Ugrás a tartalomhoz

Central line

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Central
Adatok
Típusföldalatti
Átadás1900
Vonal hossza74 km
Állomások száma49
KocsiszínekRuislip
Hainault
White City
Nyomtávolság1435 mm
Feszültség630 Voltos egyenáram
Éves forgalom260 916 000 fő
London vasúti közlekedése
Londoni metróvonalak
Bakerloo
Central
Circle
District
Hammersmith & City
Jubilee
Metropolitan
Northern
Piccadilly
Victoria
Waterloo & City
További vonalak
Docklands Light Railway
Overground
TfL Rail
Tramlink
Épülő vonalak
Elizabeth
Bezárt vonalak
East London
A Wikimédia Commons tartalmaz Central témájú médiaállományokat.

A Central a londoni metróhálózat leghosszabb tagja a maga 74 kilométerével. Ezen a távolságon 49 állomás található, amelyből 20 a föld alatt van. A vonalon egyetlen kiágazás található; menetideje 90 perc. Ez a vonal a második legforgalmasabb vonal a hálózatban.

A térképek piros/vörös színnel jelölik a vonalat.

Történelem

[szerkesztés]

1891-ben megalakult a Central London Railway társaság, amely Shepherd's Bush és a Bank között közlekedtetett szerelvényeket. Az akkori vonalszakaszt 1900. június 27-én adták át, de utasokat csak 1900. június 30-tól szállít menetrendszerűen, villamos árammal működő szerelvényekkel. Az állomásépületek terveit Harry Bell Measures készítette.

Hamarosan jelentkeztek az első problémák: a hidakon a szerelvények áthaladásakor erős rezgések jelentkeztek, ami veszélyessé tette a vonatok közeledését.

1940-ben adták át az úgynevezett négysínes pályát, ami a londoni metróvonalak mindegyikére jellemző. Ennek az a lényege, hogy két sínen fut a vonat és a másik kettőben pedig az áram folyik. Ez utóbbiból azért használnak kettőt, mert ha az egyikben bármilyen ok miatt nem lenne áram, akkor a másikból még mindig táplálhatóak a vonatok. Ezzel együtt új szerelvények is kerültek a vonalra, de kiderült, hogy a szerelvények ajtajainak magassága közel sem esik egybe a peronok magasságával. A Liverpool Street és a White City között az utasok be-, illetve kiszállása eléggé nehézkessé vált emiatt. Azóta ezeket a hibákat korrigálták, sőt új szerelvények is kerültek a vonalra, aminek köszönhetően a vonatok nagy része már vezető nélkül közlekedik.

A múltnak emléket állítva a Bank állomás peronjain meghagyták a "Mind the gap" feliratot.

Legnagyobb hosszát 1957-ben érte el a vonal, az Epping - Ongar szakasz átadásával, amely a British Railways közreműködésével valósult meg. Ezt a kiterjesztett szakaszt később - az alacsony kihasználtság miatt - megszüntették.

Leghíresebb balesetek

[szerkesztés]
Az 1992 Tube Stock szerelvény bejár Roding Valley állomásra

2003. január 25-én a Chancery Lane közelében műszaki okok miatt kisiklott egy szerelvény; 32 ember sérült meg. A baleset kivizsgálása miatt 2003. április 3-ig az egész vonalat lezárták.

2007. július 5-én egy szerelvény három kocsija siklott ki a Mile End - Bethnal Green szakaszon, helyi idő szerint délelőtt 9 órakor. A Londoni Városi Tűzoltóság 14 tűzoltóautóval segítette a mentést. 2007. július 7-ig lezárták a Liverpool Street - Leytonstone szakaszt.

Hálózat

[szerkesztés]

Állomáslista

[szerkesztés]

Megjegyzés: A ma is ismert vonalon, Ny-K irányban! Zárójelben az átszállási lehetőségek vannak megjelölve, míg vastagon szedve a nagyobb állomások.

* Ealing Broadway (District)
* West Acton
* Wanstead
* Redbridge
* Gants Hill
* Newbury Park
* Barkingside
* Fairlop
* Hainault
* Grange Hill
* Chigwell
* Roding Valley

Általánosságok

[szerkesztés]

A vonal 74 kilométer hosszú, így a hálózat leghosszabb tagja. A 49 állomásból álló vonalat csúcsidőben 79 szerelvény szolgálja ki; az összes vonatok száma ezen a vonalon 85. Minden szerelvény 8 kocsiból áll.

A vonalon 1992 Stock nevű szerelvények közlekednek.

Rengeteg fejlesztési terv van kidolgozás alatt, amelyek mind a járművek állapotát, komfortfokozatát és az utasok elégedettségét szolgálja majd.

A legnagyobb kocsiszín a West Ruislip-i állomásnál található, de van egy kisebb is Hainault-nál.

A West Ruislip - Epping (ún. eredeti szakasz) távolsága 54,9 km (34,1 mf), a vonatok menetideje 1 óra 28 perc 30 másodperc.

Jövő

[szerkesztés]

A vonalon nem szándékoznak a jövőben nagy újításokat tervezni (vonal hosszabbítás stb.). 2025-ben valószínűleg össze lesz vonva egy vasútvonallal, de ez még nagyon távlati terv.

Night Tube

[szerkesztés]

A NightTube szolgáltatás keretein belül a Central csak az Ealing Broadway-Loughton és a(z) (Ealing Broadway-)White City-Haianult ágon közlekedik. Grange Hill, Chigwell és Roding Valley megállókat éjszaka nem érintik a metrók, illetve az West Ruislip ágon sem közlekednek a péntekről szombatra, és a szombatról vasárnapra virradó éjszakákon.

További információk

[szerkesztés]