Repenomamus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Repenomamus
Evolúciós időszak: 125–123,2 Ma
kora kréta
R. robustus miközben egy Psittacosaurus fiókával táplálkozik
R. robustus miközben egy Psittacosaurus fiókával táplálkozik
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Gobiconodonta
Család: Gobiconodontidae/Repenomamidae?
Nem: Repenomamus
J. Li, Y. Wang, Y. Wang, & C. Li, 2000
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Repenomamus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Repenomamus témájú kategóriát.

A Repenomamus az emlősök (Mammalia) osztályának Gobiconodonta rendjébe, ezen belül a Gobiconodontidae/Repenomamidae családjába tartozó nem.[1]

Tudnivalók[szerkesztés]

A R. giganticus koponyája

A Repenomamus a kora kréta korszak idején élt, ott ahol ma a kínai Liaoning tartomány van. Ezelőtt 125-123,2 millió éve élt. Az eddigi két felfedezett faj maradványait az úgynevezett Yixian Formation-ban találták meg; ez a lelőhely arról híres, hogy benne számos tollas dinoszauruszra bukkantak az őslénykutatók.

2000-ben amikor leírták ezt az emlősnemet, megalkották neki a Repenomamidae családot, amelynek egyedüli képviselője. De mivel igen közeli rokonságot mutat a Gobiconodontidae-fajokkal, gyakran ebbe a családba sorolják be.

A Repenomamus ragadozó életmódot folytatott, kisebb gerincesekkel táplálkozhatott, akár a dinoszauruszok fiókáit is felfalhatta – amint azt egy kövület is mutatja -, bár azt nem lehet tudni, hogy aktívan vadászott azokra, vagy csak az elpusztult példányokat szedte össze, azaz dögevő lehetett.[2]

Rendszerezés[szerkesztés]

Ennek a R. robustus-nak a gyomrában Psittacosaurus fióka van

A nembe az alábbi 2 faj tartozik:

  • Repenomamus giganticus Hu, Meng, Wang & Li, 2005 – körülbelül 50 százalékkal nagyobb volt, mint rokona. Testtömege 12-14 kilogramm, testhossza körülbelül 1 méter lehetett; ezzel a mérettel a legnagyobb mezozoikumi emlősfaj.
  • Repenomamus robustus Li, Wang, Wang & Li, 2000 – típusfaj; a 4-6 kilogrammjával, körülbelül akkora lehetett, mint a mai északi oposszum (Didelphis virginiana). A faj leghíresebb kövületének gyomrában egy kis Psittacosaurus van.[3]

A két Repenomamus-faj, eddig az összes felfedezett mezozoikumi emlős közül a legnagyobb méretű; nagyobbak voltak egyes azonos helyen élő dinoszaurusznál, mint például a Graciliraptornál.[2] A méret mellett abban is különböznek a többiektől – amelyek nagyjából rovarevők voltak -, hogy aktív ragadozók lehettek, akár kis dinoszauruszokkal is táplálkozhattak. A lábuk nem egészen a testük alatt volt, amint a modern emlősök esetében, hanem kissé oldalt. Továbbá nem a lábujjaikon jártak, hanem a talpukon. A hosszúkás testükhöz képest eléggé rövid lábuk volt.

Felfedezésének jelentősége[szerkesztés]

Ennek a ragadozó életmódú állatnak a létezése arról tanúskodik, hogy már a mezozoikumban nagyon változatos volt az emlősök csoportja.

Korábban úgy vélték, hogy a dinoszauruszok idején az emlősök és emlősszerűek üreglakó lények voltak, amelyek csak igen ritkán merészkedtek a felszínre. De a Repenomamus, továbbá a repülőmókus-szerű Volaticotherium, az övesállatokra emlékeztető Fruitafossor, valamint a hódszerű Castorocauda állatoknak köszönhetően ez a vélemény már aligha érvényes.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2008) „Late Early Jurassic Mammaliaforms from Huizachal Canyon, Tamaulipas, México”. Journal of Vertebrate Paleontology 28 (4), 1130–1143. o. DOI:10.1671/0272-4634-28.4.1130.  
  2. a b Hu et al. (2005. április 21.). „Large Mesozoic mammals fed on young dinosaurs”. Nature 433 (7022), 149-152. o. DOI:10.1038/nature03102. PMID 15650737.  
  3. Li et al. (2001. április 21.). „A new family of primitive mammal from the Mesozoic of western Liaoning, China”. Chinese Science Bulletin 46 (9), 782-785. o. DOI:10.1007/bf03187223.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Repenomamus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További inoformációk[szerkesztés]