QuAUDIOPHILIAc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A QuAUDIOPHILIAc Frank Zappa egy 2004-ben megjelent gyűjteményes albuma, kiadta a Zappa Family Trust. A lemez audio-DVD, rajta Zappa hetvenes években készült, kvadrofón, azaz négysávos hangrögzítési kísérletei hallhatóak. A darabok producere Frank Zappa, míg a lemezt fia, Dweezil Zappa állította össze, akinek ez volt az első surround sound terén tett kirándulása.

Az albumról[szerkesztés]

Zappa számos albumához készített kvadrofón mixeket a hetvenes években, ezek a megfelelő formátum híján kiadatlanok maradtak - a QuAUDIOPHILIAc az első ebben a sorozatban (a Halloween koncertlemez is ugyanebben a formátumban jelent meg, 5.1-es hanggal, ennek a mixét ugyanakkor nem Frank Zappa keverte négysávosra).

Az albumon hallható dalok egy része korábban kiadatlan volt. A számok némelyik egészen korai, a hetvenes évek elejéről származó felvétel, ilyen a "Chunga Basement", a Chunga's Revenge album (1970) címadó darabjának egy változata. Ugyancsak szerepel a lemezen három darab az 1975-ben a Royce Hall-ban az Abnuceals Emuukha Electric Orchestra közreműködésével készült nagyzenekari koncertről, ami az Orchestral Favorites album alapanyaga volt.

Az album számai[szerkesztés]

  1. Naval Aviation in Art? – 1:34
  2. Lumpy Gravy – 1:05
  3. Rollo – 6:00
  4. Drooling Midrange Accountants on Easter Hay – 2:15
  5. Wild Love – 4:07
  6. Ship Ahoy – 5:47
  7. Chunga Basement – 11:48
  8. Venusian Time Bandits – 1:54
  9. Waka/Jawaka – 13:23
  10. Basement Music #2 – 2:43

További információk[szerkesztés]

...jelen lemez tehát Frank Zappa 1970 és 78 között készült többsávos felvételeinek és mixeinek hangdokumentuma. Nem tettem kronologikus rendbe. Inkább úgy döntöttem, hogy csinálok belőle magunknak egy közös közjátékosságos hangutazást. Az átmenetet biztosítandó hozzáadtam pár modern elemet is, így került például Frank egy régi szövege alá az "Easter Hay" egy sosem hallott alternatív hangszerelése. Ettől eltekintve a lemezen hallható anyag nem más, mint amin Frank több mint 30 évvel ezelőtt gondolkodott. Világos, hogy messze a világ előtt járt.

Most, hogy már 2004-et írunk és a többsávos zenerögzítés szabványos formátummá kezd válni, nagy veszteség, hogy ő már nem lehet itt, hogy nem folytathatja személyesen úttörő munkáját és nem kápráztathat el minket a többsávos lég-szobraival. Úgy hiszem, azért a szelleme még itt kísért az UMRK-ban, én pedig sok-sok többsávos projekten szeretnék még vele együttdolgozni a jövőben. Nagyon sok doboz van még a raktárban, rajta nagyon sok porral és még több felfedezendő és mindannyiunk által élvezendő zenével. Ja, és míg el nem felejtem: a Rollo kurvára állat!

Remélem nektek is annyi örömet szerez majd ez a lemez, amennyit nekem szerzett.

Dweezil 2004. július 7., UMRK

  • A Naval Aviation in Art? e változata az Orchestral Favorites lemezen jelent meg.
  • A Rollo című számnak ugyanez a felvétele, de egy rövidebb mixe hallható a One Shot Deal lemezen.
  • A Wild Love a Sheik Yerbouti lemezen is hallható, a Ship Ahoy pedig a Shut Up ’n Play Yer Guitar lemezen, apró vágási különbségekkel.
  • A Waka/Jawaka a hasonló című lemezen hallható felvétel hosszabb változata.
  • A Venusian Time Bandits a Trouble Every Day gitárszólója; a felvétel Bázelben készült 1974 október 1-jén (az aznapi első koncerten).

Közreműködők[szerkesztés]

Zenészek[szerkesztés]

Produkciós stáb[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]