Claosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Claosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
A Claosaurus fosszíliája a Yale Egyetem Peabody Múzeumában
A Claosaurus fosszíliája a Yale Egyetem Peabody Múzeumában
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Ornithopoda
Alrendág: Iguanodontia
Öregcsalád: Hadrosauroidea
Család: Hadrosauridae?
Nem: Claosaurus
Marsh, 1890
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Claosaurus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Claosaurus témájú kategóriát.

A Claosaurus, (jelentése 'törött gyík', az ógörög κλαο / klao 'törött' és σαυρος / szaürosz 'gyík' szavak összetételéből, a fosszíliák hiányos állapotára utalva) a kezdetleges hadrosaurida dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban (a santoni korszakban) élt. A többi hadrosauridához hasonlóan növényevő volt.

Egy Claosaurus teteme körül köröző Cretoxyrhina és két Squalicorax, a Nyugati Belső Víziúton
A Claosaurus korai rekonstrukciója

A létére vonatkozó első bizonyítékokat, egy hiányos koponya darabjait és egy összefüggő koponya alatti (posztkraniális) csontvázat a Smoky Hill folyó közelében fedezték fel az egyesült államokbeli Kansasben. Eredetileg a Hadrosaurus agilis nevet kapta (Marsh, 1872), de 1890-ben, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy nagy a különbség a példány és a Hadrosaurus között, Claosaurus agilis néven új nembe sorolták be.

A Claosaurus karcsú testtel, vékony lábfejekkel, hosszú lábakkal, kis karokkal és hosszú, merev farokkal rendelkezett. A hossza elérhette a 3,5 métert, a tömege pedig 475 kilogramm körül lehetett. Úgy tűnik, hogy a hátsó lábain járt, és csak a legeléshez ereszkedett négy lábra.

Marsh eredeti, 1872-es leírása szerint:

1. O. C. MARSH: Feljegyzés egy új Hadrosaurus fajról. A Yale College által tavaly (1871) nyáron begyűjtött hüllő maradványok nagyobb részét egy kis Hadrosaurus csontjai képezték, melyeket az író fedezett fel a kréta időszaki kék palában, a Smoky Hill folyó közelében, Nyugat-Kansasben. Ez a példány valamivel kisebb volt, mint a New Jersey-i H. minor Marsh és alig valamivel nagyobb volt a Leidy-féle H. Foulkei egyharmadánál. A részei karcsúbbak, a farka jóval hosszabb. A nyakcsigolya aránylag rövidebb, mint a H. Foulkeié, a farokcsigolyái pedig tömörebbnek tűnnek. Egyes disztális farokcsigolyák laterális felszínén longitudinális taraj található. A keresztcsont, amely hat összeforrott csigolyából áll, 414 mm hosszú. Az első farokcsigolya hossza 62 mm. A lábfejek majdnem épek és aránylag vékonyabbak, mint ahogy az a többi faj alapján várható lenne. A harmadik lábközépcsont 235 mm hosszú, a disztális végének átmérője pedig 77 mm. Ez a faj, ami talán a Hadrosaurus agilis nevet kapja, hamarosan teljes leírásra kerül ebben a Folyóiratban.

Yale Egyetem, New Haven, 1872. március 19.

1892-ben, Marsh elnevezett egy második fajt, a C. annectenst. Ezt a fajt később átsorolták az Anatosaurus, majd az Edmontosaurus nembe, ahol jelenleg is található.[2] 1903-ban G. R. Wieland elnevezte a harmadik fajt, a C. affinist, melyet a C. annectenshez hasonlított. A C. affinis a dél-dakotai Pierre-palából származó fosszílián alapult, amit egy óriás tengeri teknős, az Archelon maradványaival együtt találtak meg. A leírás elkészülte után az új faj töredékes maradványai összekeveredtek a C. agilis eredeti leletanyagával és a C. agilis egyik lábujjcsontját tévedésből a holotípus egyetlen megtalált részének hitték. Joseph Gregory 1948-ban helyreigazítást eszközölt, miután a Yale gyűjteményében rátalált egy nagy méretű hadrosaurida jobb lábfejéhez tartozó három lábujj csontra, melyek hasonló állapotban őrződtek meg, mint a Pierre-palában talált teknős maradványok, emellett pedig Wieland kézírásával készült címkékkel voltak ellátva. Gregory rájött, hogy a lábujj csontok a méretüket tekintve nagyon hasonlítanak Marsh Claosaurus annectensének megfelelő csontjaira, de idősebb kora és maradványai töredékes volta miatt nem sorolta át a fajt.[3] A „C. affinist” Jack Horner és kollégái a hadrosauridákról szóló 2004-es áttekintésükben kétséges nemnek ítélték. Beszámoltak róla, hogy a típuspéldány elveszett, de csak egyetlen lábujj csontról írtak, ellentétben Gregoryval, aki hármat jegyzett fel.[2]

A Claosaurushoz kapcsolódó gasztrolitokról szóló beszámolók valójában kettős téves azonosítás eredményei. Először is a példány valójában egy Edmontosaurus annectens. Barnum Brown, aki 1900-ban felfedezte a fosszíliát, a Claosaurushoz kapcsolta, mivel az E. annectenst akkoriban e nem fajának tartották. Emellett valószínűbb, hogy a feltételezett gasztrolitok a tetemmel együtt eltemetődött kavicsok.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ez a faj a Claosaurus nemről szóló áttekintésekben nem számít elfogadott fajnak, de nem hoztak létre saját nemet sem a számára, és ez valószínűleg a későbbiekben sem fog megváltozni.
  2. a b Horner, John R., Weishampel, David B.; and Forster, Catherine A.szerk.: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka (eds.): Hadrosauridae, The Dinosauria, 2nd, Berkeley: University of California Press, 438–463. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 
  3. Gregory, Joseph T. (1948). „The type of Claosaurus (?) affinis Wieland”. American Journal of Science 246, 29–30. o.  
  4. Creisler, Benjamin S..szerk.: Carpenter, Kenneth (ed.): Deciphering duckbills: a history in nomenclature, Horns and Beaks: Ceratopsian and Ornithopod Dinosaurs. Bloomington and Indianapolis: Indiana University Press, 185–210. o. (2007). ISBN 0-253-34817-X 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Claosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.