Circle line

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Circle
Circle Line roundel.svg
Circlelinetrain.JPG
Üzemeltetés kezdete 1884
Vonal típusa földalatti
Állomások 36
Vonal hossza 27 km
Garázsok Hammersmith
Neasden
Utasok száma 114 600 000
London vasúti közlekedése
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Circle line témájú médiaállományokat.
Londoni metróvonalak
  Bakerloo
  Central
  Circle
  District
  Hammersmith & City
  Jubilee
  Metropolitan
  Northern
  Piccadilly
  Victoria
  Waterloo & City
További vonalak
  DLR
  TfL Rail
  Tramlink
  Overground
Épülő
  Elizabeth

A Circle a londoni metróvonal-hálózat nyolcadik legforgalmasabb tagja. A helyi közlekedési térképek citromsárga vagy arany színnel jelölik.

Történelem[szerkesztés]

1949-ben hatalmas átalakításokba kezdtek a metróhálózatban. A District és a Metropolitan egy-egy szakaszát levágták. 1988-ban még a Hammersmith & City vonalat is megcsapolták és így nyerte el a mai vonalvezetést.

2005. július 7.[szerkesztés]

2005. július 7-én, helyi idő szerint délelőtt 8:50-kor terrortámadás ért két szerelvényt. Az egyik bomba a Liverpool Street és Aldgate között haladó vonaton robbant, míg a másik az Edgware Road állomáson várakozó szerelvényen. A robbanásokban összesen 14 ember halt meg. Ezt követően 2005. augusztus 4-ig le volt zárva a teljes vonal, a vonatok helyett pótlóbuszok közlekedtek.

Ezen a napon egy harmadik bomba is robbant, az azonban nem a Circle-ön, hanem a Piccadilly vonalon.

Általánosságok[szerkesztés]

A 'Circle' (=kör) nevet azért kapta, mert a szerelvények ún. körjáratként közlekednek. A hivatalos menetidő 75 perc, de a valóságban ez 79 perc, mert a High Street Kensington és az Aldgate állomásokon 2-2 percet várakoznak a vonatok. 10 perces intervallummal követik egymást a szerelvények. A teljes vonal 27 km, ezen 36 állomás található. Csak Aldgate és Tower Hill között van önálló szakasza.

A vonalon 1970-2014 között a C Stock nevet viselő szerelvények futottak. 2013-2014-ben azonban lecserélték őket az új S Stock szerelvényekre.

Jövő[szerkesztés]

2011-re a Hammersmith & City vonallal 'összedolgozva' egy új, spirális pálya lesz kialakítva. E mellett még tervezik, hogy a mai körjárat helyett a vonatok Uxbridge és Barking állomások között közlekedjenek. Uxbridge a Piccadilly vonal északnyugati, Barking pedig a Hammersmith & City vonal keleti végállomása.

Ezen változtatásokra azért van szükség, mert napjainkra a mostani útvonalon kisebb-nagyobb késések állandósultak.

Hálózat[szerkesztés]

Circle Line.svg

Állomáslista[szerkesztés]

Megjegyzés: A ma is ismert vonalon, É-D irányban. Zárójelben az átszállási lehetőségek vannak megjelölve, míg vastagon vannak szedve a nagyobb állomások. NR = National Rail (vasúti csatlakozás)

Az állomás hétköznaponként 21 óráig tart nyitva, szombaton pedig 07:30 és 19:30 óra között. Vasárnap a vonatok nem állnak meg ezen az állomáson.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Circle_line című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]