Them or Us

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Them or Us Frank Zappa 1984 októberében megjelent dupla nagylemeze, Zappa hivatalos diszkográfiájában sorrendben a 40.

A lemezről[szerkesztés]

A lemez nyitó és zárószáma feldolgozás, a "The Closer You Are" eredetileg a Channels felvétele volt 1956-ban, a "Whippin' Post" pedig az Allman Brothers Band száma (erről lásd a Helsinki koncertet!) A lemez nagy részének alapját Zappa 1982-es felállásának koncertfelvételei adják kisebb stúdióutómunkálatokkal ("Sharleena", "Sinister Footwear II", "Truck Driver Divorce", "Stevie's Spanking", "Marqueson's Chicken", "Them or Us", "Whippin' Post"), de van az albumon 1974-ből származó felvétel is George Duke zongorajátékával ("Planet of My Dreams"), a többi 1983-as stúdiófelvétel. A heterogén források ellenére a lemez nagyon egységes hangulatú.

A "Ya Hozna" című szám egy 5/4-es gitárkíséret, ami mellett a "Sofá"-t (One Size Fits All album) és a "Lonely Little Girl"-t halljuk - visszafelé lejátszva, egyszerre, miközben Moon Zappa énekel, szintén visszafelé lejátszva.[1] Ez egyesek szerint szarkasztikus válasz egyes rockelőadókat ért támadásokra: bizonyos lemezekről az terjedt el, hogy visszafelé lejátszva titkos (sátánista?) üzenetet rejtenek (lásd: backmasking).

A 14 éves Dweezil Zappa játssza a gitárszólót a "Ya Hozna" és a "Stevie's Spanking" című dalokban (az utóbbiban a másodikat Steve Vai után).

A "Frogs with Dirty Little Lips" című számot Ahmet Zappa szerezte, 7 éves korában.

A Rykodisc CD-kiadása a szokásos CD-szinthez képest halk, de a hangminőségével nincs probléma.[2]

A borító[szerkesztés]

A The Perfect Stranger és a Francesco Zappa mellett a dupla Them Or Us-nak a borítójához is egy Amerikai művész: Donald Roller Wilson festményeit használták fel. Mindegyik borítón Patrícia kutya látható sötét napszemüvegben, piros ruhában, fehér gallérral. Minden festményen egy (vélhetőleg a befejezéséhez köthető) dátum, sorszám és időpont volt olvasható, amit egy változó hosszúságú, de mindenképpen eléggé sajátos és rejtélyes cím tett teljessé, csupa nagybetűvel. A Them Or Us-on Patrícia egy fal előtt áll, mellette kétoldalt két kis faliállvány, az egyiken egy Heinz kecsöpös üveg, a másikon egy tejjel teli cumisüveg látható - ez utóbbi állt a The Perfect Stranger borítóján Patrícia gyerekszéke mellett a rendetlen asztalon. A dupla album hátsó borítóján Zappa szépiaszínű portréja látható, mellkasszőrzete szemérmesen villan ki kétsoros vászonzakójának hasítéka mögül. Ökölbe szorított, zöld konyhai kesztyűbe bújtatott bal kezét szinte esküre emeli.[3]

A lemez számai[szerkesztés]

A másképp jelölteken kívül minden szám Frank Zappa szerzeménye.

  1. "The Closer You Are" (Earl Lewis, Morgan "Bobby" Robinson) – 2:55
  2. "In France" – 3:30
  3. "Ya Hozna" – 6:26
  4. "Sharleena" – 4:33
  5. "Sinister Footwear II" – 8:39
  6. "Truck Driver Divorce" – 8:59
  7. "Stevie's Spanking" – 5:23
  8. "Baby, Take Your Teeth Out" – 1:54
  9. "Marqueson's Chicken" – 7:33
  10. "Planet of My Dreams" – 1:37
  11. "Be in My Video" – 3:39
  12. "Them or Us" – 5:23
  13. "Frogs with Dirty Little Lips" (Frank Zappa, Ahmet Zappa) – 2:42
  14. "Whippin' Post" (Gregg Allman) – 7:32

Közreműködők[szerkesztés]

Zenészek[szerkesztés]

Produkciós stáb[szerkesztés]

  • Mark Pinske – hangmérnök
  • John Matousek – maszterelés
  • Gabrielle Raumberger – arculat, grafikai tervezés
  • Donald Roller Wilson - festmény a borítón
  • Steve Schapiro – fotó
  • Bob Stone – hangmérnök

Források[szerkesztés]

  1. Lásd az arf.ru ismertetését
  2. Them or Us - információk a Zappa Patio honlapon;
  3. Neil Slaven: Elektronikus Don Quijote (Frank Zappa életrajza), Cartaphilus kiadó 2007.

Külső hivatkozások[szerkesztés]