Metropolitan line

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Metropolitan
Metropolitan line flag box.svg
Finchley Road tube station 2005-12-10.jpg
Üzemeltetés kezdete 1863
Vonal típusa kéregvasút
Állomások 34
Vonal hossza 66,7 km
Garázsok Neasden
Utasok száma 66 800 000
London vasúti közlekedése
Londoni metróvonalak
  Bakerloo
  Central
  Circle
  District
  Hammersmith & City
  Jubilee
  Metropolitan
  Northern
  Piccadilly
  Victoria
  Waterloo & City
További vonalak
  DLR
  TfL Rail
  Tramlink
  Overground
Épülő
  Elizabeth
A vonalon közlekedő szerelvény a bal oldalon

A Metropolitan a londoni metróhálózat tagja. Színe a hálózat térképein a bíborvörös. Ez volt a világ legelső földalatti vasútja, 1863. január 10-én nyitották meg. Főága a London városközpontjában található Aldgate-től Amershamig tart, leágazásokkal Uxbridge, Watford és Chesham felé. A vonal kezdeti szakaszán a vonatok az út nagy részén alagútban haladnak, a Baker Streeten és Finchley Roadon túl pedig a felszínen. A Metropolitan által kiszolgált 34 állomás közül mindössze kilenc van a föld alatt. A hosszához képest mára ez a legkevésbé kihasznált vonal, habár ez a legidősebb és eredetileg a tömeget hivatott csökkenteni a metróhálózaton. Ma a kilencedik legforgalmasabb vonal Londonban.

A négy pályás kialakítás (Wembley Park és Moor Park között) lehetőséget ad a külvárosokba való gyors eljutásra. Néhány szerelvény végállomása a Baker Street, míg mások folytatják útjukat a belvárosba Aldgate-ig.

A Metropolitan a hálózat leggyorsabb vonala. Az 1990-es és 2000-es évek előtt a gyorsított vonalon Harrow-on-the-Hilltől északra 110 km/h sebességgel haladtak a vonatok, azonban a sebességhatárt 80 km/h-ra csökkentették, de még így is ez a leggyorsabb.

Hálózat[szerkesztés]

Metropolitan Line.svg

Állomáslista[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Metropolitan line című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]