Edmontosaurus annectens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Edmontosaurus annectens
Evolúciós időszak: Maastrichti, 67–65,5 Ma
Két példány felállított csontváza a New York-i természettudományi múzeumban
Két példány felállított csontváza a New York-i természettudományi múzeumban
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Ornithopoda
Alrendág: Iguanodontia
Öregcsalád: Hadrosauroidea
Család: Hadrosauridae
Alcsalád: Hadrosaurinae
Nem: Edmontosaurus
Lambe, 1917
Faj: E. annectens
Tudományos név
Edmontosaurus annectens
(Marsh, 1892)
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Edmontosaurus annectens témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Edmontosaurus annectens témájú kategóriát.

Az Edmontosaurus annectens a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a madármedencéjűek (Ornithischia) rendjébe, az Ornithopoda alrendjébe és a Hadrosauridae családjába tartozó faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az Edmontosaurus annectens, melyet korábban Anatotitan néven ismertek, 67–65,5 millió évvel élt ezelőtt, a késő kréta korhoz tartozó maastrichti korszakban.[1] Az idők során ezt az állatfajt több dinoszaurusz nembe is besorolták: Diclonius, Trachodon, Hadrosaurus, Claosaurus, Thespesius, Anatosaurus és Anatotitan. Legújabban viszont Edmontosaurusnak vélik.

Az Edmontosaurus annectensról, legalább 20 különböző részleges koponyának és számos csontváznak köszönhetően tudunk. A maradványokat, a kanadai és az Amerikai Egyesült Államokbeli Frenchman-formációban, Hell Creek formációban és Lance-formációban találták meg.

Ez az állat egy madármedencéjű dinoszaurusz volt, és ahhoz a családhoz tartózott, amelyet Hadrosauridae vagy kacsacsőrű dinoszauruszok néven ismerünk. A hátsó lábai hosszúak és erősek voltak, ezeken három, pataszerű ujj ült, míg a mellső lábak rövidebbek és egyujjú kesztyűre hasonlítottak. Az állat, legelés közben, négy lábon állt, de ha kellett, két lábra is fel tudott állni; feltételezések szerint két lábon szaladott.[2]

E dinoszaurusz állkapcsának az elülső része, széles csőr alakú volt.[3] Kicsivel hátrébb, egy egész sor, erős fog helyezkedett el.[4] Az állat, több száz fogával, pasztaszerűvé őrölte a táplálékát, mielőtt lenyelte. Mint az Iguanodonnak, az Edmontosaurus annectensnek is tömzsi farka és vastag nyaka volt.

E hadroszauruszfaj hossza, körülbelül 12 méter[5][6] és testtömege 3 tonna lehetett.[7]

Lelőhelyek[szerkesztés]

Az Edmontosaurus annectens fentebb felsorolt lelőhelyei a kanadai és az USA-beli Saskatchewan tartományban, valamint Észak- és Dél-Dakota, Montana, Wyoming és Colorado államokban vannak.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Holtz, Thomas R. Jr. (2012) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2011 Appendix.
  2. Horner, John R..szerk.: Weishampel, David B.; Osmólska, Halszka; and Dodson, Peter (eds.): Hadrosauridae, The Dinosauria, 2nd, Berkeley: University of California Press, 438–463. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 
  3. Lull and Wright, Hadrosaurian Dinosaurs of North America, pp. 163-164.
  4. Lull and Wright, Hadrosaurian Dinosaurs of North America, pp. 157-159.
  5. Morris, William J. (1970). „Hadrosaurian dinosaur bills — morphology and function”. Contributions in Science (Los Angeles County Museum of Natural History) 193, 1–14. o.  
  6. Sues, Hans-Dieter.szerk.: Farlow, James O., and Brett-Surman, Michael K. (eds.): Ornithopods, The Complete Dinosaur. Bloomington: Indiana University Press, 338. o. (1997). ISBN 0-253-33349-0 
  7. Glut, Donald F.. Anatotitan, Dinosaurs: The Encyclopedia. Jefferson, North Carolina: McFarland & Co, 132–134. o. (1997). ISBN 0-89950-917-7 

Források[szerkesztés]

  • Walking with Dinosaurs-Fact Files

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edmontosaurus annectens című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.