Országos Antiszemita Párt (1883)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Országos Antiszemita Párt
Adatok
ElnökIstóczy Győző
Ónody Géza
Andreánszky Gábor
Utolsó vezetőÓnody Géza és Andreánszky Gábor (társelnökök)

Alapítva1883. október 6.
Feloszlatva1892.
PártújságMagyar Lap
(1885-?)

Ideológiaantiszemitizmus
Parlamenti jelenlét1884-1892

Az Országos Antiszemita Párt az első antiszemita párt volt Magyarországon, amely a tiszaeszlári per hatására alakult meg, s ideológiája később mintául szolgált több szélsőjobboldali pártnak is.

Története[szerkesztés]

Az Országos Antiszemita Pártot 1883. október 6-án alapította Istóczy Győző, Ónody Géza, Simonyi Iván és Széll György. A párt a tiszaeszlári per miatt alakult meg, ugyanis sokan tartottak a zsidók politikai és gazdasági befolyásnak növekedésétől, valamint a zsidóság tömeges betelepedésétől is. Programjukat is erre építették. Követelték a honosítási törvény módosítását, és a zsidók kizárását az állami hitelfelvételekből.

Helyzetüket megnehezítette, hogy sok vezető politikus, például Kossuth Lajos, Tisza Kálmán és Eötvös Károly ellenük foglalt állást, bár mindannyian létező problémát láttak a zsidókérdésben. Továbbá egy ideig nem volt saját pártújságjuk (a Magyar Lap először 1885. március 15-én jelent meg) és megfelelő anyagi forrásaik sem. Ennek ellenére sikerült megakadályozniuk a kormánypárt azon javaslatának törvényerőre emelését, miszerint engedélyezik a keresztények és a zsidók házasságát. Bár a törvényjavaslatot a képviselőház elfogadta, a főrendiház kétszer is elutasította.

Az 1884-es választásokon 17, az 1887-es választásokon pedig 11 mandátumot szereztek, és mindvégig ellenzéki pártként működtek. Bár az 1892-es választásokon már nem indultak egységes pártként, de több egykori képviselőjük ismét bejutott a parlamentbe.

A párt már 1885-ben kettészakadt, de véglegesen csak 1892-ben oszlott fel.

Országgyűlési választási eredményei[szerkesztés]

Választási eredmények Mandátumok száma Mandátumok aránya Parlamenti szerepe
1884-es 17 4,12% ellenzék
1887-es 11 2,66% ellenzék

Források[szerkesztés]