Elnökkisasszony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elnökkisasszony
1935-ös magyar film

A film moziplakátja (Nemes György munkája)
A film moziplakátja (Nemes György munkája)
RendezőMarton Endre
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróVitéz Miklós
Békeffi István
FőszerepbenMuráti Lili
Jávor Pál
ZeneMárkus Alfréd
OperatőrHeinrich Balasch
VágóFarkas Zoltán
HangmérnökLohr Ferenc
DíszlettervezőVincze Márton
Gyártás
GyártóHunnia Filmstúdió
Reflektor Film
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő85 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Hunnia Filmstúdió
BemutatóMagyarország 1935. november 25.
Eredeti magyar adóMTV1, m1
MTV2, m2
Duna TV
Filmmúzeum
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Elnökkisasszony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Elnökkisasszony 1935-ös fekete-fehér, romantikus magyar vígjáték Muráti Lili és Jávor Pál főszereplésével.

Cselekménye[szerkesztés]

Török István (Jávor Pál) mérnök évek óta nem talál munkát Budapesten, csak az igazgatók előszobájáig jut el.

Várkonyi Zsuzsa (Muráti Lili), a Várkonyi Textilművek frissen kinevezett, szép és fiatal elnökének kezét megkéri Kollár vezérigazgató, aki korábban a lány személyes mentora volt. A lány nem akarja megbántani a nála jóval idősebb férfit, ezért azzal az ürüggyel utasítja el az ajánlatát, hogy már mást szeret. Barátnőjével egy kis dunai evezés után megbeszéli a dolgot. Ugyanott köt ki azonban Török István a barátjával, és véletlenül kihallgatják a nők beszélgetését. Kölcsönös ugratás során (egyik pár sem látja a másikat a bokrok mögött) ételmaradékot és egyebeket dobálnak át egymáshoz, köztük egy Török Istvánról szóló újságcikket, ahol a mérnök textilipari találmányáról tesznek említést.

Zsuzsa az igazgató unszolására, hogy kit szeret, zavarában a „Török István” nevet adja meg. A vezérigazgató megkeresteti a fiatalembert Vas Ödön cégvezetővel (aki hirdetést ad fel, amire egy csomó férfi jelentkezik, de az igazi Török István nincs köztük). Török István végre bejut a vezérigazgatóhoz, aki a neve alapján azt hiszi, hogy Zsuzsa vőlegényéről van szó, és alkalmazza a gyárban, mert tetszik neki a mérnök találmánya.

Zsuzsának kínos a helyzet, ezért közli a fiatalemberrel, hogy lépjen ki a cégtől, de ő erre nem hajlandó, dolgozni szeretne. Török István szorgalmasan tevékenykedik, de Zsuzsa mindig kitalál valamit, amivel bosszanthatja a férfit, aki játéknak fogja fel a dolgot. Egyszer azonban, amikor a lány eltöri a gépet, megelégeli a dolgot, és beolvas neki, majd szájon csókolja a nőt.

Török István barátja sok külföldi gyárnak ír levelet Török találmányáról, amikre válaszképpen megjelenik egy bizonyos Mr. White az USA-ból (aki emigráns magyar, és törve beszél magyarul). Török István távollétében Mr. White közli a baráttal, hogy leutazik Siófokra, ahol várni fogja Török Istvánt és szándékában áll megvásárolni a találmányt.

A mérnöknek elege lesz a durva viccekből, és leutazik Siófokra tárgyalni. Zsuzsa rájön, hogy szereti a férfit és nem akarja, hogy elmenjen, ezért utána utazik Siófokra.

Zsuzsa rengeteg pénzt veszít a játékasztalnál. Török elvonszolja onnan a nőt, és átadja neki a saját szobáját, ő pedig a Balaton partján egy padon alszik, ahol másnap reggel Mr. White ébreszti, és magával viszi a vitorlásán, hogy ott aláírják a szerződést. Ez majdnem megtörténik, de Zsuzsa is feltűnik egy másik vitorláson, beugrik a vízbe, majd úgy tesz, mintha fuldokolna, ezért a mérnök utána ugrik kimenteni.

Szereplők[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]