Docklands Light Railway

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Docklands Light Railway
Adatok
TípusHelyi gyorsvasút
Átadás1987. augusztus 31.
Vonal hossza38 km
Állomások száma45
KocsiszínekPoplar
Beckton
Nyomtávolság1435 mm
Feszültség750 V egyenáram
Éves forgalom117 000 000 fő
London vasúti közlekedése
Londoni metróvonalak
Bakerloo
Central
Circle
District
Hammersmith & City
Jubilee
Metropolitan
Northern
Piccadilly
Victoria
Waterloo & City
További vonalak
Docklands Light Railway
Overground
TfL Rail
Tramlink
Épülő vonalak
Elizabeth
Bezárt vonalak
East London
A Wikimédia Commons tartalmaz Docklands Light Railway témájú médiaállományokat.

A Docklands Light Railway (DLR) egy Kelet-Londonban közlekedő vonat. Leginkább a magyar HÉV-hez hasonlatos. A vonal érdekességei közé tartozik, hogy a vonatok vezető nélkül közlekednek. Noha metrónak nem tekinthető, ennek ellenére a londoni metrótérképeken rendszerint szerepel. Jelölése zöldeskék színnel történik.

A vonalat (vagy jobban mondva vonalakat) 1987. augusztus 31-én nyitották meg. A teljes hálózat összesen 45 állomásból áll, s a vonal teljes hossza 38 kilométer,[1] és jelenleg is folyamatban van új vonalszakaszok és állomások tervezése. A vonatokon naponta átlagosan 340 000 ember utazott 2017-ben. A 2019 és 2020 közti egy éves időszakban összesen 117 millió utas vette igénybe a vonatokat.[2] A járatok általában 4-10 percenként követik egymást, valamennyi viszonylatban.

Viszonylatok[szerkesztés]

A hálózaton az alábbi viszonylatokban közlekednek a vonatok:

Érdekességek[szerkesztés]

A vonalon rendkívül korszerű szerelvények közlekednek. Ezt mutatja az is, hogy a vonatok mindegyike automata irányítású, tehát nincs bennük járművezető. Biztonsági okokból azért tartózkodik a vonatokon egy kalauz, aki tájékoztatja az utasokat, kezeli a jegyeiket, és ha baj történne, akkor át tudja venni az irányítást a vonat felett.

Nagy jelentősége volt a 2012-es londoni olimpiai játékok idején, ugyanis a helyszínek legnagyobb részére ezzel volt a legcélszerűbb eljutni.

Üzemeltetése[szerkesztés]

A DLR-t is a TfL (Transport for London) üzemelteti, tehát erre is érvényesek ugyanazon a jegyek, melyek az egyéb járműveken is használhatóak. A vonatok főként a 2-es és a 3-as zónában közlekednek, de rengeteg állomás található eme két zóna határán. Természetes igénybe vehető mind szokványos papírjeggyel, mind pedig az új chipkártyás rendszerrel, amely az Oyster card nevet viseli.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Route kilometres open for passenger traffic on light rail and trams and undergrounds by system: Great Britain - annual from 1995/96". [2021. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 20.)
  2. "Light rail and tram statistics (LRT)". (Hozzáférés: 2020. július 11.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Docklands Light Railway című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]