Ugrás a tartalomhoz

Eudyptula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eudyptula
Evolúciós időszak: Oligocén? - jelen
Kék pingvinek (Eudyptula minor)
Kék pingvinek (Eudyptula minor)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Pingvinalakúak (Sphenisciformes)
Család: Pingvinfélék (Spheniscidae)
Alcsalád: Spheniscinae
Nem: Eudyptula
Bonaparte, 1856
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Eudyptula témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Eudyptula témájú kategóriát.

Az Eudyptula a madarak (Aves) osztályának pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjébe, ezen belül a pingvinfélék (Spheniscidae) családjába és a Spheniscinae alcsaládjába tartozó nem.

Előfordulásuk[szerkesztés]

Az Eudyptula-fajok előfordulási területe magába foglalja Ausztrália déli partjait, valamint Tasmania, Új-Zéland és a Chatham-szigetek tengerpartjait is.

Rendszertani besorolásuk és kifejlődésük[szerkesztés]

Egyes kutatók a fehérszárnyú pingvint és a kék pingvint külön-külön fajként kezelik, míg mások az előbbit az utóbbi alfajaként tartják számon. A mitokondriális DNS-vizsgálatok tényleg arra utalnak, hogy a két madár két külön fajba tartozik: a nyugati faj, mely Ausztráliában alakult ki, és csak a közelmúltban költözött le Új-Zéland déli szigetére, míg a másik faj a maorik földjén őshonos. A hagyományos rendszerezés szerint, a fehérszárnyú pingvin egyike a körülbelül 4 kék pingvin alfajnak. Hogy a fehérszárnyú pingvin önálló faji státusza megerősített legyen, több kutatásra lenne szükség (Banks et al., 2002).

A sejtmag- és a mitokondriális DNS-vizsgálatok azt mutatják, hogy az Eudyptula és a rokon Spheniscus pingvinnemek, körülbelül 25 millió évvel ezelőtt váltak szét, míg a két Eudyptula-faj 2,7 millió éve vált ketté.[1]

Rendszerezés[szerkesztés]

Ebbe a madárnembe tartozó fajok pontos száma, manapság még nem tisztázott; rendszerezőtől és forrástól függően 1, vagy 2 faj lehet:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Baker AJ, Pereira SL, Haddrath OP, Edge KA (2006). „Multiple gene evidence for expansion of extant penguins out of Antarctica due to global cooling”. Proc Biol Sci. 273 (1582), 11–17. o. DOI:10.1098/rspb.2005.3260. PMID 16519228.  

Források[szerkesztés]

Fehérszárnyú pingvin (Eudyptula albosignata)
  • Banks, Jonathan C.; Mitchell, Anthony D.; Waas, Joseph R. & Paterson, Adrian M. (2002): An unexpected pattern of molecular divergence within the blue penguin (Eudyptula minor) complex. Notornis 49(1): 29–38. PDF full text Archiválva 2020. február 3-i dátummal a Wayback Machine-ben
  • Comptes Rendus Hebdomadaire des Séances de l'Académie des Sciences [Paris] 42 p. 775

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eudyptula című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.