Docklands Light Railway

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Docklands Light Railway
Docklands-Light-Railway-Logo.svg
Docklands Light Railway trein in Shadwell (12753975413).jpg
Adatok
Típus Helyi gyorsvasút
Átadás 1987. augusztus 31.
Vonal hossza31 km
Állomások száma 39
Kocsiszínek Poplar
Beckton
Nyomtávolság1435 mm
Feszültség 750 V egyenáram
Éves forgalom65 000 000 fő
London vasúti közlekedése
Londoni metróvonalak
Bakerloo
Central
Circle
District
Hammersmith & City
Jubilee
Metropolitan
Northern
Piccadilly
Victoria
Waterloo & City
További vonalak
Docklands Light Railway
Overground
TfL Rail
Tramlink
Épülő vonalak
Elizabeth
Bezárt vonalak
East London
A Wikimédia Commons tartalmaz Docklands Light Railway témájú médiaállományokat.

A Docklands Light Railway (DLR) egy Kelet-Londonban közlekedő vonat. Leginkább a magyar HÉV-hez hasonlatos. A vonal érdekességei közé tartozik, hogy a vonatok vezető nélkül közlekednek. Noha metrónak nem tekinthető, ennek ellenére a londoni metrótérképeken rendszerint szerepel. Jelölése zöldeskék színnel történik.

A vonalat (vagy jobban mondva vonalakat) 1987. augusztus 31-én nyitották meg. A teljes hálózat összesen 39 állomásból áll, s a vonal teljes hossza 31 kilométer. A vonatokon naponta átlagosan 100 000 ember utazik. Csak 2006-ban összesen 60 millió utas vette igénybe a vonatokat. A járatok általában 4-10 percenként követik egymást, valamennyi viszonylatban.

Viszonylatok[szerkesztés]

A vonalon rendkívül korszerű szerelvények közlekednek. Ezt mutatja az is, hogy a vonatok mindegyike automata irányítású, tehát nincs bennük járművezető. Biztonsági okokból azért tartózkodik a vonatokon egy kalauz, aki tájékoztatja az utasokat, kezeli a jegyeiket, és ha baj történne, akkor át tudja venni az irányítást a vonat felett.

Nagy jelentősége lesz a 2012-es londoni olimpiai játékok idején, ugyanis a helyszínek legnagyobb részére majd ezzel lesz a legcélszerűbb eljutni. Ennek következményeként jelenleg is folynak építési- illetve felújítási munkák: új állomások és új vonalszakaszok létrehozása van folyamatban.

A DLR-t is a TfL (Transport for London) üzemelteti, tehát erre is érvényesek ugyanazon a jegyek, melyek az egyéb járműveken is használhatóak. A vonatok főként a 2-es és a 3-as zónában közlekednek, de rengeteg állomás található eme két zóna határán. Természetes igénybe vehető mind szokványos papírjeggyel, mind pedig az új chipkártyás rendszerrel, amely az Oyster card nevet viseli.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]