Gail Zappa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gail Zappa
Született1945. január 1.[1]
Philadelphia
Elhunyt2015. október 7. (70 évesen)[2][1]
Los Angeles
Állampolgárságaamerikai
HázastársaFrank Zappa (1967. szeptember 21. – 1993. december 4.)
Gyermekei
Foglalkozása
  • üzletember
  • zenei producer
Halál okatüdőrák
SírhelyeWestwood Village Memorial Park temető

SablonWikidataSegítség

Gail Zappa (született Adelaide Gail Sloatman) (Philadelphia, Pennsylvania, 1945. január 1.Los Angeles, Kalifornia, 2015. október 7.[3]) Frank Zappa második felesége. Zappával 1966-ban találkoztak a Los Angelesi repülőtéren; Gail akkoriban Whisky a Go Go bárban dolgozott Los Angelesben. 1967 szeptember 21-én házasodtak össze, ekkor Gail már várandós volt Moon Unittal. Négy gyermekük van: Moon Zappa, Dweezil Zappa, Ahmet Zappa, és Diva Zappa. Gail Zappa Lala Sloatman színésznő nagynénje.

Zappa Gailről[szerkesztés]

Az én mesés feleségem[4]

A három várost érintő kimerítő turné után bemutattak egy kis nősténynek, Adelaide Gail Sloatmannek, aki titkárnő volt a Whisky-a-Go-Go klubban. Eltartott pár percig, de (ne nevessenek) beleszerettem, előbb együtt éltünk, majd 1967-ben, egy szörnyen nevetséges polgári szertartással törvényesítettük kapcsolatunkat.

Első európai turném előtt pár nappal házasodtunk össze. Kilenc hónapos terhes volt, küszöbön állt a szülés. Elmentünk a New York City Hallba, éppen zárás előtt érkeztünk. Nem volt jegygyűrűm - az igazság az, hogy Gailnek még a mai napig sincs jegygyűrűje.

A pulton, ahonnan el kellett venni a hatósági engedélyt, volt egy pénzbedobós automata, golyóstollat árult, "Gratuláció Lindsay polgármestertől" felirattal: tíz cent volt darabja. Vennem kellett egyet, hogy kitölthessem a nyomtatványt. Aztán odarohantunk a sok kis "házasságkötő fülke" egyikéhez. Belülről zöld volt, engem kifejezetten biliárdasztalra emlékeztetett a színe. A közepén egy műmárvány pulpituson egy óra, hasonló a munkahelyeken lévő blokkolóórákhoz. Az anyakönyvvezető kilyukasztotta a kártyáinkat, lenyomta A Szöveget, majd kérte A Gyűrűt. Mondtam neki, hogy golyóstollam van, és odatűztem Gail dudorodó kismamaruhájára.

Zappa halála után[szerkesztés]

Frank Zappa 1993-as halálát követően ő felügyelte Zappa felvételeinek kiadását a Zappa Family Trust élén, Joe Travers "főraktárossal" ő választotta ki a kiadásra szánt posztumusz anyagokat. Fokozott erőkkel védte a zappai örökséget, rendszeresen perelte a férje zenéjét játszó zenekarokat, több koncertet és turnét kellett törölni a támadásai miatt (pl. Project/Object).

A Zappa Family Trust 2009 januárjában elvesztette a német Zappanale fesztivál ellen indított pert[5] - a felperesek szerint a fesztivál logója megtévesztően hasonlít a jogvédett Zappa-bajuszhoz, a bíróság azonban ezt nem látta megalapozottnak.[6]

Források[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. július 22.)
  2. http://www.jambase.com/Articles/126685/In-Memoriam-Gail-Zappa-Has-Passed-Away
  3. Frank Zappa's Wife Dies at 70. www.tmz.com (2015. október 7.) (Hozzáférés: 2015. október 8.)
  4. Az igazi Frank Zappa könyv - 4. fejezet: Még mindig jól érezzük magunkat
  5. Zappa özvegye jogot formál a névre és az arcszőrzetre - a Quart cikke
  6. 'Zappanale' Wins in Court Against Gail Zappa Der Spiegel, 2009. január 22.

További információk[szerkesztés]

Gail Zappa - Az ötlet szülõanyja - Pamela Des Barres interjúja, 2002 (magyar fordítás: Zappa PONT)