Prímási palota (Esztergom)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prímási palota
Az épület a Mindszenty térről nézve
Az épület a Mindszenty térről nézve
Ország Magyarország
Település
Épült1881. március 14.1883. január 21.
ÉpítészLippert József
Stílusneoreneszánsz

Jelenlegi funkcióMúzeum, könyvtár, levéltár
Elhelyezkedése
Prímási palota (Esztergom)
Prímási palota
Prímási palota
Pozíció Esztergom térképén
é. sz. 47° 47′ 50″, k. h. 18° 44′ 05″Koordináták: é. sz. 47° 47′ 50″, k. h. 18° 44′ 05″
A Wikimédia Commons tartalmaz Prímási palota témájú médiaállományokat.

A prímási palota Esztergom egyik meghatározó épülete. A vízivárosi Berényi Zsigmond utca és a Mindszenty tér találkozásánál áll, nyugati homlokzata az Erzsébet parkra és a Dunára néz. Az épületben működik a Keresztény Múzeum, az Érseki Simor Könyvtár és a Prímási Levéltár.

Leírása[szerkesztés]

A lépcsőház

A palota neoreneszánsz stílusban az esztergomi érsek rezidenciájának készült. Északi részében a Keresztény Múzeum működik. Az érseki lakosztály, fogadótermek mellett helyet kapott benne az érseki könyvtár is, továbbá itt működik a Prímási Levéltár, melyben felbecsülhetetlen értékű könyveket, kéziratokat, okleveleket őriznek.

A főlépcsőházban prímások képei függenek. Legszebb részei a fogadótermek: A Fekete szalon érseki dolgozószobából, vendégszobából és hálószobából áll. Nevét a fekete színű berendezéséről kapta. Itt pihent meg II. János Pál pápa is 1991 augusztusában. A Zöld szalonban Esztergom két hatalmas látképe, Ferenc József és Erzsébet életnagyságú képei láthatóak. A bútorok itt empire (ejtsd: ampír) stílusúak. A vörös szalonban Simor János kedvelt reneszánsz festményeinek másolatai kaptak helyet, ugyanis amelyik festményt az érsek nem tudta megvenni, arról másolatot készíttetett. A prímási palota külső díszei homokkőből készültek. Többször megjelenik Simor János domborműves címere. A dunai homlokzaton, kis-obeliszkes fülkében látható dombormű a kupola alatti párkányon. A pajzsban a Szeplőtelenül fogantatott alakjával és a jelmondattal (SUB TUUM PRAESIDIUM). A palotát a Szent Ignác-templommal összekötő falszakasz sarkán ismét megjelenik a címer középalakja egy körplasztikában. A prímás címere megtalálható a Mindszenty térre nyíló bejárati kapu, és a déli oldalon lévő, kertbe vezető kapu felett is.

A prímási palota kertjében található Damkó József szobrászművész alkotása 1934-ből, Prohászka Ottokár püspök 60 cm magas mellszobra, mely eredetileg a szeminárium előtt állt.

Története[szerkesztés]

Közvetlenül a Vízivárosi plébániatemplom (vagy Szent Ignác-templom) mellett, a Mindszenty hercegprímás tere 2. szám alatt található, historizáló Prímási palotát Simor János érsek emeltette egy régi jezsuita kolostor és gimnázium (A későbbii bencés gimnázium) helyén, amit 1687-ben építtetett Széchényi György, esztergomi érsek. A palota ennek az épületnek az alapjaira épült Lippert József tervei alapján 18811883 között, ugyanis ekkor dőlt el, hogy az egyházi központ nem a bazilika mellett, hanem a Vízivárosban lesz. A Várhegy nem bírta volna el a főszékesegyház melletti hatalmas érseki palotát. A munkálatok 1881. március 14-én kezdődtek meg, a zárókő letétele 1883. január 21-én történt. Felszentelésére 1883. január 23-án került sor.

A hercegprimás uj palotáját mult vasárnap szentelték fel. Reggel 8 órakor tették le ugyanis az uj palota zárókövét. A márványoszlopos főbejáratban, a főlépcső alá falaztatott be a szekrény, melyben zárva van az okirat, sematismus, a palotára vonatkozó dolgok, mint a palota fényképei stb., érmek és pénzek a jelen korból, gabonaneműek kis zacskóban stb. a „Magyar Korona” címü kath. napilapnak három száma, melyekben a palota le volt irva, továbbá mindazok nevei kik a palotán dolgoztak. A művészek és munkások nevei azonkivül pergamenten külön voltak feljegyezve.

– Az Esztergom és Vidéke tudósításának részlete, 1883. január 28.

A munkálatok teljes egészében Simor költségén folytak. Az előzetes becslések 298.937,82 forinttal számoltak, a teljes költség az utólagos számfejtés szerint 625.386,67 forint lett. 2005. november 12-én a palota épületében, az Aranybulla előtt iktatták be Bihari Mihályt, az alkotmánybíróság elnökét.

Képgaléria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Komárom-Esztergom megye műemlékjegyzéke (2006)
  • Az esztergomi prímási palota története; szerk. Hegedűs András; Magtár Művészeti Alapítvány, Pannonhalma, 2008 + CD-ROM (Strigonium antiquum)