Esterházy-kastély (Tata)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Esterházy-kastély
A kastély légifotója
A kastély légifotója
Ország Magyarország
TelepülésTata
Épült1760 - 1776
ÉpítészFellner Jakab
CsaládEsterházy család

Jelenlegi funkcióÁllandó kiállítás
Tulajdoni helyzetállami tulajdon
FenntartóNemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft (NÖF)
Elhelyezkedése
Esterházy-kastély (Tata)
Esterházy-kastély
Esterházy-kastély
Pozíció Tata térképén
é. sz. 47° 38′ 47″, k. h. 18° 19′ 04″Koordináták: é. sz. 47° 38′ 47″, k. h. 18° 19′ 04″
A Wikimédia Commons tartalmaz Esterházy-kastély témájú médiaállományokat.

Az Esterházy-kastély Tatán, a vár mellett, az Öreg-tó partjához közel található.

Építése[szerkesztés]

Az 1760-as évek elején Esterházy Miklós gróf (17111765) a vár lebontásával, annak helyére nagy szabású új kastély tervének az elkészítésével bízta meg Fellner Jakabot. A négy változatban kidolgozott terv megvalósítását részben Esterházy Miklós halála (1765), részben az elegendő pénz hiánya hiúsította meg. A kastély 1776-ban nyerte el mai formáját.

A tatai kastély műemlék együtteséből kiemelkedik a főépület arányosan impozáns tömbje, melynek kéttornyú déli homlokzata az Öreg-tó partján álló Esterházy-sétányra néz. Két oldalt kapukkal csatlakozik a szabálytalan udvart körülvevő udvarrészekhez. Nyugat felől az un. „kiskastély” és a hozzá kapcsolódó melléképületek karéja öleli körül. Ezek kapcsolták a kastélyhoz a galántai Balogh Ferenc (1708-1765) jószágkormányzó, Fellner Jakab által 1751-ben épített lakását. Az együttes művészetileg nagyon értékes része még a kocsiszín kis épülete, mely ugyancsak magán viseli Fellner építészeti jegyeinek legjellegzetesebb vonásait.

Történelmi események 1945-ig[szerkesztés]

A kastély homlokzata

Események napjainkig[szerkesztés]

1945. március 19-e után a kastély berendezését a szovjet csapatok tönkretették, a megmaradt bútorokat a lakosság hordta el. Mikor Lipótmezőt szovjet katonai célra vették igénybe, az ott működő budapesti Lipótmezei Állami Elme- és Ideggyógyintézet egy részét 1945. július 26-án a tatai kastélyban helyezték el. Ekkor a Városi Kórház kezelésébe került a kastély, és a hozzá tartozó épületek is. 1989-ben a kastély előtti parkban felállították, Tóth Béla, Tatai Diana című lovas szobrát. 1999-től a pszichiátria kiköltöztetése után a kastély üresen állt. 2018-ban elkezdődtek a felújítási munkálatok és 2021 májusában át is adták a nagyközönségnek a megújult kastélyt. Jelenleg az Esterházy család életét bemutató A Béke szigete című kiállítás látható a kastélyban.

A kastély előtt álló Tatai Diana című szobor

Források[szerkesztés]

  • Dr. Körmendi Géza munkái
  • Rohrbacher Miklós, Tata története, 1888
  • Szabad György: A tatai és gesztesi Eszterházy-uradalom áttérése a robotrendszerről a tőkés gazdálkodásra. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1957.