Does Humor Belong in Music?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Does Humor Belong in Music? Frank Zappa 1984-es felvételeit tartalmazó koncertalbuma. Ez volt Zappa első lemeze, ami kizárólag CD-n jelent meg. Az album előtt jelent meg a hasonló című videó, de a két médiumon található számok (ha némelyikük címe azonos is) különböző felvételekről származnak.

A lemezről[szerkesztés]

A lemezen Zappa a '84-es turné anyagaiból válogat, a felállás a 81-82-es csapatokhoz képest némileg megváltozott, hiányoznak a korábbi nagy formátumú zenészegyéniségek (Steve Vai, Tommy Mars), nem játszik ezen a turnén Ed Mann sem a Zappai hangzást korábban alapvetően meghatározó ütőhangszereivel, nagyon erős viszont a vokális vonal (az első néhány koncerten Napoleon Murphy Brock is a csapat tagja volt). Zappa ekkoriban kísérletezett a szintetizátorok, az elektronika adta lehetőségekkel, Chad Wackerman száraz, rideg hangú dobfelszerelését sok kritika érte.

A technika kínálta lehetőségeket Zappa a dalok összeválogatásában és vágásában is kihasználta: a lemezen részletes információk olvashatók arról, melyik dal (vagy dalrészlet) melyik koncertről származik (A "Let's Move To Cleveland" például öt különböző helyszínről).

A turné 20 éves jubileumi turné volt, a szűkösebb instrumentális lehetőségek ellenére az egyik legszélesebb repertoárral.[1] Egyes koncerteken egy-egy szóló erejéig fellépett a 14 éves Dweezil Zappa is, itt a lemezt záró Whipping Postban hallható, amihez Zappa a következő megjegyzést fűzi a kísérőfüzetben: "Az utolsó turné utolsó száma". (Ez mégsem így lett - Zappa 1988-ban újra turnéra indult).

A CD első kiadása az akkori videóval megegyező borítóval jelent meg (Zappa fotójával), a későbbi 1995-ös kiadás ettől eltérő, Cal Schenker grafikájával készült borítóval jelent meg.

Az album számai[szerkesztés]

A külön jelöltek kivételével minden darab Frank Zappa szerzeménye.

 1. "Zoot Allures" – 5:26
 2. "Tinsel-Town Rebellion" – 4:44
 3. "Trouble Every Day" – 5:31
 4. "Penguin in Bondage" – 6:45
 5. "Hot-Plate Heaven at the Green Hotel" – 6:43
 6. "What's New in Baltimore" – 4:48
 7. "Cock-Suckers' Ball" (traditional, arr. Frank Zappa) – 1:05
 8. "WPLJ" (Ray Dobard) – 1:31
 9. "Let's Move to Cleveland" – 16:44
 10. "Whipping Post" (Gregg Allman) – 8:23

A zenészek[szerkesztés]

vendég:

Források[szerkesztés]

 1. We're Only In It For The Touring honlap Archiválva 2009. február 16-i dátummal a Wayback Machine-ben, a 84-es turné ismertetése;