Popeye, a tengerész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Popeye the Sailor Meets Sindbad the Sailor

A Popeye, a tengerész Fleischer Studio humoros rajzfilmje és képregénye, mely hatalmas sikert aratott az amerikai televízió aranykorában. Popeye először képregényben jelent meg, 1919. december 19-én. 1937-től kezdve, látva a képregény sikerét, rajzfilmsorozatot készítettek belőle. 1955-ig az alkotók Tom Sims és a magyar származású Zaboly Béla. A készítését és alkotását 1938-tól Zaboly Béla és Tom Sims mellett Ralph Stein folytatta, 1959-ig. Ezután Bud Sagendorf és Bobby London készítette, 1994-ig. 1994-től már Hy Eisman vette át.

A sorozat Popeye-ről, a tengerészről szól, ki minden áron meg akarja hódítani szerelmét, Oliva Oylt. Van egy riválisa, a nála sokkal nagyobb méretű Bluto, aki Popeye legfőbb riválisa Oliva kegyeiért. De még sok más ellenfélre is bukkan rajta kívül. Popeye kedvenc étele a spenót, miután azt elfogyasztja, sorra győzi le ellenfeleit.

Lásd még[szerkesztés]

Popeye (film)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Popeye című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Popeye
A Wikimédia Commons tartalmaz Popeye, a tengerész témájú médiaállományokat.