Elektronikus cigaretta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
USB-töltős e-cigaretta

Az e-cigarettát vagy más nevén elektronikus cigarettát egy kínai cég fejlesztette ki 2003-ban, - valójában egy kezdetleges, más alapokon nyugvó változatot már az 1900-as évek második felében is feltaláltak, azonban ez nem terjedt el - Európában 2005-ben dobták piacra Ruyan néven.

A hagyományos dohányzás helyett a gyártók célja szerint egészségesebb és a környezetre veszélytelen alternatívát kínáló eszköz körülbelül 2007 óta Magyarországon is elérhető. Az elektronikus cigaretta, mivel hasonló érzetet nyújt, mint a hagyományos cigaretta, elméletben úgy tudná azt helyettesíteni, hogy használata közben a nikotinon kívül nem visz be a szervezetbe egyéb, a cigarettafüstben megtalálható, jellemzően a dohány és a papír égése során keletkező, ismerten mérgező vagy rákkeltő anyagokat. Mivel azonban a találmány még fiatal, megítélése egyelőre némileg ellentmondásos, és több országban jelenleg is vizsgálják mind a működését, biztonságosságát, mind a használatának, standardizálásának, forgalmazásának, reklámozásának szükségességét, lehetőségeit.

Mivel hazánkban az elektromos cigaretta egyelőre gyakorlatilag minden besorolást nélkülöző termék, ezért a forgalmazói magatartás is széles skálán mozog. Akadnak korrekt tájékoztatást adó forgalmazók, de olyanok is, amelyek feltehetőleg maguk sincsenek tisztában még a kínált termék működési elvével sem, így több webshopban találkozhatunk pl. a következő szöveggel: "Belsejében a nikotintartalmú folyadékot - melyet e-liquidnek neveznek - egy miniatűr porlasztó pumpa egy porlasztó cellába nyomja. Az itt lévő liquidet 0,5 µm-1,5 µm ködszerű cseppekké mikroporlasztja a magas frekvenciás, ultrahangos vibrációs mezőben." Ez a leírás teljesen megtévesztő, a valós működéshez szinte egyáltalán nincs köze. Az elektromos cigarettákban semmiféle pumpa nem található, magas frekvenciás, ultrahangos vibrációról pedig szó sincs.

Felépítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Két fő részük van:

Egyik az energiaellátásért és működtetésért felel, ez az "akkutest"; ebben van az akkumulátor és alapesetben egyetlen kapcsoló vagy szelep; lehetnek egybeépítettek vagy cserélhető akkumulátorosak; utóbbiból léteznek extra funkciós testek is.

Másik a folyadékellátásért és "porlasztásért" felel, ez lehet egy tagként "integrált patron", melyben a porlasztó (kazán) a folyadéktároló rész (tank) belsejében van; vagy két különálló tagban kazán és tank (nevei többek között tankrendszer vagy kazános rendszer); utóbbi esetet gyakran háromtagú elektromos cigarettának is nevezik (főleg régebben). A "tank", "patron", "tankpatron" és "porlasztó" kifejezéseket következetlenül használni szokták mindkét fajta alkotórészeire vagy egészükre, így ezek egy termék megnevezésénél nem mérvadóak, beszerzéskor szükséges lehet a pontos felépítésük tisztázása. Már nincs éles határ az integrált és nem integrált patronok között, nagyon változatos megoldások alakultak ki.

Két fő kelléke van:

Egyik a töltő, amely nem "szerves" része, így használat közben a jelenléte nem feltétlenül szükséges; de nélkülözhetetlen kellék. A kivehető akkumulátorokhoz általában csak "fali", hálózati töltő létezik. A kisebb teljesítményű, egybeépített akkutestes megoldásokhoz túlnyomórészt USB csatlakozó van, mellyel például számítógépről is tölthetők, és a hozzájuk mellékelt hálózati töltőn is ilyen kimenet van; ezekhez létezik autós töltő és töltőakku is (egy nagyobb hordozható akku, mellyel feltölthetők a kisebb cigiakkuk).

Másik az utántöltő folyadék, mely tulajdonképpen dohány helyett elszívásra kerül. Ezek különféle kiszerelésben és sokféle ízesítéssel léteznek, nikotinos és nikotinmentes egyaránt (a nikotinmentes többnyire nagyságrendekkel olcsóbb a nikotinosnál).

Egyéb kellékek:

Néhány típus, főleg a miniatűrök töltőnyílása kicsi, így fecskendőt vagy tűszerű fejjel rendelkező flakont igényel; de a legtöbb típus a kisebb kiszerelésben (<50ml) fellelhető folyadékok gyári flakonjából/üvegéből feltölthetők csepegtetve vagy öntve is. Ettől függetlenül a biztonságosabb és gyorsabb töltéshez érdemes töltőflakont használni.

Más kellékek csak különleges esetekben, speciális típusokhoz szükségesek, például nem pont összepasszoló főrészek esetén menetátalakító (ezeket a kis duplamenetes fémcsavarokat gyakran félreérthetően "adapter"nek nevezik).

A részek általában külön és egyben is vásárolhatók. Egész készletek (set, pack) általában olcsóbbak, minden szükséges kelléket tartalmaznak, egymáshoz passzoló darabok vannak benne. Cserélhető akkumulátorosokhoz két akkumulátor jár, egybeépített típusokból általában két darab van egy készletben, a legkisebb készülékekhez mindenből több tartalék. Az egészből az akkutest a legdrágább, a készülék árának legjobb esetben is több mint fele. Lényeges szempont a két főrész csatlakozása, egyes típusok csak egymással kompatibilisek, de a többség az úgynevezett "510-es" csatlakozáshoz igazodik; ezt afféle nem hivatalos szabványként a legtöbb gyártó bevezette, és széles körben használja, vagy legalább megfelelő átalakítóról gondoskodnak. Kivételes esetben megfelelő menet esetén is előfordulhat, hogy néhány patronféle nem szelel kellőképpen, mert túlzottan "rásimul" a csatlakozásra.

Akkumulátor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Felépítés Töltés módja Rövid leírás
egybeépített
(többnyire elektronikus)
számítógépes (usb), és speciális fali (usb kimenettel); létezik autós kiegészítő és akkutöltő akku; egyes fajták töltés közben is használhatók (Passtrough - PT) Az akkumulátor és a működtető részek (minimum egy gomb) egybe vannak építve; legfeljebb korlátozottan szétszedhető. Előnyük lehet az egyszerű kezelés és feltöltés, kisebb méret; viszonylag a legolcsóbbak is közéjük tartoznak, de használatuk erős dohányosnak hosszú távon általában nem gazdaságos.
elektronikus,
kivehető akkus
fali, tartalék akkumulátorral folyamatosan használható Előnyük lehet a pontos "hangolhatóság", gyakran kijelzős elektronikával; hátrányuk épp emiatt a nagyobb fogyasztás és meghibásodási lehetőség, rövidebb élettartam; gyakran a különféle akkumulátorokkal való inkompatibilitás.
mechanikus,
kivehető akkus

fali, tartalék akkumulátorral folyamatosan használható

Előnyük a nagyobb strapabírás, elektronika híján gyakorlatilag nincs hibalehetőség; a teleszkópos megoldásúak általában bármilyen akkumulátorral képesek üzemelni.
különleges alakú és felépítésű fali, tartalék akkumulátorral folyamatosan használható Például pipa alakú vagy dobozszerű. Ezek előnye lehet hogy nem tudnak elgurulni, a zömökebb és rövidebb fajták könnyebben hordozhatók például zsebben, szétszedés nélkül. Nehezebb rajtuk eligazodni, melyik lehet érdemes tartós használatra.

Egyéb fő különbség lehet még a fűtésszabályozás, amely automata vagy kapcsolós. Automata esetén a szívás erejének hatására zárul az áramkör, kapcsolós esetén egy kézzel lenyomható gomb hatására. Az automata elvileg jobban hasonlít a cigizésre, de a gyakorlatban problémásnak bizonyult minden eddigi kivitelezés (például vagy túl erős szívás kell, vagy enyhe szélben magától is bekapcsol) és nagy a meghibásodási esélye, így a kapcsolósak elterjedtek az egyébként elektronikus készülékek esetén is, csak a legkisebb cigiutánzatok egy részében maradt fenn a szelepes megoldás.

Az elektromos cigarettákhoz kizárólag lítiumionos akkumulátor tartozik, kivehető akkus készülékekbe is ilyet szabad vásárolni, lehetőleg védett fajtát; egyéb típusú (például savas) akkumulátorok vagy elemek használata tilos és veszélyes! Egyes készülékekbe a kialakításuk miatt nem férnek bele a néhány milliméterrel hosszabb védett akkuk. Rendeltetésszerűen és megfelelő áramforrással használt elektromos cigaretta nem robbanásveszélyes. A kivehető típusok akkumulátorainak gyártója általában független az ecigikétől, így az akkuk terheléstesztje is elérhető a gyártóknál, többnyire online formában is; ezekből megtudható hogy mekkora hőhatást, milyen erejű ütést, milyen frekvenciájú rezgést, mekkora elektromos túlterhelést bír ki az akkumulátor; mennyi ideig és hány alkalommal, et cetera; amire szükség is van, mert ugyanezek az akkumulátorok nemcsak például ecigikbe és fényképezőgépekbe alkalmasak, de kéziszerszámokba, mérő berendezésekbe, bányászlámpákba és búváreszközökbe is, ahol különösen fontos a biztonságos üzemelés.

A cigi méretű, azt utánzó olcsóbb és kisebb készülékeket általában épp dohányzásról átszokóknak nem szokták ajánlani; bár a jobbak talán kielégíthetik az igényeket, és nem is feltétlenül törékenyek; de erős dohányosoknak egész csomó pótakkut és pótpatront kellene magukkal hurcolni, melyek ugyan kis helyen elférnek; de nem gazdaságosabbak a nagyobbaknál, és nincs bárkinek türelme velük pepecselni; így csak látszatra adóknak lehet hasznos. -Az egybeépített akkumulátorosokat általában kezdőknek javasolva ajánlják, mert nagyjából szivar méretükkel tovább bírják és tartósabbak a kisebbeknél, akár számítógépről is feltölthetők, és még így is elég kis méretűek; bár a hosszú töltési idő (akár 3-5 óra) miatt két készülék felváltott használata szükséges. -A nagyobb méretű és teljesítményű készülékeket "mod" néven inkább kimondottan erős dohányosoknak vagy "haladóknak" szokták ajánlani; bár ezek között akadnak még a fentieknél is egyszerűbb felépítésűek, de méretük és súlyuk már kevésbé hasonlít egy szivarhoz vagy cigarettához.

Az akkumulátorok legfontosabb paraméterei a méret és a kapacitás. A mérettől függ, hogy kivehető akkumulátor esetén milyen testbe helyezhetők bele; nagyrészt a kapacitástól függ hogy mennyi ideig képesek árammal ellátni a "cigarettát". A méretet az akkumulátorokra írt ötjegyű számsor jelzi, például egy "18650" feliratú akkumulátor egy legalább 18 milliméter széles és 65 milliméter hosszú belső terű testbe fér bele "kényelmesen". A kapacitásuk 100-3000 mAh (nagyjából ugyanennyi "slukkot" bírnak); a cigiutánzatokhoz 100-200 mAh akkuk vannak, a közepes egybeépítettekbe 600-1300 mAh, a kivehető akkumulátorosakba 1000-3000 mAh.

Az akkumulátorok feszültsége általában a kapacitástól függetlenül 4 volt körüli, ez kimerülésig folyamatosan csökken; ettől függ, mekkora hőt képesek termelni a különféle patronokhoz. A feszültsége önmagában egyiküknek sem állítható, főképp az elektronikus "mod" készülékekbe épített áramkör és szabályzó stabilizálhatja és változtathatja a patronig jutó feszültséget akár 2-6 volt között. Ennek előnye lehet, hogy változatosabb felépítésű patronok tervezését és használatát teszi lehetővé (extra kicsi ellenállású, vagy extra nagy dupla-fűtőszálas, melyek nagyobb hővel vagy nagyobb felülettel több gőzt termelhetnek az azt igénylő fogyasztók számára); ám ezzel az üzemidő 10-20%-kal csökken, így a gyakoribb töltés miatt végső soron az akkumulátor élettartama is (mechanikus "mod"-okban és a kisebb készülékekben ilyen szabályzás nincs).

     Elektronikus és mechanikus "mod"-ok összehasonlítása 
  Mechanikus (nincsen benne szabályzó elektronika, közvetlenül az akkufeszültséget nyomja rá a kazánra) Elektronikus (a kazánra érkező feszültséget elektronika szabályozza)
Anyag Fém, ritkán fa vagy műanyag Műanyag, üveg, fa és fém
Áramkörpanel Nincs (pontosabban létezik hozzá tetszés szerint betehető szabályzó) Van, általában kijelző, feszültségszabályzó, ellenállásmérő és egyéb funkciók is tartoznak hozzá
Bekapcsolás Acélgomb belső része lenyomáskor az acél akkumulátortartóhoz nyomódik A kívülről kezelhető gomb lenyom egy áramkörpanelen levő miniatűr gumigombot, akkor az áramkör beindítja a fűtést
Kioldás Az acélgombot elengedéskor visszanyomja egy acélrugó, így megszűnik az érintkezés A gomb elengedésekor az áramkörpanel beszünteti a fűtést
Automata kioldás Nincs, csak a gomb elengedésével vagy rögzítésével kapcsol ki Az áramkör általában előre időzítve kikapcsol a gomb nyomva tartása esetén is
Zsebzár Egy acél csavaranyával 1-2 ujjal való tekeréssel rögzíthető a gomb 3-5 sorozatos gombnyomással az áramkörpanel funkcióinak nagy része (elsősorban a fűthetőség) kikapcsol
Többletfogyasztás Nincs Egy led esetén elhanyagolható, de feszültségszabályzás és szöveges kijelzők 10-20 százalékkal csökkentik az üzemidőt és az akkumulátor élettartamát
Élményszabályzás Ideális patron keresésével illetve kiválasztásával (esetleg haladók a patronok egyéni átalakításával) Ha feszültségszabályzós test, akkor azzal is; egyébként megfelelő patron keresésével illetve kiválasztásával (esetleg haladók a patronok egyéni átalakításával)
Zárlat esetén Acéltestet ez nem érint; így legfeljebb 1-3 ezer forint kár ha akkucsere szükséges, és tartalék akkumulátor behelyezésével a használat egyből folytatható, feltéve, ha az akkumulátor nem robban szét. Az akkumulátor szétrobbanása az emberi testben, és a mechanikus készülékben is kárt tehet. Az áramkörpanel (és esetleges kijelző) akár akkor is tönkremehet ha az akku még kibírja, a panel meghibásodása esetén szervizelés vagy a készülék teljes cseréje is szükséges lehet, a kár javítási költséggel vagy cserével együtt a készülék árát elérheti, az áramkör meghibásodása esetén javításig a készülék teljesen használhatatlan.

A modern készülékek általában védve vannak zárlattól, ezért sem az akkumulátorban, sem az elektronikában nem keletkezik kár. Érdemes elolvasni a készülék leírását e tekintetben.

Elromlási esély Csak rendkívül erős külső fizikai behatásra; a rugó és a menetek legfeljebb évek alatt kopnak meg Az áramkörpanel akár kisebb belső zavarra vagy külső hatásra is tönkremehet
Óva intő idézetek "Ne húzzuk meg nagyon az erős testet, nehogy összenyomja az akkumulátort" "Óvatosan helyezzük be a súlyos akkumulátort, nehogy a belezuttyanása kárt tegyen az elektronikában"

Archív anyag:

Tekintettel arra, hogy elektromos eszköz, működéséhez elengedhetetlen az akkumulátor. Ennek mérete típustól és teljesítménytől függően változik. Az apróbb, igazi cigaretta méretét idéző darabok akkumulátora általában gyengébb. A piacon vannak profi, változtatható feszültségű akkumulátorok is.

Az akkumulátorok szinte minden esetben újratölthetők (bár elérhetők eldobható, egyszer vagy néhányszor használható elektromos cigaretták is), a töltést pedig leggyakrabban USB-csatlakozós töltőkkel végezhetjük el.

A legtöbb elektromoscigaretta-akkumulátor vagy annak töltője tartalmaz túltöltés elleni védettséget, az akkumulátorok pedig általában zárlat ellen is védettek, minimalizálva a használat vagy töltés közbeni robbanás veszélyét.

Patron[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Patronok
A folyadék vezetése Jellemző Folyadéktér Leírás
Vatelines A fűtőszál a körülötte levő itatós anyagból párologtatja a folyadékot. Integrált vatelines A tank maga a vatelintekercs, az anyag átitatódik a folyadékkal és egyenletesen elosztja magában. Túlitatva persze ez is "megfolyhat", de megfelelően kezelve a legfolyásbiztosabb lehet. A legkisebb akkutestekhez általában ilyenek járnak, de léteznek nagyobb kivitelben is.
Vatelines tank
(benne egy integrált)
Egy előzőhöz hasonló vatelines patron pici lyukkal, az egészre ráhúzható egy nagyobb tank, ami utánpótlást biztosít és megakadályozza a vatelin kiszáradását. Így a vatelines megoldással is van lehetőség nagyobb akkutestekre nagy befogadóképességű átlátszó patronok használatához.
Kanócos
(hőálló üvegszál)
A fűtőszálhoz kanóc vezeti el a tartályban szabadon levő folyadékot Többtagú klasszikus tankrendszer Rövid kanóc felülről vezeti le a folyadékot a kazánba, ahol általában fémszövet "hídról" párologtatja a fűtőszál, de léteznek más betétanyagú megoldások is (vatelin, kerámia).
Integrált tank A kanóc átmegy a fűtőszálon, erről a részéről párolog a folyadék, egyes típusoknál egy fűtőszálat övező kerámiabetétről. Általában felső fűtésűek, de ebből is léteznek alsók. A felsőfűtés előnye, hogy nem kellően záródó kazán is legfeljebb "fejjel lefelé" folyhat meg (a rövid kanóc ezekben kiszáradhat, ezért hosszú kell, ami leér a tartály aljáig).
Nyomógombos, kazános cigaretta. Jól látszik a sárga e-liquid az átlátszó tartályban

Ezeken belül számos változat van, például kerámiabetétes kanócosak; illetve ezek különböző kombinációi és eltérő felépítések. A patronok túlnyomó többsége utántölthető; egyszer használatosak legfeljebb gyártói körökben ízbemutató célra alkalmasak. Egy átlagos patron kimondottan intenzív dohányzás és ugyanazon patron állandó használata mellett is kibír legalább két hetet, "kocabagósoknál" ennek akár a többszörösét. Ugyanis a fűtőszál hőjétől a kanóc vagy a vatelin legközelebbi része fokozatosan rongálódik, és a fűtőszálon lerakódás képződik, amely hosszú távon rontja az ízhatást. Ennél gyorsabb elhasználódást csak házilag rosszul felújítva, vagy/és nem rendeltetésszerű használattal lehet elérni (például állítható feszültségű akkutesttel túlhevítve egy gyengébb patront). Az újratöltés a legtöbb patron esetén belecsepegtetéssel vagy kisebb tárolóeszközből akár öntéssel elvégezhető, csak egyes speciális típusoknál igényel fecskendőt (például miniatűr kerámiák). Az elhasználódás után többnyire nem kell az egész patront kidobni, csak a kazánt kicserélni, vagy azt házilag felújítani.

A klasszikus patronok kéttagúak (tankrendszerek), külön tagban van a kazán (alul az akku felől) és folyadéktér (felül, a szipka felől); ezeket megelőzték az újabb "integrált" patronok, melyekben a kazán a tank belsejében található (alul vagy felül egyaránt). Az "integrált" szó így nem utal a szétszedhetőségre, azt a "felújítható" jelzi. Gyakran a nem felújíthatónak jelzett patronok is felújíthatók egy bicskával és némi kézügyességgel, ugyanakkor a felújíthatónak jelzett patronok között is lehet olyan, amit még sebészfelszereléssel is bűvészmutatvány karban tartani. A vatelines szimpla és belső patronok általában nem felújíthatónak vannak jelölve, de felújításuk többnyire mégis megoldható; bár áruk kimondottan alacsony. A kanócosak általában felújíthatók, bár ezekhez többnyire szintén olcsón kaphatók kazánfejek, melyek könnyen kicserélhetők egyszerű ki és becsavarással. Egy olcsó patron, vagy egy drágább elhasználódó belső része egy átlagos patron árának 20-30%-a; de ügyes használó ennél kevesebb pénzért vett alapanyagokból (huzal, és kanóc vagy vatelin) több tucatszor felújíthatja meglevő kazánbelsejét.

Nagyon sok fantázianév létezik, melyet többnyire a forgalmazók vagy "szakértők" találnak ki, így különböző helyeken más néven is kaphatók ugyanazok a típusok, illetve eltérő típusok hasonló néven. Az egyes fantázianevekbe előszeretettel szúrnak be rövidítéseket és kódszámokat, amik vagy jelentenek valamit, vagy nem. Például a v2 v3 és hasonló név utótagok azt jelentik, hogy az adott típus továbbfejlesztett változatairól van szó, melyekben kiküszöböltek az alaptípusban tapasztalt hiányosságokat, esetleg élményfokozó vagy praktikusabbá tevő átalakítást hajtottak végre rajta; de ez sem mindig utal tényleges különbségre. Az olyan "sokadlagos" fantázianevek - mint pl. "cartomizer" (vatelines), "halmizer" (kanócos), "minimizer" (piszlicsáré), "giantomizer (bazinagy), "clearomizer" (átlátszó), "smokymizer" (miért is ne) - melyek a porlasztó angol nevére alapulnak (atomizer), csak egy-egy tulajdonságára utalhatnak a patronnak; tehát ez a mizéria sem valódi típusokat jelent; ráadásul egy újabb, előnyös tulajdonságokat ötvöző patron már annyi "mizer" egyszerre, hogy hosszú lenne felsorolni. Így vásárláskor érdemes a patron pontos felépítését, feltöltési módját és szétszedhetőségét tisztázni akár képek alapján, és abból levonni a konklúziót, nem az adott helyen olvasható névből. Nagyon speciális patront csak türelmes, stabil körülmények között dohányzóknak lehet érdemes venni; például olyat, ami még a betöltött folyadékra is érzékeny, és vagy a hígabb propilén-glikollal szivárog, vagy a sűrűbb glicerinnel nem szelel rendesen. Ismeretlen patron vásárlásánál azt is érdemes még szem előtt tartani, hogy a kiszemelt darab véletlenül ne csak egy "tankrendszer" önmagában nem használható betétpatronja vagy kazánja legyen, bár ezt egyértelműen jelezni szokták a termék leírásában.

Mindent összevetve a patron választása főleg ízlés dolga; illetve bátrabban lehet vele kísérletezni mint az akkutestekkel, mert a többségük ára egy akkutest árának csekély töredéke. Nem minden patron üzemel megfelelően bármilyen akkumulátoron, a túl gyengéket túlterhelheti egy nagyobb akku, a túl erőseket nem fűti megfelelően egy kisebb. Ha a vásárláskor mellékelt vagy ajánlott patron nem szimpatikus, vagy a vevő kíváncsi másfélékre, érdemes utánanézni hogy az eredeti patron ellenállása mekkora, és hasonló ellenállásút kipróbálni másfélékből. Persze az állítható feszültségű elektronikus készülékek esetén nagyobb a tűréshatár, vagy a patronban egyéni fűtőszál behelyezésével is lehetséges "finomhangolni", ám mindkét megoldás csökkentheti az üzemidőt és az akku élettartamát (a feszültségszabályzó mindenképp csökkenti). Fűtőszál házi cseréjénél az eredetivel azonos vastagságú drótból ugyanannyi menetszámút érdemes készíteni; az ellenállás egyébként pontosan kiszámolható a drót paramétereiből - ohm/méter - de mérhető speciális készülékkel, vagy akár elektronikus modok esetén magával a "cigivel". Vastagabb drótnak kisebb az ellenállása, ezért több menet kell, vékonyabb fordítva; egyébként a vastagabb drótok jobban koszolódnak, ezért hamarabb újabb cserét igényelnek, könnyebben alakíthatók de nehezebben vághatók, és a több menet miatt kevésbé férnek el.

Archív anyag:

Az e-liquid tárolására szolgáló rész. Tárolhatja a liquidet folyadékként (ez esetben jellemzően az elnevezése inkább tank) vagy vatelinbe felitatva. Integrált patron esetén egybeépül a kazánnal.

Kazán[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az e-cigaretta kazánjában egy egyszerű fűtőszál segítségével történik meg az e-liquid felhevítése. A folyadékban lévő propilén-glikol vagy növényi glicerin elpárologva füstszerű párát képez, így adva vissza a füst élményét a használónak. A fűtőszál bekapcsolásáról az e-cigaretta fajtájától függően vákuumkapcsoló vagy a használó által megnyomott kapcsoló gondoskodik. További ismert elnevezések: porlasztó, atomizer, atomizátor.

Az integrált patron a fenti két részegységet egybeépítve tartalmazza. Az integrált patron ismertebb elnevezései: EPT, cartomizer, carto, ipatron.

Az integrált patron kifejezést időnként tévesen csak az e-liquid felitatására szolgáló vatelinnel bélelt változatokra alkalmazzák, de valójában az elnevezés csak arra utal, hogy a fűtőszál és a folyadékot tároló rész egy eszközben található, így integrált patron lehet ún. kerámiás patron vagy pl. tank rendszerű is.

Az e-liquid[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Propilén-glikol és növényi glicerin alapú folyadék. Erősségétől függő mennyiségű nikotint, vizet és aromákat tartalmaz. Mivel a nikotin hozzáadott anyag, elérhetőek a nikotinmentes változatok is. Vásárolható folyadék formájában - ez esetben a használó maga tölti után a tankot/patront, de lehetséges megtöltött patron megvásárlása is ill. olyan eszközök is megvásárolhatóak, amelyeket nem lehet újratölteni.

Az e-liquid bizonyos esetekben tartalmazhat még egyéb hozzáadott anyagokat is, mint pl. édesítésre szolgáló etilmaltolt. Nyomokban kimutattak továbbá néhány e-liquidben egészségre potenciálisan káros, akár a hagyományos cigarettákban is megtalálható anyagokat. A vizsgálatokból általában nem derül ki, milyen konkrét márkát vizsgáltak, a kimutatott anyagok mennyisége pedig rendszerint nagyon alacsony volt, valós egészségkárosításra valószínűleg nem alkalmas, mindazonáltal az eredmények felvetik a további vizsgálatok és standardizálás szükségességét.

Élettani hatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elektromos cigaretta a hagyományos cigaretta füstjének hőmérsékletét (50-60 °C) is szimulálja, így érzete, hatása a hagyományos cigaretta használatához hasonló. Biztosítja a dohányosok lélektanilag megszokott függőségeit, így érve el az emberközeli, valószínűleg egészségesebb dohányzást. Az e-cigaretta működés közben úgy viselkedik, mint a hagyományos cigaretta, ugyanakkor nem tartalmazza annak káros anyagait, mint pl. a szén-monoxid, nitrogén-dioxid, hidrogén-cianid, sav, kátrány, arzén, ólom vagy higany.

Megtévesztő lenne azonban az „egészséges” jelzővel illetni az elektromos cigarettázást, hiszen a nikotin az emberi szervezetre káros, erős függőséget okozó méreg. Használnak azonban olyan folyadékot is az e-cigaretta feltöltésére, mely nikotinmentes, és természetesen sokkal egészségesebb megoldás. A felhasználói tapasztalatok alapján nem merültek fel különösebb egészségkárosításra utaló jelek, de mivel az eszköz viszonylag rövid ideje van a piacon, hosszú távú klinikai vizsgálatok egyelőre nem támasztják alá meggyőzően, hogy jelentősen egészségesebb lenne a hagyományos cigarettánál, még ha az összetevők alapján erre lehet is következtetni. (Természetesen az ellenkezőét sem sikerült még, ugyanezen okokból kifolyólag, hitelesen bizonyítani.)

Kiemelendő, hogy a propilén-glikol tartós élettani hatását tudományos kutatás még nem vizsgálta, így azzal kapcsolatban objektív vélemény nem formálható. (Megjegyzendő egyúttal azonban az is, hogy az anyag azonosítása a fagyállóval (etilénglikol) egyértelműen téves. Létezik propilén-glikol alapú fagyálló, azt azonban épp nem mérgező volta miatt gyártják.)

A nikotin normál bevitel esetén a szervezetet nem károsítja, rákot NEM okoz. Ezt egy 2 évig zajló, állatkísérlet igazolja.[1]

Jogi helyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elektromos cigaretta az Európai Unió tagállamaiban általában kapható, használata engedélyezett, a tagállamok viszont külön-külön szabályokat alkalmazhatnak.

Magyarországon

  • A nikotinos folyadékok árusítását a törvény a gyógyszertörvények hatálya alá sorolja, azaz a gyakorlatban nem lehet kapni. Külföldről rendelni legális.
  • Egy gyártó azonban bírói döntés alapján árulni kezdte mégis ezeket, ennek jogi alapja a fentebb említett törvény miatt azonban kérdéses.

Az Európai Unióban

  • Az új TPD szabályozás(dohány direktíva) hivatott szabályozni. A szabályozás veszélyezteti a 2. és 3. generációs készülékeket. Ennek átvételét az államok külön szabályokat alkalmazhatnak majd.
  • Ezen szabályozás kimondja például, hogy a piacra dobni kívánt terméket be kell jelenteni 6 hónappal a piacra dobás előtt a kijelölt hatóságoknál, azonban hatóságot nem jelöl ki.
  • A szabályozás szerint az elektromos cigaretta, nikotin tartalmú folyadéka nem gyógyszer, de megengedi az államoknak, hogy gyógyszerként kezeljék azt.

Az Európai Unión kívül

  • Az Egyesült Arab Emírségekben illegális az elektronikus cigaretta bevitele és forgalmazása. Egyes darabok bevitelénél elkobozzák a hatóságok. Ez esetleg átutazók esetében is alkalmazható.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Elektronikus cigaretta témájú médiaállományokat.
  1. http://vapeaboutit.com/does-nicotine-cause-cancer/