Metropolitan line

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Metropolitan
Metropolitan line roundel.svg
Finchley Road (metróállomás)
Finchley Road (metróállomás)
Üzemeltetés kezdete 1863
Vonal típusa kéregvasút
Állomások 34
Vonal hossza 66,7 km
Garázsok Neasden
Utasok száma 66 800 000
London vasúti közlekedése
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Metropolitan line témájú médiaállományokat.
Londoni metróvonalak
  Bakerloo
  Central
  Circle
  District
  Hammersmith & City
  Jubilee
  Metropolitan
  Northern
  Piccadilly
  Victoria
  Waterloo & City
További vonalak
  DLR
  TfL Rail
  Tramlink
  Overground
Épülő
  Elizabeth
A vonalon közlekedő szerelvény a bal oldalon

A Metropolitan a londoni metróhálózat tagja. Színe a hálózat térképein a bíborvörös. Ez volt a világ legelső földalatti vasútja, 1863. január 10-én nyitották meg. Főága a London városközpontjában található Aldgate-től Amershamig tart, leágazásokkal Uxbridge, Watford és Chesham felé. A vonal kezdeti szakaszán a vonatok az út nagy részén alagútban haladnak, a Baker Streeten és Finchley Roadon túl pedig a felszínen. A Metropolitan által kiszolgált 34 állomás közül mindössze kilenc van a föld alatt. A hosszához képest mára ez a legkevésbé kihasznált vonal, habár ez a legidősebb és eredetileg a tömeget hivatott csökkenteni a metróhálózaton. Ma a kilencedik legforgalmasabb vonal Londonban.

A négy pályás kialakítás (Wembley Park és Moor Park között) lehetőséget ad a külvárosokba való gyors eljutásra. Néhány szerelvény végállomása a Baker Street, míg mások folytatják útjukat a belvárosba Aldgate-ig.

A Metropolitan a hálózat leggyorsabb vonala. Az 1990-es és 2000-es évek előtt a gyorsított vonalon Harrow-on-the-Hilltől északra 110 km/h sebességgel haladtak a vonatok, azonban a sebességhatárt 80 km/h-ra csökkentették, de még így is ez a leggyorsabb.

Hálózat[szerkesztés]

Metropolitan Line.svg

Állomáslista[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Metropolitan line című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]