Fruitafossor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Fruitafossor
Evolúciós időszak: 155,7–150,8 Ma
Késő jura
A Fruitafossor windscheffeli digitális rekonstrukciója
A Fruitafossor windscheffeli digitális rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Nem: Fruitafossor
Luo & Wible, 2005
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fruitafossor témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fruitafossor témájú kategóriát.

A Fruitafossor az emlősök (Mammalia) osztályának egyik legősibb képviselője.

Előfordulása[szerkesztés]

A Fruitafossor a késő jura korszak idején élt, ezelőtt 155,7—150,8 millió évvel; ott ahol ma az észak-amerikai Colorado állam van. Körülbelül 4,9 millió évig maradt fent. Ebből a fosszilis emlősnemből eddig csak egy faj került elő, az úgynevezett Fruitafossor windscheffeli Luo & Wible, 2005.[1]

Felfedezése és neve[szerkesztés]

Ezt a különleges ősállatot 2005. március 31.-én fedezték fel a coloradói Fruita nevű város mellett. A jura kori Morrison formációban kövesedett meg.

A nemének a neve, azaz a Fruitafossor összetett szó; az első része megtalálása helyének nevét, Fruita várost foglalja magába, míg a „fossor” az ásáshoz való életmódjára utal. A fajneve, a windscheffeli megtalálójának Wally Windscheffel tiszteletére kapta. Wally Windscheffel C. Safrisszal együtt bukkant rá a maradványra.

Rendszerezése és megjelenése[szerkesztés]

A mezozoikumban a legtöbb emlős mindenevő vagy nem specializált rovarevő volt, azonban a Fruitafossor kizárólag nagy kolóniákban élő rovarok kiásására és elfogyasztására specializálódott (termeszek és hangyák a Krétakor előtt még nem léteztek).[2] Nincs egyetlen mai leszármazottja sem, de azért konvergens evolúciót mutat sok mai állattal, például: az övesállatokkal, a hangyászokkal, a földimalaccal, a tobzoskákkal, a hangyászsünfélékkel, valamint az erszényeshangyásszal. Az előbb felsorolt állatok sem közeli rokonai egymásnak, de a konvergens evolúció következtében, hogy ugyanazt a táplálékot fogyasszák - ez esetben nagy kolóniákban élő rovarokat -, körülbelül ugyanolyan anatómiai megjelenésük kell, hogy legyen.

Ennek az igen ősi emlősállatnak közeli rokona sincs; egyesek az elevenszülő emlősök (Theria) egyik korai ágaként tartják számon. Vannak elevenszülő emlősökre és tojásrakó emlősökre (Prototheria) utaló jellegzetességei is. A vállöve a kacsacsőrű emlősére és a hüllőkére (Reptilia) hasonlít, míg más tulajdonságai a mai emlősökre emlékeztet. Emiatt az őslénykutatók úgy vélik, hogy a Fruitafossor közeli rokona annak az állatnak, amelyből az elevenszülő emlősök fejlődtek ki.

2009-ben J. R. Foster vizsgálata szerint ez az állat csak 6 grammos lehetett, nagyjából egérméretű. A vele kortárs emlősök ennél nagyobbak, 48,5 grammosak is lehettek.[3]

A fogazata fejletlen, szabad gyökerű és zománc nélküli, alakja hengeres; folyamatosan nő (ebben a ma élő övesállatok hasonlítanak rá); a rovarok szétroppantására alkalmas. Mellső végtagjai izmosak (emiatt Popeye-nak becézik), az ásásra voltak kialakulva.

Felfedezésének jelentősége[szerkesztés]

Ennek az ásó-rovarfogyasztó állatnak a létezése arról tanúskodik, hogy már a mezozoikumban nagyon változatos volt az emlősök csoportja.

Korábban úgy vélték, hogy a dinoszauruszok idején az emlősök és emlősszerűek kis cickányszerű üreglakó lények voltak, amelyek csak igen ritkán merészkedtek a felszínre. De a Fruitafossor, továbbá a repülő mókusszerű Volaticotherium, a dinoszauruszokkal táplálkozó Repenomamus és a hódszerű Castorocauda állatoknak köszönhetően ez a vélemény már aligha érvényes.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PaleoBiology Database: Fruitafossor, basic info
  2. Kenneth D. Rose: The beginning of the age of mammals, 2006, The Johns Hopkins University Press, ISBN 0801884721
  3. Foster, J.R. 2009. Preliminary body mass estimates for mammalian genera of the Morrison Formation (Upper Jurassic, North America). PaleoBios 28(3):114-122.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fruitafossor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További inoformációk[szerkesztés]