Ray White

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ray White
Ray White a Zappa Plays Zappa csapattal, 2007, Koppenhága
Ray White a Zappa Plays Zappa csapattal, 2007, Koppenhága
Életrajzi adatok
Született ?
Származás ?
Pályafutás
Műfajok soul, blues
Kapcsolódó előadó(k) Frank Zappa
Hangszer gitár
Tevékenység
Kiadók DiscReet Records

Ray White (? –) amerikai soul-blues énekes és gitáros, ismertségét nagyon nagy mértékben a Frank Zappával való együttműködésnek köszönheti. Életrajzi adatai (születési hely, idő), iskolai tanulmányai és 1976 előtti tevékenysége nem ismertek.

Frank Zappával[szerkesztés]

1976 őszén csatlakozott Zappához mint ritmusgitáros és énekes, a későbbi turnékon (1980-84) erőteljes, a felállást alapvetően meghatározó énekes kettőst alkottak Ike Willisszel. Ray White hallható a Zappa in New York (1978 március) című lemezen, ahol emlékezeteset nyújt az "Illinois Enema Bandit" című szám eléneklésével, de szerepel még Zappánál a Tinseltown Rebellion (1981 május), a You Are What You Is (1981 szeptember), a Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch (1982 május) és a The Man from Utopia (1983 március) lemezeken is (a gyűjteményes vagy posztumusz lemezeket most nem említve). Volt egy rövid szerepe Cheech & Chong Nice Dreams című filmjében.

Meg nem erősített hírek szerint néhány alkalommal részt vett Zappa 1988-as együttesének próbáin - majd egy szó nélkül eltűnt, 2007-ig csak szórványos híreket lehetett szerezni róla.

A Zappa utáni évektől a ZPZ-ig[szerkesztés]

A Zappával való együttműködés után játszott még a KVHW, a Don't Push the Clown és a Umphrey's McGee nevű csapatokban, nemrég pedig számos michigeni zenésszel dolgozott, mint a Rare Earth-ben doboló Bob Weaver, vagy a Generic Produce nevű funk/fusion csapat.

2007 nyarán Ray White csatlakozott Dweezil Zappához és vendégként nagyjából egy évig volt a Zappa Plays Zappa turné szólóénekese. A zenekarból 2009 elején lépett ki minden előzetes figyelmeztetés nélkül, mindössze egy e-mail üzenetet hagyva maga után.[1] 2010 nyarán a Muffin Men együttes vendégeként fellépett a németországi Zappanale fesztiválon (Ike Willis és Bobby Martin társaságában).

Ray White hallható Ed Englerth "I Forgot Who I Am" című dalában a "Restless Ghost" című 2008-as CD-n. 2010 januárjában Ike Willissel a (Frank Zappa zenéjét játszó) Project/Object együttes vendége volt.[2]

Közreműködései Zappa lemezein[szerkesztés]

(nem említve azokat, amiken elhanyagolható szerepe volt)

jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]