Gaál Gaszton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gaál Gaszton
Gaál Gaszton.jpg
Született 1868. november 30.
Székesfehérvár
Elhunyt 1932. október 26. (63 évesen)
Balatonboglár
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Tisztség magyar országgyűlési képviselő
Iskolái Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gaál Gaszton témájú médiaállományokat.

Gyulai Gaál Gaszton Béla Zénó Rezső (néhol Gaal, Székesfehérvár, 1868. november 30.Balatonboglár, 1932. október 26.) magyar nagybirtokos, politikus, egy időben a képviselőház elnöke.

Életrajza[szerkesztés]

Az ősrégi nemesi gyulai Gaál család sarja.[1][2] Apja, gyulai Gaál Lőrinc (1844-1907), földbirtokos, anyja, rendesi Bárány Matild (1845-1884) voltak. Elemi és középiskoláit Székesfehérváron és Grazban végezte, majd a Magyaróvári Királyi Gazdasági Akadémián szerzett oklevelet 1889-ben. A diploma megszerzése után önkéntesként bevonult a közös hadseregbe, ahol az 1-es számú császári és királyi huszárezredben szolgált. Leszerelése után, 1890-ben a mezőhegyesi állami birtokon kapott állást, mint gazdasági gyakornok. Ezt követően előbb a Coburgok pusztavacsi, majd nagybátyja, az ismert antiszemita párti politikus, Szalay Imre balatonlellei birtokára került.

A mezőgazdaság mellett ornitológiával is foglalkozott, ezen keresztül ismerkedett meg a kor neves tudósával, Herman Ottóval is 1893-ban. Herman biztatására vállalt állást a Magyar Ornitológiai Központban, ahol (egy év kihagyással, mikoris családi birtokain tevékenykedett) egészen 1900-ig dolgozott. A központot otthagyva 1902-ben véglegesen is átvette családi birtokainak irányítását.

Az 1906-os választásokon a Függetlenségi és 48-as Párt színeiben szerzett képviselői mandátumot. Az Országgyűlés mandátumának lejárta után, az 1910-es választásokon nem jelöltette magát újra, inkább a gazdaságával foglalkozott. A Magyarországi Tanácsköztársaság alatt, 1918. március 28-án földjeit államosították. Ugyan fölajánlották neki, hogy továbbra is a gazdaság kezelője maradhat, de elutasította és inkább a számára meghagyott négy holdon gazdálkodott tovább. Május 3-án aztán elfogatóparancsot adtak ki ellene, ami elől még idejében elmenekült és előbb Somogy, majd Zala vármegyében bújkált a diktatúra bukásáig.

1919-ben a Friedrich-kormány előbb Somogy-Tolna és Baranya vármegyék kerületi kormánybiztosság élére, majd Somogy vármegye főispáni székébe ültette. Erről 1920-ban lemondott, mikoris a választásokon az Országos Kisgazdapárt színeiben ismét megválasztották országgyűlési képviselőnek.

Ifj. Rakovszky István lemondása után, 1921. július 30-án a képviselők őt választották meg a Nemzetgyűlés elnökévé. 1922. január 20-án egy Beniczky Ödönnel folytatott éles vitát követően benyújtotta ugyan lemondását, de hat nappal később újra megválasztották. Rá jellemző módon egy, a választójog körül elmérgesedett vita során többször is lesétált az elnöki pulpitusból a képviselők közé, hogy csitítsa a hangulatot, illetve mikor 1922. február 5-én úgy látta, esély nyílik a vitatkozó felek közti megegyezésre, megállíttatta a parlament összes óráját, hogy a rendelkezésre álló időt „meghosszabbítsa”.

Még mindig 1922-ben, mikor pártja, az Országos Kisgazdapárt és a KNEP egyesült, ő is belépett az ebből született Egységes Pártba, melynek alelnökévé válaszották. Innét viszont szinte azonnal, 1922 augusztusában a kormány tervezett adóügyi intézkedései miatt kilépett és függetlenként politizált tovább. 1926-ban három képviselőtársával saját elnöklete alatt megalakította az Agrárpártot, melynek színeiben ismét megválasztották képviselőnek. Pártja 1930 decemberében beolvadt az újonnan létrejövő Független Kisgazdapártba, amelyet boldogfai dr. Farkas Tiborral együtt alapított.[3] Az 1931. február 15-iki alakuló ülésén, a Független Kisgazdapárt első elnökévé választották, illetve újfent bejutott az országgyűlésbe. Rövid betegeskedés után 1932. október 26-án, alig több, mint egy hónappal 64-ik születésnapja előtt a balatonboglári családi birtokán hunyt el.

Házassága és leszármazottjai[szerkesztés]

Feleségül vette chernelházi Chernel Jozefin (1880-1908) kisasszonyt, akinek a szülei chernelházi Chernel Olivér és báró Riefel Rozália voltak. Házasságukból született:

  • gyulai Gaál Olivér
  • gyulai Gaál Olga
  • gyulai Gaál Márta

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Dobi István: Vallomás és történelem, Budapest, 1962.
  • Z. Nagy Ferenc: Ahogy én láttam, Budapest, 1965.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. [http://mpgy.ogyk.hu/mpgy/alm/al922_27/246.htm PARLAMENTI ALMANACH 1922-1927. ÉVI NEMZETGYŰLÉSRE - Gaál Gaszton]
  2. familysearch.org Gaál Gaszton ekresztelői adatlapja
  3. MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉSI ALMANACH AZ 1931-1936. ÉVI ORSZÁGGYŰLÉSRŐL - Farkas Tibor