Pokoli édenkert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pokoli édenkert
(A Perfect Getaway)
2010-es amerikai film
Rendező David Twohy
Producer Robbie Brenner, Mark Canton, Ryan Kavanaugh
Műfaj
Forgatókönyvíró David Twohy
Főszerepben Steve Zahn
Milla Jovovich
Zene Boris Elkis
Operatőr Mark Plummer
Vágó Tracy Adams
Gyártás
Gyártó Relativity Media
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín Hawaii
Játékidő 98 perc
Költségvetés 14 millió dollár (becsült)[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Palace Pictures
USA Rogue Pictures
BemutatóUSA 2009. augusztus 7.
Magyarország 2010. január 21.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 22 852 638 dollár[2]
További információk

Pokoli édenkert (A Perfect Getaway) egy 2009-es amerikai thriller, melyert David Twohy írt és rendezett. A főszereplők Timothy Olyphant, Milla Jovovich, Kiele Sanchez és Steve Zahn. A filmet eredetileg, Puerto Ricón és Hawaiion forgatták, majd az Amerikai Egyesült Államokban, 2009. augusztus 7-én jelent meg, az Egyesült Királyságbanaugusztus 12-én. A film pénzügyileg kisebb sikert szerzett.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy enyhe-modorú fiatal amerikai házaspár, Cliff (Steve Zahn) és Cydney (Milla Jovovich) gyalogtúrával akarják ünnepelni a házassági nászútjukat, a távoli Hawaii tengerparton. Útközben, látnak két stoppost, Cleot (Marley Shelton) és Kalet (Chris Hemsworth). Először a pár felajánl nekik egy fuvart, de végül mégsem, mert veszélyesnek találják őket. Ahogy megkezdődik a túra, a pár megismerkedik egy Nick (Timothy Olyphant) nevű önálló túrázóval, aki azt állítja, hogy egy iraki háborús veterán. Nick megmenti Cydney életét, amikor áthaladva majdnem lecsúszott egy keskeny párkányról. A trió összetalálkozik egy csapat megrémült nő túrázóval, akik elmondják, hogy kettős gyilkosság történt Honoluluban. A gyilkosság után, az áldozatoknak kihúzták a fogait, és eltávolították a kézlenyomatokat. Cliff azt gyanítja, hogy a stoppos házaspár a gyilkosok, ezért Cydney azt mondja Cliffnek, hogy forduljanak vissza, de végül folytatják a túrázást Nickel. Ezt követően találkoznak Nick barátnőjével, Ginával (Kiele Sanchez). Cliff azt gyanítja, hogy Kale és Cleo követi őket. Amikor észreveszi, hogy az engedélyei hiányoznak, Cliff megtalálja Kale és Cleo táskáját az ösvényen, amit átkutat, de nem találja meg bennük. Miután letáboroztak, Nick és Cliff szétválnak, hogy megkeressék Kalet és Cleot. Cliffbe belefut egy kalauz, aki elhozta az engedélyeket, melyet az egyik helyi bárban hagyott. Cliff és Nick visszatér a táborba. Nick hoz egy kecskét, amit nemrég ölt meg, majd Gina beveti a hentes tudását, amit az élelmiszerboltban tanult a húsrészlegen.

A következő napon, Kalet és Cleot letartóztatják a gyilkosságok miatt. Az egyik zsákban megtalálják a kihúzott fogakkal teli tasakot. A két pár megkönnyebbül a letartóztatás során. Továbbra is folytatják a parti túrát. Cliff bérel két kajakot, hogy ő és Nick megnézzenek egy tengeri barlangot a közelben. Eközben, Gina végignézi Cydney és Cliff videokameráján lévő fotókat, majd ledöbben, amikor meglátja a házaspárt a képeken, amelyen nem őket vannak. Gina elindul Nick után, hogy figyelmeztesse, de Cydney üldözőbe veszi őt. Egy visszaemlékezés megmutatja, hogy Cliff és Cydney egy kábítószerfüggő szociopata pár, akik meggyilkoltak egy friss házaspárt. Megölték őket, és felvették az identitásukat, annak érdekében, hogy el ne kapják őket. Az is kiderül, hogy "Cliff" tette Kale és Cleo táskájába a fogakat, hogy őket okolják a gyilkosságok miatt.

A barlangban Cliff fejbe lövi Nicket, aminek Gina tanúja lesz, felettük a sziklán. Cliff lőni kezd rá is, de elvéti. Cydney felsettenkedik és megtámadja Ginát. Cydney lábon szúrja egy késsel, míg Gina sikeresen lelöki a szikláról, egyenesen bele a vízbe. Annak ellenére, hogy nem volt térerő az egész utazás alatt, Gina véletlenül kap egy hívást a mobilján, az egyik telefonos cég képviselőjétől. A lány könyörög neki, hogy hívja a rendőrséget. Észreveszi, hogy Cydney kajakkal hagyja el a barlangot, majd Cliff felbukkan a szikla párkányán és megragadja a lábát. Gina belevágja a kezébe Cydney kését és elmenekül. Míg Cliff üldözi Ginát, Cydney a partra evez, hogy észrevegye őt a helikopteres rendőrség. Nick magához tér és észreveszi, hogy megmentette az életét a fejében lévő titán lemez. Gina belebotlik egy csapat férfiba, akik a lopott kajakokat keresik, elmondják a lánynak, hogy most már biztonságban van. Cliff megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy Gina viselkedése, a met (drog) használata miatt van. A csapat egyik tagja, történetesen egy mentős, és észreveszi, hogy Gina pupillája nincs kitágulva, míg Cliffnek igen, így nem hisznek neki. Ennek ellenére, Cliff lelövi és megöli az egész csapatot. Gina kihasználva a lehetőséget, és a part felé igyekszik. Nick megérkezik és felveszi a harcot Cliffel, és egyenlően állnak. Ennél a pontnál érkezik meg a rendőrség a helikopterrel és egy puskával rácéloznak Nickre. Cydney is rajta van, és a rendőrség arra kéri őt, hogy erősítse meg azt, hogy valójában tényleg Nick-e a gyilkos, de nem válaszol. Cydney végül beazonosítja Cliffet, mint gyilkos, és elmondja, hogy tönkretette az életét. A rendőrség mesterlövésze fejbe lövi Cliffet, ahogy látják elérni a pisztolyát, mert meg akarja ölni Nickel.

Később, egy orvosi helikopteren, Nick megkéri Gina kezét. Ő eredetileg a tengerparton szerette volna naplementekor. A lány boldogan elfogadja, és mindketten vállalják, hogy nem mennek nászútra.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Steve Zahn Cliff Seszták Szabolcs
Milla Jovovich Cydney Németh Borbála
Kiele Sanchez Gina Zsigmond Tamara
Timothy Olyphant Nick Varga Gábor
Chris Hemsworth Kale Horváth Gergely
Anthony Ruivivar Chronic
Marley Shelton Cleo
Wendy Braun Debbie Mason

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pokoli édenkert (2009). The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. szeptember 14.)
  2. A Perfect Getaway. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. szeptember 14.)
  3. ISzDb - Pokoli édenkert (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. szeptember 14.)