Piccadilly line

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piccadilly
Adatok
Típusmélyvasút
Átadás1906
Vonal hossza71 km
Állomások száma53
KocsiszínekCockfosters
Northfields
Nyomtávolság1435 mm
Feszültség630 Voltos egyenáram
Éves forgalom210 169 000 fő
London vasúti közlekedése
Londoni metróvonalak
Bakerloo
Central
Circle
District
Hammersmith & City
Jubilee
Metropolitan
Northern
Piccadilly
Victoria
Waterloo & City
További vonalak
Docklands Light Railway
Overground
TfL Rail
Tramlink
Épülő vonalak
Elizabeth
Bezárt vonalak
East London
A Wikimédia Commons tartalmaz Piccadilly témájú médiaállományokat.

A londoni Piccadilly a harmadik legforgalmasabb vonal az utasok éves számát alapul véve. A 71 km hosszú, sötétkék színnel jelölt vonal egy fő- és egy mellékszakaszra osztható; a főszakasz érinti London és egyben Európa legforgalmasabb repülőterét, a Heathrow-t. 53 állomása van, amelyből 25 a föld alatt található. A belvárosban (1-es zónában) ún. mélyvasútként halad, ezt a mélyvasutat leginkább a budapesti kisföldalattihoz lehetne hasonlítani.

Általános információk, érdekességek[szerkesztés]

A vonalon 1973 Stock nevű szerelvények közlekednek.

Ez a londoni metró egyetlen vonala amely érint nemzetközi repülőteret, mégpedig Heathrowt. (A DLR érinti a London City Airportot, ám a DLR nem metró, hanem gyorsvasút, ennek ellenére általában szerepel a metró térképén.)

Hammersmith és Acton Town között a Piccadilly párhuzamosan halad a District vonallal. A Piccadilly az előbb említett két állomás között nem áll meg (kivéve kora hajnalban és késő este Turnham Green állomáson).

Rayners Lane és Uxbridge között közös vágányon halad a Metropolitan vonallal, amely azért érdekes mivel a Metropolitan egy kéregvasút, a Piccadilly pedig, egy ún. mélyvasút.

Történelem[szerkesztés]

A vonal építése 1902-ben vette kezdetét és 1906. december 16-ára el is készült. 1933. október 23-ára a vonal nyugati végállomása Uxbridge lett, míg a keleti Hounslow. A Heathrow repülőteret csak 1984-ben érte el és érintette az 1-es, 2-es, 3-as és 4-es terminált. 2008. március 25-e óta már az új, 5-ös terminált is érinti.

Terrortámadás[szerkesztés]

2005. július 7-én egy nagy erejű bomba robbant egy, a Kings Cross és a Russell Square között haladó vonaton, amelynek következményeként 26 ember halt meg. A robbanás helyi idő szerint reggel 8:50 órakor történt. Erre a napra a teljes vonalat lezárták. Korlátozott közlekedés augusztus 4-ig volt a Hyde Park és az Arnos Grove állomás között, majd augusztus 4-től ismét a teljes vonalon jártak a szerelvények.

Ezen a napon egyébként a Circle két szerelvényén és egy emeletes buszon is robbant bomba.

Infrastruktúra[szerkesztés]

A vonatok átlagos sűrűsége viszonylatonként lebontva:

  • Cockfosters – Heathrow 5 (érintve a 2-es és 3-as terminálokat) útvonalon 6 vonat óránként (átlagos követési idő 10 perc)
  • Cockfosters – Heathrow 4 (hurokban érintve a 2-es és 3-as terminálokat) útvonalon 6 vonat óránként (átlagos követési idő 10 perc)
  • Cockfosters – Uxbridge útvonalon 3 vonat óránként (átlagos követési idő 20 perc)
  • Cockfosters – Rayners Lane útvonalon 3 vonat óránként (átlagos követési idő 20 perc)
  • Arnos Grove – Northfields útvonalon 6 vonat óránként (átlagos követési idő 10 perc)

A vonatok mindegyikét jelenleg metróvezető vezeti. A tervek szerint 2014-től valamennyi szerelvényt számítógép fogja vezérelni, a DLR-vonalhoz hasonlóan, ahol már most automata irányítja a vonatok nagy részét.

Hálózat[szerkesztés]

Állomáslista[szerkesztés]

Megjegyzés: A ma is ismert vonalon, ÉK-DNy irányban! Zárójelben az átszállási lehetőségek vannak megjelölve, míg vastagon vannak szedve a nagyobb állomások.

Uxbridge ág[szerkesztés]

Heathrow ág[szerkesztés]

* Heathrow Terminal 4 (végállomás)


Night Tube[szerkesztés]

A NightTube szolgáltatás keretein belül a Piccadilly a Cockfosters-Heathrow Terminal 5 viszonylaton közlekedik. A Heathrow Terminal 4 megállót éjszaka nem érintik a metrók, illetve az Uxbridge ágon sem közlekednek a péntekről szombatra, és a szombatról vasárnapra virradó éjszakákon.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Piccadilly_line című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.