Wazoo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Frank Zappa
Wazoo
koncertlemez
Megjelent 2007. október 30.
Felvételek Boston Music Hall, 1972. szeptember 24.
Stílus improvizatív zene
avantgárd
progresszív rock
Hossz 51:35 (1. lemez)
44:30 (2. lemez)
Kiadó Vaulternative
Producer Frank Zappa
Kritikák
Frank Zappa-kronológia
The Dub Room Special
(2007)
Wazoo
(2007)
One Shot Deal
(2008)

A Wazoo Frank Zappa 2007 októberében megjelent posztumusz albuma. A dupla kiadványon Zappa "The Mothers of Invention/Hot Rats/Grand Wazoo" nevű, de később "Grand Wazoo" néven ismertté vált felállásának egy teljes koncertje hallható, a felvétel Bostonban készült 1972. szeptember 24-én.

Az album számai[szerkesztés]

Minden darab Frank Zappa szerzeménye.

első CD

 1. Intro Intros – 3:19
 2. The Grand Wazoo (Think It Over) – 17:21
 3. Approximate – 13:35
 4. Big Swifty – 11:49

második CD

 1. "Ulterior Motive" – 3:19
 2. The Adventures of Greggery Peccary – (32:37)
  1. Movement I – 4:50
  2. Movement II – 9:07
  3. Movement III – 12:33
  4. Movement IV – The New Brown Clouds - 6:07
 3. Penis Dimension – 3:35
 4. Variant I Processional March – 3:28

A Vaulternative kiadványok[szerkesztés]

Frank Zappa lemezeinek és felvételeinek kiadási jogát Gail Zappa a férje kérésére kérésére a Rykodisc kiadónak adta el, azonban elégedetlen volt a lemezek terjesztésével és gondozásával. Többek között ezért is alapította meg 2002-ben a Vaulternative Records kiadót (Vault= raktár), amelynek célja Zappa teljes hosszúságú koncertjeinek kiadása. Egyes interjúkban Gail Zappa olyan mennyiségű felvételről beszél, hogy akár évente ötöt-hatot is kiadhatnának, a tényleges kiadások ugyanakkor meglehetősen ritkák, közöttük hosszú évek telnek el, az egyes lemezek fülszövegeiben a "megtalált" szalagokról mint valami nem remélt ritkaságokról esik szó.

Az egyes kiadványok egységesen papírtokban jelennek meg, a hátoldalon annak az államnak a térképével, ahol a felvétel készült. Minden kiadványon az adott állam veszélyeztetett állat- és növényfajait felsoroló hosszú lista olvasható. A Wazoo lemez ezen túlmenően még egy külső papírtokot is kapott.

A Vaulternative Records gondozásában eddig megjelent lemezek: FZ:OZ (2002), Wazoo (2007), Buffalo (2007), Joe’s Menage (2008), Philly '76 (2009), Hammersmith Odeon (2010).

A lemezről[szerkesztés]

A Grand Wazoo zenekar és turné[szerkesztés]

A turnén Zappa először állt színpadra azóta, hogy egy baleset következtében fél évig tolókocsiba kényszerült, miután 1971 decemberében a közönség egy tagja egy londoni koncerten lelökte a színpadról. Nagyratörő célokkal állította össze a zenekarát[1]:

A MOI legkorábbi időszakai (azaz durván 1964) óta nagyon érdekelt egy olyan elektromos zenekar összeállítása, amely képes lenne komplikáltabb darabok előadására, azzal az intenzitással amit normálisan a popzenekarokkal asszociálunk. Az új MOTHERS OF INVENTION/HOT RATS/GRAND WAZOO felállása az első nagy léptékű kísérlet az ilyen elképesztő magaslatokba való feltörésre, amit aztán végig is hurcolunk néhány kontinensen és koncerteket adunk vele.

A repertoár részben az az évben felvett The Grand Wazoo és Waka/Jawaka albumokra épül, elhangzanak ugyanakkor olyan darabok is, amelyek máshol nem, vagy nem ilyen hangszerelésben voltak hallhatóak. Külön kiemelendő a "Greggary Peccary kalandjai" című darab, ami jóval később, csak 1979-ben jelenik meg a Studio Tan albumon (kb. 1974-75-ös felvétel), és amit a maga teljességében (és improvizációkkal gazdagítva) kizárólag ezen a bostoni koncerten adtak elő.

A Wazoo hanganyaga[szerkesztés]

Az album jelentősége, hogy erről az 1972-es turnéról 2007-ig semmilyen hangfelvétel nem jelent meg, semmilyen formában. Részlet a fülszövegből:

Ezt a koncertet FZ élőben rögzítette a Boston Music Hall-ban 1972 szeptember 24-én. A sztereó mesterszalagokat Joe Travers digitálisan, Euphonix AM 713 Convertereket használva vitte át FZ Ampex ATR 100 deckjéről Nuendo at 96 K 24 bites rendszerbe 2007 áprilisában. A műsornak eredetileg kicsit más dinamikája volt, mivel élőben a Big Swifty a Greggary Peccary után következett. A CD-lemezek korlátozott hossza miatt megváltoztattuk a sorrendet, így az előadás minden darabja csonkítás nélkül lemezre kerülhetett.

A lemezborítón Christopher Mark Brennan "Mundo Invisible" című festménye látható (olaj, vászon, 60" x 72", 2003). A festmény Salvador Dalí Rabszolgapiac Voltaire eltűnő mellszobrával című festményének paródiája/átértelmezése (olaj, vászon, 46.5" x 65.5") - ez a Dalí festmény látható amúgy Alice Cooper "DaDa" című 1983-as nagylemezének borítóján.

A zenészek[szerkesztés]

The Mothers of Invention / Hot Rats / Grand Wazoo:

 • Frank Zappa - gitár és parafafogantyús karmesteri pálca
 • Tony Duran - slide gitár
 • Ian Underwood - zongora, szintetizátor
 • Dave Parlato - basszusgitár
 • Jerry Kessler - elektromos cselló
 • Jim Gordon - dobok
 • Mike Altshul - piccolo, bass clarinet and other winds
 • Jay Migliori - flute, tenor sax and other winds
 • Earl Dulmer - oboe, contrabass sarrusophone and other winds
 • Ray Reed - clarinet, tenor sax and other winds
 • Charles Owens - soprano sax, alto sax and other winds
 • Joann McNab - basoon
 • Malcolm McNab - trumpet in D
 • Sal Marquez - trumpet in Bb
 • Tom Malone - trumpet in Bb, also tuba
 • Glen Ferris - trombone and euphonium
 • Kenny Shroyer - trombone and baritone horn
 • Bruce Fowler - trombone of the upper atmosphere
 • Tom Raney - vibrafonés elektromos ütőhangszerek
 • Ruth Underwood - marimba és elektromos ütőhangszerek

Érdekességek[szerkesztés]

 • A lemez vágása/szerkesztése közben annyira ügyeltek az "eredetiségre", hogy az aznapi szalagokon kívül valóban semmi mást nem használtak fel alapanyagként, de abból nem is nagyon vágtak. Ennek köszönhetően a lemez nagyon furcsán indul, Zappa első mondatából csak az utolsó szó utolsó szavának a második fele hallatszik, azaz a lemez így indul: "..fternoon" (az "afternoon"-ból).[2]
 • Ugyanebből az okból a záró dal, a Variant I Processional March bevezetése rosszul került a lemezre. A turné többi állomásán (a kalózlemezek tanúsága szerint) mindenhol jól ment ez a rész, itt a dob kiállása után egyes zenészek rosszul lépnek be, a rend csak pár ütem alatt áll helyre. Furcsa ez annak tudatában, hogy Zappa minden koncertjét felvette, tehát lett volna alapanyag a kis korrekcióra.
 • A Variant I Processional March később "Regyptian Strut" címmel jelent meg a Sleep Dirt nagylemezen (1974-es felvétel), és elhangzik a Zappa Plays Zappa DVD-n is (2006-os felvétel).
 • A Greggary Peccarynak ez, a lemezen hallható Bostoni az egyetlen teljes élő előadása. A turné más városaiban csak részeket játszottak belőle.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

 • Grand Wazoo - Frank Zappa írása a zenekar történetéről és céljáról (magyarul, zappa.hu);
 • Malcolm McNab írása - (a Grand Wazoo trombitása), a Wazoo lemez kísérőfüzetében (magyarul, zappa.hu)
 • Wazoo - a lemezről minden információ az Information Is Not Knowledge honlapról.
 • kritikák - azaz olvasói vélemények a Kill Ugly Radio honlapon.
 • Zappa Wazoo - Az album flash-intrója a hivatalos Zappa-honlapon

Források[szerkesztés]

 1. Wazoo - Zappa írása a lemezről
 2. Az Intro Intros szövege az Information Is Not Knowledge honlapon;