Öngyújtó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zippo
Szikrázó tűzköves, hagyományos, égő öngyújtó
Aranyozott Dupont öngyújtó
Piezoelektromos gyújtó

Az öngyújtó egy kis méretű eszköz, mely alkalmas láng létrehozására, és ennek segítségével tűzgyújtásra. Napjainkban leginkább a dohányzás elengedhetetlen kelléke. Az első öngyújtót Johann Wolfgang Döbereiner[1] német kémikus készítette 1823-ban. Korábban tűzgyújtásra csak egyszerűbb, bár jóval nehézkesebben kezelhető tűzszerszámokat használtak.[2]

Felépítése, működése[szerkesztés]

Eldobható öngyújtó szerkezete

Felépítését tekintve számos változatban kapható, de alapvetően mind ugyanazon az elven működik: az eldobható öngyújtókban van egy folyékony gázzal (többnyire butánnal) töltött fém vagy műanyag tartály, melyből egy szabályozható szelepen keresztül távozik a gáz, amit egy szikra gyújt be. A szikra származhat tűzkőtől, újabban ferrocériumtól (vas-cérium ötvözet) vagy egy apró piezoelektromos kapcsolótól. Az első gáztöltésű öngyújtók elég drága, társadalmi státuszt is jelző, sokszor nemesfémből készült, vagy nemesfémbevonatú újratölthető eszközök voltak.[3] A gáztöltésűek előtt már korábban léteztek hagyományos benzines vagy gázolajos kanócot használó öngyújtók is – kizárólag fém tokozással.

A hagyományos (benzines) öngyújtókat gyakran házilag készítették, sokszor háborúból visszamaradt réz töltényhüvelyekből.

Az eldobható gáztöltésű öngyújtókat egy időben (takarékossági okokból) átalakították újratölthetővé, a műanyag tartály aljára szerelt kis szelep segítségével, amin keresztül volt csatlakoztatható a töltőpalack. A tartályon található fejrész minden esetben fémből készül, hogy ellenálljon a láng hőhatásának. A szelepből kiáramló gázt tűzköves gyújtó esetén (az ábrán) a felületek dörzsölődése által keletkező szikra, piezokristályt használó gyújtó esetén pedig a kristályhoz kapcsolódó érintkezők között létrejövő elektromos szikra gyújtja be.

Különleges kialakítások[szerkesztés]

A vihargyújtó esetében nem sárga a láng, hanem halványkék, aminek az az oka, hogy a gáz mellé több levegő kerül az égéstérbe, s ezáltal az égés sokkal tökéletesebb, valamint nagyobb hőt is termel. Ennek a nagyobb hőnek köszönhető, hogy az égés nehezebben szüntethető meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Johann Wolfgang Döbereiner (német nyelven). [2013. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 9.)
  2. Tűzszerszámok (magyar nyelven). Magyar Néprajzi Lexikon
  3. Ronson öngyújtók (angol nyelven). [2013. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 9.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Öngyújtó témájú médiaállományokat.