Joe’s Menage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Frank Zappa
Joe’s Menage
koncertlemez
Megjelent 2008. október 1.
Felvételek

1975. október 1.

College of William and Mary, Williamsburg, VA
Stílus
rock
Hossz 45:52
Kiadó Vaulternative Records (VR 20081)
Producer Frank Zappa
Frank Zappa-kronológia
One Shot Deal
(2008)
Joe’s Menage
(2008)
The Frank Zappa AAAFNRAAA Birthday Bundle
(2008)

A Joe's Menage Frank Zappa posztumusz, 2008-as kiadású koncertalbuma. Az 1975. végén felvett koncert felvétele negyedik a "Joe’s" sorozatban,[1] amelyikben Joe Travers Zappa raktárában talált ritkaságokból állít össze kiadásra lemezeket a Zappa Family Trust részére.

A lemez számai[szerkesztés]

Mindegyik számot Frank Zappa írta és hangszerelte.

 1. Honey, Don't You Want a Man Like Me?  3:57
 2. The Illinois Enema Bandit  8:42
 3. Carolina Hard-Core Ecstasy  6:02
 4. Lonely Little Girl  2:46
 5. Take Your Clothes Off When You Dance  2:10
 6. What's The Ugliest Part of Your Body?  1:16
 7. Chunga's Revenge  14:18
 8. Zoot Allures  6:41

A Vaulternative kiadványok[szerkesztés]

Frank Zappa lemezeinek és felvételeinek kiadási jogát Gail Zappa a férje kérésére kérésére a Rykodisc kiadónak adta el, azonban elégedetlen volt a lemezek terjesztésével és gondozásával. Többek között ezért is alapította meg 2002-ben a Vaulternative Records kiadót (Vault= raktár), amelynek célja Zappa teljes hoszsúságú koncertjeinek kiadása. Egyes interjúkban Gail Zappa olyan mennyiségű felvételről beszél, hogy akár évente ötöt-hatot is kiadhatnának, a tényleges kiadások ugyanakkor meglehetősen ritkák, közöttük hosszú évek telnek el, az egyes lemezek fülszövegeiben a "megtalált" szalagokról mint valami nem remélt ritkaságokról esik szó.

Az egyes kiadványok egységesen papírtokban jelennek meg, a hátoldalon annak az államnak a térképével, ahol a felvétel készült. Minden kiadványon az adott állam veszélyeztetett állat- és növényfajait felsoroló hosszú lista olvasható.

A Vaulternative Records gondozásában eddig megjelent lemezek: FZ:OZ (2002), Wazoo (2007), Buffalo (2007), Joe’s Menage (2008), Philly '76 (2009).

A lemezről[szerkesztés]

A felvétel 1975. november elsején készült a virginiai Williamsburgban, a repertoár és a felállás is azonosnak mondható az 1976-os koncertet rögzítő FZ:OZ-zal, a különbség a lemezek hosszában van illetve abban, hogy a Joe's Menage-on hallható annak a Norma Jean Bell szaxofonos-énekesnek a játéka, aki csak '75 őszén egy rövid időre volt a turnécsapat tagja (egy szóló erejéig még hallható a Frank Zappa Plays The Music Of Frank Zappa (1996) című válogatáson).

A felvétel először 1978-ban bukkant fel, mikor Zappa egy Ole Lysgaard nevű rajongónak néhány magnókazettát adott,[2] köztük ezt is. Lysgaard 2004-ben elküldte a felvételeket Gail Zappának, aki elhatározta hogy kiadja CD-n. Zappa eredeti szalagjai nem voltak fellelhetőek, de az arról készült mesterszalag, amiről a kazettamásolat készült, megvolt a Raktárban. A felvételt Joe Travers restaurálta majd John Polito maszterelte.

A lemezről a hivatalos Zappa-honlapon 2008. szeptemberében adott hírt először egy flash-animáció,[3] de a tényleges megjelenésig sem a felvétel dátuma, sem az azon játszó zenészek, sem a CD programja nem volt kideríthető (ezek az információk a hivatalos honlapra jóval később kerültek fel). Sokakban megütközést keltett, hogy a lemez az FZ:OZ-hoz képest zeneileg (Norma Jean Bell jelenlétén és a szólók különbözőségén kívül) semmi újdonságot nem tartalmaz, illetve hogy (talán az "eredetiséget" hangsúlyozandó) a kiadványon a Zoot Allures közepén egy szalagcsere helyén egy pár másodperces szünet van (!!!).

A közreműködők[szerkesztés]

A zenészek[szerkesztés]

A produkciós stáb[szerkesztés]

 • Az eredeti felvétel és kazetta producere Frank Zappa
 • CD-összeállítás és Raktárkezelés: Joe Travers
 • A felvételt készítette: Davey Moire
 • Maszterelés és audio-restauráció: John Polito
 • Művészeti vezető: Gail Zappa
 • Title layout: Keith Lawler
 • Produkciós menedzser: Melanie Starks

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. A sorozat korábbi elemei a Joe’s Corsage (2004), a Joe’s Domage (2004) és a Joe’s Xmasage (2005).
 2. Forrás: a CD fülszövege, írta Gail Zappa
 3. A Joe's Menage a zappa.com-on