Fehérszárnyú pingvin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Fehérszárnyú pingvin
Evolúciós időszak: Pliocén - jelen
Fehérszárnyú pingvin Új-Zéland Déli-szigetén
Fehérszárnyú pingvin Új-Zéland Déli-szigetén
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Pingvinalakúak (Sphenisciformes)
Család: Pingvinfélék (Spheniscidae)
Alcsalád: Spheniscinae
Nem: Eudyptula
Faj: E. albosignata
Alfaj: E. m. albosignata
Tudományos név
Eudyptula minor albosignata
Finsch, 1874
Szinonimák
  • Eudyptula albosignata
  • Eudyptula minor minor morpha albosignata
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fehérszárnyú pingvin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehérszárnyú pingvin témájú kategóriát.

A fehérszárnyú pingvin (Eudyptula minor albosignata, vagy talán Eudyptula albosignata) a madarak (Aves) osztályának pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjébe, ezen belül a pingvinfélék (Spheniscidae) családjába és a Spheniscinae alcsaládjába tartozó alfaj vagy faj.[1]

Rendszertani besorolása és kifejlődése[szerkesztés]

Manapság a legtöbb taxonómus a fehérszárnyú pingvint a kék pingvin (Eudyptula minor) színváltozataként tartja számon. A 2002-ben elvégzett mitokondriális DNS-vizsgálatok azt mutatták, hogy az Eudyptula madárnemen belül két klád van: az egyik az új-zélandi Északi-szigeten, a Cook-szorosban és a Chatham-szigeteken élő állományokat, valamint a fehérszárnyú pingvint foglalja magába, míg a másik kládban az ausztráliai és az Új-Zélandhoz tartozó Déli-sziget délkeleti partjain levő pingvinek vannak.[2] Az eddigi hangkiadásaiknak és különböző testrészeik leméréseinek a klaszteranalízise, részben alátámasztotta a DNS-vizsgálat eredményét.[2] 2008-ban, Hadoram Shirihai izraeli ornitológus és író, az Eudyptula madárnem két madarát vikarizálódotfajokként írta le.[3] 2012-ben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a BirdLife International szervezetek a fehérszárnyú pingvint a kék pingvin alfajának vagy színváltozatának nyilvánították ki.

A sejtmag- és a mitokondriális DNS-vizsgálatok azt mutatják, hogy az Eudyptula és a rokon Spheniscus pingvinnemek, körülbelül 25 millió évvel ezelőtt váltak szét, míg a két Eudyptula-faj 2,7 millió éve vált ketté.[4]

Előfordulása[szerkesztés]

A fehérszárnyú pingvin legfőbb előfordulási területe az új-zélandi Canterbury tartomány tengerpartján van. E tartomány székhelyének, azaz a Christchurch nevű városnak közelében levő Banks-félszigeten és Motunau-szigeten, körülbelül 3750 költőpár él.

Védelme[szerkesztés]

2010 augusztusában az US Endangered Species Act veszélyeztetnek nyilvánította a fehérszárnyú pingvint.[5] A Motunau Beach Biodiversity Development Team nevű természetvédő szervezet e pingvin védelméről szóló tervet próbálja beiktatni.[6]

Megjelenése[szerkesztés]

Kisméretű pingvin, mely körülbelül 30 centiméter magas és 1,5 kilogramm testtömegű. Nevét a szárnyain levő fehér mintázatról kapta; ez a mintázat pedig egyedüli az Eudyptula-pingvinek között.

Életmódja[szerkesztés]

Mint a legtöbb pingvin, a fehérszárnyú pingvin is a tengerparti sziklákon, szirteken és barlangokban fészkel. Az öblök védettebb részeit keresik. A többi pingvintől eltérően, a szóban forgó madár éjjel tevékeny. A nappalt a szárazon, azaz a kolóniákban tölti; éjszaka indul táplálékot szerezni. Hajnalra visszatér az üregben levő fészkéhez. A Banks-félszigeten lévő egyes pingvinek, nappal is az üreg mellett láthatók. A táplálkozási helyről visszatérő pingvinek csak akkor merészkednek a szárazra, mikor nagyobb csapat gyűlt össze.

Táplálkozása[szerkesztés]

A fehérszárnyú pingvin kisebb rajban úszó halakkal, például: szardíniával és szardellafélékkel, valamint fejlábúakkal és rákokkal táplálkozik; az utóbbiakkal, csak kisebb mértékben. Táplálékát aktívan követi, azaz nem lesből támad. Táplálékának többségét, általában a parttól 25 kilométeres távolságban találja meg. Éjszakánként több ízben is halászik. Az eddigi megfigyelések szerint a legtávolabbra úszó példány 75 kilométert tett meg egy irányba.

Szaporodása[szerkesztés]

Ez a pingvin júliustól decemberig, de főleg augusztustól novemberig rakja le tojásait. A fészek mindig egy üreg alján található. Az üreg viszont ülhet egy fa tövében, egy dűnébe vájva, vagy növényekkel benőtt domboldalon. A kotlás 33-39 napig tart. A fiatal madarak 50-65 nap után hagyják el a fészket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Species Profile: White-Flippered penguin (Eudyptula albosignata). U.S. Fish and Wildlife Service. (Hozzáférés: 2011. október 8.)
  2. a b Banks, Jonathan C.; Mitchell, Anthony D.; Waas, Joseph R. & Paterson, Adrian M. (2002): An unexpected pattern of molecular divergence within the blue penguin (Eudyptula minor) complex. Notornis 49(1): 29–38. PDF fulltext
  3. Shirihai, Hadoram (2008). The Complete Guide to Antarctic Wildlife, 2d Edition. Princeton University Press.
  4. Baker AJ, Pereira SL, Haddrath OP, Edge KA (2006). „Multiple gene evidence for expansion of extant penguins out of Antarctica due to global cooling”. Proc Biol Sci. 273 (1582), 11–17. o. DOI:10.1098/rspb.2005.3260. PMID 16519228.  
  5. Five Penguins Win U.S. Endangered Species Act Protection. [2010. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 21.)
  6. Motunau Beach Biodiversity

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a White-flippered penguin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.