Ike Willis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ike Willis
Ike willis 2004.jpg
Született 1955. november 12. (62 éves)
Saint Louis
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ike Willis témájú médiaállományokat.

Ike Willis (1956) amerikai énekes és gitáros, Frank Zappa egyik szinte állandó zenésztársa kis megszakításokat nem számítva 1978 és 1988 között.

Ike Willis.jpg

Zappánál[szerkesztés]

Ike Willis 1977-ben látta először Zappát színpadon a St. Louisi Washington Universityn,[1] ahol pakolóemberként próbált a csapat közelébe férkőzni.

1977-ben [Zappa] újra a városunkban járt, én pedig megint a pakolócsapatban voltam. Együtt lógtam az embereivel és nagyon összehaverkodtunk a világítósráccal. Mindenki rohangált és énekelgetett, és én is velük énekeltem. A srác meg azt mondta: „Öregem, be kell hogy mutassunk Frank Zappának”. (…) A beállás után találkoztunk is, szinte egymásba rohantunk. A végén odaadta a gitárját, leírta egy szalvétára a "Bamboozled By Love"-ot és elénekeltette velem. Aztán azt mondta: „Ahogy vége a turnénak, szeretném ha eljönnél Los Angelesbe egy meghallgatásra”. A többi pedig már, ahogy mondani szokták...[2]

Az együtteshez 1978-ban csatlakozott, és maradt szinte "Zappa hangja" az 1988-as turnéig; Ray White-tal emlékezetes énekes kettőst alkottak 1980-ban és '84-ben. Nem vett részt az 1981-82-es turnén, illetve a 78-as turné egy részén (a Halloween lemezen sem hallható). Legfontosabb közreműködései a Joe’s Garage, a Tinseltown Rebellion, a You Are What You Is lemezeken hallhatóak, de különleges (kitalált) akcentusa nagyban hozzájárult a Thing-Fish album karakteréhez, amiben (mint "Broadway musicalben") főszerepet játszik.

Zappa után[szerkesztés]

Két szólólemeze jelent meg; több Zappa-feldolgozásokat játszó zenekarral dolgozott együtt, így a Bogus Pomppal, Project/Objecttel és az Ugly Radio Rebellionnel, de tagja volt az egykori Zappa-zenészekből 1994-ben összeálló Band From Utopiának is. 2010 nyarán a Muffin Men együttes vendégeként a németországi Zappanale fesztiválon lépett fel (Ray White és Bobby Martin társaságában).

Lemezek[szerkesztés]

Frank Zappa lemezein[szerkesztés]

Szólólemezek[szerkesztés]

  • "Should'a Gone Before I Left" - (1988), közreműködik Ray White, Arthur Barrow, Jeff Hollie
  • "Dirty Pictures" (1998)

Mások lemezein[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]