Fuchs-kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fuchs-kastély
TelepülésBudapest XVII. kerülete (1950. január 1. – )
CímPesti út (167.)
Hasznosítása
Felhasználási területtagkönyvtár
Elhelyezkedése
Fuchs-kastély (Rákoskeresztúr-Pécel)
Fuchs-kastély
Fuchs-kastély
Pozíció Rákoskeresztúr-Pécel térképén
é. sz. 47° 28′ 45″, k. h. 19° 15′ 09″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 45″, k. h. 19° 15′ 09″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Fuchs-kastély egy egykori villaépület Budapest XVII. kerületében, mely ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Rákoskeresztúri könyvtárának ad otthont.

Története[szerkesztés]

Az 1890-es években épült a gazdag rákoskeresztúri kereskedő, Fuchs Ignác megbízásából, saját családja részére. Az épület azonnal helyi nevezetesség lett, a XX. század fordulóján nyomtatott rákoskeresztúri képeslapokon is rendszeresen szerepelt.[1] Az izraelita vallású család házát a második világháború alatt elkobozták, körülötte alakították ki a környékbeli zsidóknak a helyi gettót, a végén pedig nyilasházként funkcionált. A következő rendszerben is állami tulajdonban maradt, állaga lassan leromlott, díszességét a korszellemnek megfelelően lecsupaszították. Egykori kertjét fokozatosan felszabdalták, az idők során több irodaház is épült benne, vagy köré, amik ma kivétel nélkül állami intézményeknek adnak otthont: a kerületi mentőállomás (és orvosi ügyelet) mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a Kormányablak helyi kirendeltségei, valamint a kerületi városháza épületei, ezek dolgozói parkolója, és még néhány üzlet is a Pesti út mentén.

A 2000-es évekre roppant elhanyagolttá vált épületet 2005-2006-ban felújították és 2006 júniusában megnyitott benne a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár rákoskeresztúri tagkönyvtára a földszinten, az emeleten pedig a Civil Szervezetek Háza. Ma már az épület egészét a könyvtár használja.

A kertjének még megmaradt részét 2010-ben, a Fő tér kialakításakor közparkosították, a Pesti út és a vele párhuzamos Egészségház utca között átjárót nyitva rajta keresztül. Ennek a keretében 2011-ben a Városházához kapcsoltan egy, a kastélykert felé épült bővítés révén egy étterem is helyet kapott itt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fuchs-kastély képeslapon (utolsó hozzáférés: 2022. augusztus 15.)

Források[szerkesztés]