszélik egymás felfedezéseit. Zane felhívja barátnőjét Chart (Teri Polo), aki közli vele, hogy az a társaság, amely az erőművet építette az esőerdő közepén, számos hasonló jellegű erőművet épít szerte a harmadik világban. Egy idős férfi, aki követte Zane-t, skorpiókat csempész be Ilana szobájába és a nő belehal a rovarok csípéseibe.

Zane miután felfedezi Ilana holttestét, azonnal az erőműhöz hajt, sikerül bejutnia az épületbe, és felfedezi, hogy az ott dolgozó munkások mindegyike földönkívüli idegen (jellemzőjük, hogy a térdüknél a lábuk ellenkező irányba hajlik, mint az embereknél). Az erőművön kívül emberi külsőt viselnek, ezek a felvett arcok azonban igencsak hasonlítanak egymásra, így magyarázható meg, hogy Zane egykori – idegen – főnöke és a földönkívüli biztonsági őr olyannyira hasonlítottak egymásra. Az erőműben nagy mennyiségben állítják elő az üvegházhatást okozó gázokat, hogy ezzel átalakítsák a Földet és annak légkörét (terraformálás) saját életviszonyaiknak megfelelően. Az idegenek felfedezik Zane-t, így a férfinek menekülnie kell. Egy Phil-szerű „külsőben” sikerül elmenekülnie az erőműből, eközben egy idegent elgázol.

A rendőrőrsre megy, ahol megvádolják azzal, hogy megölt egy embert. Ám nem az elgázolt idegent, hanem Ilana holttestét mutatják meg neki, így Zane rádöbben, hogy egy hatalmas összeesküvésről van szó, amelyben a rendőrség is benne van. Sikerül megszöknie a őrsről és visszajutni az Amerikai Egyesült Államokba. Hazatérve találkozik Phillel, aki elismeri, hogy az idegenek az tervezik, az elkövetkező tíz évben felgyorsítják a globális felmelegedést, így lakhatóvá válik a bolygó az idegenek számára és az emberi faj pusztulása bekövetkezik. Phil nem érzi felelősnek magát, hiszen „ők csak meggyorsítják az emberi faj pusztulását, amely az ő közreműködésük nélkül is bekövetkezne, csak lassabban.” Phil vallomása után Zane egy közeli bokorból egy elrejtett videókamerát vesz elő, melyen rögzítette a beszélgetést. Phil elengedi Zane-t, mert „nincs esélye” a férfinak ellenük.

Zane otthonába hazatérve észreveszi, hogy az összes felszerelése eltűnt: egy pörgő gömbszerű földönkívüli technikai szerkezet „szívta magába” a berendezéseket, műszereket. Zane és Kiki elhatározzák, hogy elutaznak egy közeli rádióteleszkóphoz, hogy azt felhasználva a műholdakra közvetítsék a videókamera felvételét, megismertetve így az emberiséget a fenyegető veszéllyel. Char azt hiszi, Zane megőrült, hívja a rendőrséget, a rendőrök helyett azonban Phil és emberei jelennek meg a teleszkópnál. A felvételt nem sikerül elküldeni a műholdra, mert kiderül, hogy Kiki is idegen, a videókamerát átadja Philnek. Amikor az idegenek el akarják kapni, Zane folyékony nitrogént locsol Philékre. Az idegenek nem tudják elviselni az extrémen alacsony hőmérsékletet, egykori főnöke megfagyott zsebéből Zane kiveszi a kazettát, aki azonban megragadja a kezét, mire Zane azonnal levágja azt egy baltával. A gömbszerű lebegő szerkezet azonban felmelegíti az idegeneket és megsemmisíti a rádióteleszkópot. Zane és az időközben megérkező Char életben maradnak, a férfi kiabálva közli Kikivel, hogy nem tudják megállítani őket, be fogja mutatni a felvételt. Kiki kifordítja a térdét és eredeti földönkívüli alakjában elfut a sivatagban.

A film egy televíziós közvetítéssel végződik, ahol egy meteorológus a híradóban közli, hogy forró őszre számíthatunk. A televízióadás hirtelen megszakad és Phil vallomása kerül adásba minden egyes csatornán,

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron[2] 2. szinkron[3]
Charlie Sheen Zane Zaminsky Rékasi Károly Czvetkó Sándor
Ron Silver Phil Gordian Barbinek Péter Kapácsy Miklós
mexikói őr eredeti nyelven
Lindsay Crouse Ilana Green Andresz Kati
Teri Polo Char Götz Anna Orosz Helga
Richard Schiff Calvin Csuja Imre
Tony T. Johnson Kiki Simonyi Balázs
Leon Rippy Phil ügynöke Balázsi Gyula

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]