Euro-atlanti Partnerségi Tanács

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Euro-atlanti Partnerségi Tanács (EAPT) egy hidegháború utáni NATO-szervezet, multilaterális fórum, amelyet azért alakítottak ki, hogy javítsa a NATO és a nem NATO-országok közötti kapcsolatokat Európában és Ázsia azon részein, amelyek Európa ,,perifériájára” esnek. A tagállamok itt találkoznak, hogy politikai és biztonsági kérdésekkel foglalkozzanak. 1997. május 29-én alakult meg Portugáliában, a sintrai miniszteri találkozón mint az 1991-ben létrehozott Észak-atlanti Együttműködési Tanács (ÉAET) utódja. Az 1994-ben létrehozott Békepartnerség mellett működik.

Tagok[szerkesztés]

Az EAPT-tagság térképe

A szervezetben 50 tag van, amiből 29 NATO-tagország és 21 partnerország. A partnerországok:[1]

A Szovjetunió az Észak-atlanti Együttműködési Tanácsban[szerkesztés]

1991. december 20-án, az Észak-atlanti Együttműködési Tanács első találkozóján a NATO, a kelet-európai államok és a Szovjetunió tárgyalt. A találkozó vége felé a szovjet nagykövet olyan üzenetet kapott, hogy a találkozóval egyidejűleg a Szovjetunió megszűnőben van, és a következő napon megszűnik. A szovjet nagykövet megjegyezte, hogy ő csak az Orosz Föderációt képviseli, és már nem a Szovjetuniót.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Euro-Atlantic Partnership Council című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.