Magdeburgi egyházmegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magdeburgi egyházmegye
Bistum Magdeburg
(Dioecesis Magdeburgensis)
Elhelyezkedés
Ország Németország
Területi fennhatóság Szász-Anhalt
FőegyházmegyePaderborni
Esperesi körzetek 8
é. sz. 52° 07′ 35″, k. h. 11° 37′ 54″
Statisztikai adatok
Terület23 208 km²
Lakosság
Teljes2 500 000
Egyházmegyéhez tartozók82 345 (3,3%)
Plébániák 44
További jellemzők
Egyház római katolikus
Rítus római rítus
Alapítás ideje 1994. június 27.
Alapító II. János Pál pápa
Székesegyház Szent Sebestyén-székesegyház
Védőszent Szent Norbert
Szent Mór
Szent Gertrúd
Vezetése
PápaFerenc
Püspök Gerhard Feige
Metropolita Hans-Josef Becker
Nyugalmazott püspök Leo Nowak
Térkép
Magdeburgi egyházmegye
Magdeburgi egyházmegye
Honlap
Magdeburgi egyházmegye weboldala
Magdeburgi egyházmegye a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Magdeburgi egyházmegye témájú médiaállományokat.

A Magdeburgi egyházmegye (latinul: Dioecesis Magdeburgensis, németül: Bistum Magdeburg) egy németországi római katolikus egyházmegye. A püspökséget II. János Pál pápa alapította 1994-ben. A középkorban jelentős érsekség működött a területen, mely a reformáció hatására 1580-ban megszűnt.

Az egyházmegye a paderborni érsek alá tartozik, jelenlegi püspöke Gerhard Feige. Székesegyháza az magdeburgi Szent Sebestyén-katedrális.

Története[szerkesztés]

A Szent Sebestyén-székesegyház

Az első egyházmegyét I. Ottó császár alapította Magdeburgban 968-ban, érseki ranggal. Egyháztartományához a birodalom északkeleti egyházmegyéi tartoztak. A magdeburgi érsek a birodalom leghatalmasabb méltóságai közé tartozott, a 12. századtól fejedelmi címet viselt. A reformáció elsőként az érsekség területén bontakozott ki, a lakosság jelentős része protestáns vallásra tért át, több alkalommal az érseki székbe is protestáns személy került, a hivatal így elvesztette lényegét. 1580-ban a Magdeburgi főegyházmegyét végleg megszüntették, az érsek birtokait a brandenburgi őrgróf annektálta. A területen élő kislétszámú katolikus közösség csak diaszpórákban maradt fenn, központja idővel a magdeburgi Szent Sebestyén-templom lett.

Az egykori érsekség területe 1821-től a Paderborni egyházmegyéhez tartozott. A Paderborntól területileg is elkülönült magdeburgi diaszpórák vezetését 1834-től külön püspöki biztosra (Bischöflichen Commissarius) bízták. E hivatalt a Szent Sebestyén-templom prépostja töltötte be.

A második világháborút követően a sziléziai és szudétavidéki menekültek miatt jelentősen megnőtt a katolikusok létszáma Magdeburg környékén. A terület azonban Paderbornnal szemben a szovjet megszállási zónába került, így a pasztorációs feladatok ellátására segédpüspököt neveztek ki Magdeburgba. 1973-tól apostoli adminisztratúraként (Bischöfliches Amt) működött, továbbra is paderborni segédpüspök állt az élén, ám már mint apostoli kormányzó irányította, de facto önálló egyházmegyeként.

1994. június 27-án II. János Pál pápa Cum gaudio kezdetű apostoli konstitúciójával egyházmegyei, a Szent Sebestyén-templomot pedig székesegyházi rangra emelte. Első püspökének az addigi kormányzót, Leo Nowakot nevezte ki, aki 2004-ig látta el hivatalát. Utóda segédpüspöke, Gerhard Feige.

Gerhard Feige

Az egyházmegye megalakulása óta a csökkenő hívőszám és a paphiány problémájával. Az utóbbi két évtizedben több mint 50 templomot zártak be az egyházmegyében. Feige ennek kezelésére 2010-re megreformálta az egyházszervezetet, plébániákat és espereskerületeket összevonva.


Egyházszervezet[szerkesztés]

Az egyházmegye területe 23 208km², határai lényegében egybeesnek Szász-Anhalt tartomány határaival. A 2010-es reform eredményeként jelenleg 8 espereskerületben 44 plébánia működik. A terület lakossága több mint két és félmillió, ebből hívők létszáma alig 82000 fő. 54 pap és 15 állandó diakónus áll az egyházmegye aktív szolgálatában.

Az egyházmegye püspökei[szerkesztés]

  • Leo Nowak (1994-2004)
  • Gerhard Feige (2005- )

Szomszédos egyházmegyék[szerkesztés]

Források[szerkesztés]