Merülés a félelembe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Merülés a félelembe
(Below)
2002-es amerikai film
RendezőDavid Twohy
Producer
  • Darren Aronofsky
  • Sue Baden-Powell
  • Eric Watson
Műfaj
Forgatókönyvíró
FőszerepbenBruce Greenwood
Matthew Davis
Olivia Williams
Holt McCallany
Scott Foley
Zach Galifianakis
Zene
OperatőrIan Wilson
VágóMartin Hunter
Gyártás
GyártóDimension Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínPinewood Studios
Játékidő105 perc
Költségvetés40 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMiramax Films
Dimension Films
Bemutató
  • 2002
  • 2002. október 11. (limited release, Amerikai Egyesült Államok)[1][2]
  • 2002. október 18. (Amerikai Egyesült Államok)[2]
  • 2003. április 17. (Németország)[3]
Korhatár16 III. kategória (F/3266/J)
Bevétel606 ezer USD
További információk
SablonWikidataSegítség

A Merülés a félelembe (eredeti cím: Below) 2002-ben bemutatott amerikai természetfeletti horror-filmthriller, melyet David Twohy rendezett. A főbb szerepekben Bruce Greenwood, Olivia Williams, Matthew Davis, Holt McCallany, Scott Foley és Zach Galifianakis látható.

A történet a második világháború idején, 1943-ban játszódik egy tengeralattjárón, ahol a fedélzeten tartózkodók paranormális jelenségeket tapasztalnak.

Cselekmény[szerkesztés]

Az amerikai Tiger Shark tengeralattjáró (nevének jelentése: tigriscápa) 1943-ban az Atlanti-óceánon teljesít szolgálatot. Parancsot kapnak, hogy vegyenek fel túlélőket, akiket egy járőröző brit Catalina repülőgép azonosított.

Három túlélőt vesznek fel, egy ápolónőt és két tengerészt, akik közül az egyiknek komoly sérülése van. Claire Page, az ápolónő elmondja, hogy kórházhajójukat torpedótalálat érte, a sebesült a hajóról származik.

Nem sokkal később egy német hadihajót vesznek észre, ami elől merüléssel próbálnak menekülni. A hadihajó merülő bombákat szór rájuk, amik felrobbannak és a tengeralattjáró sérüléseket szenved. Később még találkoznak ezzel a hajóval, akkor a hajó horgonya okoz sérülést a tengeralattjárónak.

A merülés elején minden gépet leállítanak, és minden zajkeltő eszközt kikapcsolnak, hogy ne fedezzék fel őket, azonban hirtelen megszólal a lemezjátszó és Benny Goodman egyik slágerét harsogja. A parancsnok, Brice hadnagy (Bruce Greenwood) azonnal kikapcsolja a lemezjátszót, és felfedezi, hogy a közvetlen közelben van a sebesült kabinja, akiről kiderül, hogy német. Kihallgatásakor a sebesült egy szikéhez nyúl, mire a parancsnok lelövi és a tengerbe dobását rendeli el.

Közben kiderül, hogy a tengeralattjáró korábbi parancsnoka, Winters néhány napja a vízbe esett és megfulladt, amikor megtorpedóztak egy német hadihajót. A tisztek korábban a felső fedélzetre mentek és Winters néhány roncsot szuvenírképpen ki akart halászni a tengerből.

Az ápolónő síron túli hangokat hall, amik őt hívják, és sikoltozva fedezi fel, hogy a német halott katona az ágya alatt van. Kiderül, hogy az eset két katona csínytevése, akik a szellőzőn keresztül beszéltek hozzá.

Azonban mechanikai problémák is fellépnek: túl magas a hidrogénszint (eléri a veszélyesnek számító 15%-ot), és a kormány külső sérülés miatt beragad, majd eltörik, ezért a hajó irányítatlanul visszafordul keleti irányba.

A hajó sérüléseit csak kívülről lehet megjavítani, ezért négy „önkéntes” búvárruhában szemrevételezi a helyszínt. Egyikük, Coors baleset következtében meghal.

Az ápolónő és a felvett tengerész (aki navigátor) furcsának találják a parancsnok viselkedését és titokban saját elsüllyedésük körülményeit kutatják. Kiderül, hogy ugyanabban az időben, amikor az ő kórházhajójukat találat érte, ugyanakkor a Tiger Shark torpedót lőtt ki egy német hadihajóra.

Odell, egy fiatal zászlós is gyanakszik, hogy a támadás téves volt.

Az ápolónő rájön a parancsnok kabinjában talált műszaki rajzok alapján, hogy az ő hajójuk és a naplóba beírt típusú feltételezett német hadihajó körvonalai igen hasonlóak, ezért könnyű összetéveszteni őket. Ez felveti azt a lehetőséget, hogy az ő kórházhajójukat lőtte le a Tiger Shark és nem egy német hadihajót.

Mint kiderül, három tiszt, Brice, Loomis és Coors felelősek Winters kapitány haláláért. Ugyanis amikor felmentek közösen a fedélzetre és hallották az angol nyelvű segélykiáltásokat, Winters meg akarta menteni a sebesülteket, azonban ez azt jelentette volna a három másik tiszt számára, hogy karrierjük véget ér, ha ilyen szörnyű tévedést követtek el. Ezért fejbe vágták Winterst, aki a vízbe esett és megfulladt.

A hajó legénység által lakott elzárt részén robbanás történik a túl magas hidrogénkoncentráció miatt (ami az akkumulátorokból szivárog ki). A balesetet senki sem éli túl. A felderítő akció során Loomisnak látomásai vannak a felhalmozódott szén-dioxid miatt, és a halott Winterst látja, emiatt fejvesztett menekülésbe kezd, búvárfelszerelés nélkül elhagyja a hajót, hogy a felszínre ússzon, de útközben fennakad a hajó berendezéseiben és megfullad.

Ez után már csak öten vannak életben a hajón: Brice, Odell, Claire, Stumbo, és a kissé lökött tengerész, Weird Wally.

Mivel a fulladás elkerülésére a felszínre kell emelkedniük, Claire felmegy a fedélzetre és megpróbál fényjeleket adni egy felbukkanó hajónak, Brice azonban ezt megakadályozza és a lámpa a vízbe esik. Brice fenyegetően lép fel a lánnyal szemben, talán le is lövi, de Odell hamarabb lő, és Brice a tengerbe zuhan.

A négy túlélőt végül felveszi a brit hajó. Claire és Odell együtt nézik, amint a tengeralattjáró egy pillanatra a felszínre bukkan, hogy aztán örökre elsüllyedjen. Látható, amint az általa elsüllyesztett kórházhajó roncsa mellett ér földet a tenger fenekén.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Matthew Davis Douglas Odell zászlós Juhász Zoltán
Bruce Greenwood Brice hadnagy Koncz István
Olivia Williams Claire Paige ápolónő Román Judit
Holt McCallany Paul Loomis hadnagy Rosta Sándor
Scott Foley Steven Coors hadnagy Juhász György
Zach Galifianakis Fura Wally Szalai Imre
Jason Flemyng Stumbo Bácskai János
Dexter Fletcher Kingsley Mikula Sándor
Nick Chinlund főnök Végh Ferenc
Andrew Howard Hoag Karácsonyi Zoltán
Christopher Fairbank Pappy Kapácsy Miklós

A film készítése[szerkesztés]

A filmet a Michigan tavon forgatták, a külső felvételekhez a második világháborús, amerikai, Gato-osztályú Silversides (SS-236) tengeralattjárót használták. A további felvételek a Pinewood Studios-ban készültek.

Érdekesség[szerkesztés]

Matthew Leitch és Dexter Fletcher együtt játszottak az HBO Az elit alakulat minisorozatában, amiben szintén egy Winters nevű parancsnok alá tartoztak.

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet a Rotten Tomatoes kritikusai 64%-ra értékelték.[5]

A Metacritic 55%-os értékelést adott, ami közepesnek felel meg.[6]

Az írott sajtó is vegyes képet mutat.

Az Entertainment Weekly szerint a film a B+ kategóriába tartozik, de „jól megcsinált, borzongató tengeralattjárós thriller.”[7]

Edward Guthmann a San Francisco Chronicle-től negatív kritikát adott a filmre, különösen a párbeszédeket illetően, amik szerinte anakronisztikusan hatnak egy második világháborús filmben.[8]

A Variety magazin vegyes értékelést adott.[9]

DVD-megjelenés[szerkesztés]

A film DVD-kiadása 2008. november 11-én jelent meg.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.metacritic.com/movie/below, 2016. július 11.
  2. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. október 29.)
  3. Lexicon of international films (német nyelven). Zweitausendeins
  4. Merülés a félelembe - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. december 10.)
  5. Below Movie Reviews”, Rotten Tomatoes. [2008. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. március 16.) 
  6. Below (2002): Reviews”, Metacritic. [2008. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. március 16.) 
  7. Below - Movie Review - Entertainment Weekly”, Entertainment Weekly. [2010. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. március 16.) 
  8. FILM CLIPS / Also opening today”, San Francisco Chronicle (Hozzáférés: 2008. március 16.) 
  9. McCarthy, Todd. „Below Review - Variety.com”, [[Variety (magazin)|]], 2002. október 6. (Hozzáférés: 2008. március 16.) 
  10. http://www.mozi-dvd.hu/cikk5093.html

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Below (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]