Erfurti egyházmegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erfurti egyházmegye
Bistum Erfurt
(Dioecesis Erfordiensis)
Elhelyezkedés
OrszágNémetország
Területi fennhatóságTüringia
FőegyházmegyePaderborni
Esperesi körzetek7
é. sz. 50° 58′ 33″, k. h. 11° 01′ 24″
Statisztikai adatok
Terület12 000 km²
Lakosság
Teljes1 950 000
Egyházmegyéhez tartozók149 526 (7,6%)
Plébániák63
Egyházi iskolák7
További jellemzők
Egyházrómai katolikus
Rítusrómai rítus
Alapítás ideje1994
AlapítóII. János Pál pápa
SzékesegyházErfurti dóm
VédőszentÁrpád-házi Szent Erzsébet
Szent Bonifác
Szent Kilián
Vezetése
PápaFerenc
ÉrsekHans-Josef Becker
PüspökUlrich Neymeyr
SegédpüspökReinhard Hauke
Nyugalmazott püspökJoachim Wanke
Térkép
Erfurti egyházmegye
Erfurti egyházmegye
Honlap
Erfurti egyházmegye weboldala
Erfurti egyházmegye a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Erfurti egyházmegye témájú médiaállományokat.

Az Erfurti egyházmegye (latinul: Dioecesis Erfordiensis, németül: Bistum Erfurt) egy németországi római katolikus egyházmegye. A püspökséget II. János Pál pápa alapította 1994-ben, korábban apostoli adminisztratúra működött a területen (Erfurt-Meiningen).

Az egyházmegye a paderborni érsek alá tartozik, jelenlegi püspöke Ulrich Neymeyr. Székesegyháza az erfurti Szűz Mária Katedrális.

Története[szerkesztés]

Erfurt városában már 742-ben püspökséget alapított Szent Bonifác, ám ez 755-ben már meg is szűnt. Egyetlen püspöke Szent Adalar volt. Ezt követően a terület évszázadokig a mainzi püspökök fennhatósága alatt állt, segédpüspökeik pedig gyakran Erfurt városában székeltek. A reformáció után a környéken a katolikus vallás háttérbe szorult, a 20. századig nem élt a területen jelentős katolikus közösség. A bécsi kongresszus után a terület Paderborn, majd 1929-től Fulda és Würzburg alá tartozott.

A székesegyház (balra) és a Szent Severus-templom (jobbra)

A második világháború után e két püspökség jelentős része a szövetségesek megszállása alá került, Türingia viszont szovjet ellenőrzés alá került, így a pasztorális feladatok ellátása egyre nehezebbé vált. Ezt 1953-ban úgy orvosolták, hogy Joseph Freusberg személyében egy fuldai segédpüspököt neveztek ki, aki az akkor NDK-beli Erfurtba helyezte püspöki székét. Türingia Würzburg alá tartozó részén pedig egy helynököt neveztek ki. 1973-ban erfurt-meiningeni apostoli adminisztratúra néven összevonták a két területet, ami jogilag továbbra is a két püspökség alá tartozott.

Végül 1994 július 8-án a Szentszék és Türingia között létrejött szerződés alapján, II. János Pál pápa Quo aptius kezdetű konstitúciójával megalapította az önálló püspökséget. Az egyházmegye első püspöke az addigi apostoli kormányzó, Dr. Joachim Wanke lett, akit 2012-ben nyugalmaztak. 2014-ben Ulrich Neymeyr mainzi segédpüspököt nevezték ki főpásztornak.

Az egyházmegye püspökei[szerkesztés]

Középkori egyházmegye[szerkesztés]

Erfurt-Meiningen[szerkesztés]

Modern egyházmegye[szerkesztés]

Szomszédos egyházmegyék[szerkesztés]

Források[szerkesztés]