Dweezil Zappa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dweezil Zappa
Dweezil Zappa Budapesten a ZPZ csapattal, 2006. május
Dweezil Zappa Budapesten a ZPZ csapattal, 2006. május
Életrajzi adatok
Született 1969. szeptember 5. (54 éves)
Los Angeles
Szülei Gail Zappa
Frank Zappa
Pályafutás
Műfajok
Hangszer gitár
Díjak Grammy-díj
Tevékenység zenész
Kiadók Zappa Records

Dweezil Zappa weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dweezil Zappa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dweezil Zappa (Los Angeles, Kalifornia, 1969. szeptember 5. –) amerikai gitáros, Frank Zappa legidősebb fia. Tizenéves kora óta jelentet meg lemezeket, 2006 óta a Zappa Plays Zappa együttessel apja zenéjének szenteli munkásságát.

Életrajz[szerkesztés]

A korai évek[szerkesztés]

Zappa Los Angelesben született, Adelaide Gail Sloatman és Frank Zappa zenész gyermekeként. Három testvére van: egy nővére: Moon Unit, egy húga: Diva és egy öccse: Ahmet. Zappa apjának görög-szicíliai és francia, anyjának dán, francia, ír és portugál felmenői vannak.

Dweezil anyakönyvileg bejegyzett neve eredetileg Ian Donald Calvin Euclid Zappa volt, csupán a szülészeten dolgozó nővér türelmetlensége miatt: szerinte "Dweezil" név nem létezik, az apa így a hirtelen eszébe jutó ismerőseinek a neveit sorolta. A család mindazonáltal továbbra is Dweezilnek hívta, ötéves koráig nem is volt tudatában az eltérésnek, amikor is követelte a neve hivatalosítását.

Pályája[szerkesztés]

A nyolcvanas években tévés műsorvezetőként dolgozott az MTV-ben. Több szólóalbumot is felvett, ahogy sok más zenésszel is dolgozott már együtt, így látható Don Johnson top 40-es "Heartbeat" című dalában.

Eleinte szólóban, majd később a "Z" név alatt testvérével, Ahmettel jelentet meg lemezeket, kissé excentrikus megjelenésük, viselkedésük miatt talk-showk hálás vendégei. Lemezeinek producere gyakran apja, Frank Zappa, míg gyakran találjuk meg az apa zenésztársait is Dweezil lemezein és koncertjein, így dolgozott vele Terry Bozzio, Mike Keneally és Scott Thunes.

Dweezil elmondása szerint kedvenc gitárosa Eddie Van Halen, gyerekkorában az ő egyedi gitártechnikáját próbálta megtanulni és követni. Volt egy kisebb szerepe Arnold Schwarzenegger Menekülő ember (The Running Man) című filmjében ahol Stevie-t játszotta ("Don't touch that dial!"); a leghíresebb filmszerepe pedig a Rózsaszín románcban (Pretty in Pink) volt Simonként, Andie barátjaként.

A kilencvenes évek elejétől egy "What the Hell Was I Thinking?" ("Mi a fenét képzeltem?") című 75-perces darabon dolgozik, ami híres gitárosok tucatjainak közreműködésével jön majd létre. Egy 2004-es nyilatkozata szerint: "Analóg szalagra kezdtem ezt felvenni majdnem 13 évvel ezelőtt... Eddig úgy 35 gitáros hallható rajta, mint például Brian May, Edward van Halen, Eric Johnson, Angus és Malcolm Young – őrült egy projekt. Még reménykedem hogy sikerül megnyerni Jeff Becket és Jimmy Page-et".

A kilencvenes évek közepén Dweezil volt Ajax Duckman szinkronhangja a Duckman című sorozatban, illetve nővérével, Moon Unit Zappával feltűnt a Normal Life című tévésorozatban is. Ő írta és adta elő a The Ben Stiller Show főcímzenéjét. 1999-ben testvérével, Ahmettel elkezdett egy Happy Hour című tévéműsort, ami egy szezont ért meg. “Weird Al” Yankovic 2003-as, tizenegyedik stúdióalbumán (Poodle Hat) Dweezil játssza a lemezt nyitó szólót és énekli a "Genius in France" című dalt.

Frank Zappa öröksége[szerkesztés]

Dweezil kora tizenéves kora óta gitározik, és bár példaképei inkább a kor metálgitárosai közül kerülnek ki, nem hagyja érintetlenül apja zenéje sem. Már 1984-ben, 14 évesen fellép Frank Zappa néhány koncertjén egy-egy erőteljes szólóval, ahogy később vendége volt néhány 1988-as koncertnek is, mint az például a Trance-Fusion című lemez nyitó- és zárószólójában hallható is. 1991-ben fellép a zeneszerző tiszteletére rendezett "Zappa’s Universe" című esten is, olyan vendégzenészek társaságában, mint Steve Vai, Scott Thunes vagy Mike Keneally. Ezen túlmenően azonban nem látszik kötődni az apai örökséghez, egészen körülbelül 2004-ig, mikor öccsével, Ahmettel bejelentik, hogy az elkövetkezendő éveket Frank Zappa zenéjének szentelik (Ahmet végül az első sajtótájékoztatókat leszámítva teljesen kimarad a projektből).

Dweezil hosszú gyakorlási, tanulási időszak és zenészmeghallgatások után 2006-ban állítja össze a "Zappa Plays Zappa" nevű zenekarát fiatal, tehetséges zenészekből azzal a céllal, hogy apja zenéjét egy fiatalabb közönséghez vigye közelebb, az együttesével ezért (tervei szerint) minden évben újabb turnéra indul. Az első turnén Frank Zappa olyan egykori zenésztársai voltak a vendégek, mint Steve Vai, Napoleon Murphy Brock és Terry Bozzio, 2007-2008-ban pedig Ray White énekes-gitáros.

Magánélet[szerkesztés]

Dweezil Zappa első komolyabb kapcsolata Katie Wagnerhez, Robert Wagner színész lányához fűződik. A Rózsaszín románc (Pretty In Pink) forgatása alatt Molly Ringwalddal járt, majd Sharon Stone-nal volt egy rövid kapcsolata.

Ezután hat évig jártak együtt Lisa Loeb énekesnővel, akivel közösen szereztek és adtak elő zenét, Dweezil turnézott is Loeb zenekarával. A pár Dweezil & Lisa címmel egy főzőműsort is vezetett a Food Networkön 2004-ben. 2004 nyarán szakítottak.

Dweezil 2005. szeptember 3-án vette feleségül Lauren Knudsen divattervezőt, akitől két lánya született, Zola Frank Zappa (2006) és Ceylon Zappa (2008). Házasságuk 2010-ben válással végződött.[1]

Díjak[szerkesztés]

 • "A surround hangzás úttörői" - 2003-ban a Halloween audio-DVD-ért; Frank Zappa 1978-as koncertfelvétele, producer: Dweezil Zappa, a díjat közösen kapták;
 • "Legjobb instrumentális előadás" - Grammy-díj 2009-ben, a ZPZ együttesnek a Peaches előadásáért (Frank Zappa).

Lemezek[szerkesztés]

Szóló munkák[szerkesztés]

Frank Zappa lemezein[szerkesztés]

Ahmet Zappával: "Z"[szerkesztés]

A Zappa Plays Zappával[szerkesztés]

Vendégszereplések[szerkesztés]

a teljes listát lásd a United Mutations oldalon!

Hangszerek[szerkesztés]

Gitárok[szerkesztés]

Effektek[szerkesztés]

 • DBX 162 Stereo Compressor[6]
 • Eventide 949 Harmonizer
 • Eventide Delay
 • Mickmix Dynaflanger x2
 • Aphex Expressor Compressor
 • Acces Electronics MIDI Foot controller
 • Mutron Bi-Phase
 • Systech Harmonic Energizer
 • Chandler Delay
 • Afro Fuzz
 • Real Octavia'
 • Janglebox Compressor
 • Digitech GSP 1101
 • Native Instruments Guitar Rig[7]
 • Sound Sculpture Switchblade system[8]
 • Fractal Audio Systems Axe-Fx[9]

Erősítők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Dweezil Zappa blogbejegyzése, 2010. július. [2010. augusztus 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 2. Live "In The Moment" - a lemez ismertetése Dweezil Zappa hivatalos honlapján
 3. F. O. H. 3. - Out Of Obscurity Dweezil hivatalos honlapján;. [2013. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 7.)
 4. Archivált másolat. [2010. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 6.)
 5. Artist: Dweezil Zappa Archiválva 2008. december 17-i dátummal a Wayback Machine-ben Fender.com Retrived: 2009-05-17
 6. In the Studio with... Dweezil Zappa Guitarworld.com Retrived: 2009-05-17
 7. http://uk.youtube.com/watch?v=0gqCtPcN5NE
 8. a b http://www.fuzz.se/main.asp?go=8&src=&sgo=0&am=1&aid=425
 9. Archivált másolat. [2010. december 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 25.)
 10. https://web.archive.org/web/20081204053118/http://www.accessmylibrary.com/coms2/summary_0286-10228680_ITM

További információk[szerkesztés]