Nottingham Express Transit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
„Nottingham Express
Transit” jelzésű villamosvonal
Nottingham Express
Transit

villamos
Nottingham Express Transit
Nottingham Express Transit
Történeti adatok
Státusz: aktív
Első üzemnap: 2004. március 9.
Üzemi adatok
Település: Nottingham, Egyesült Királyság
Üzemeltető: Tramlink Nottingham
Járművek: Bombardier Incentro AT6/5
Végállomások
Induló állomás: Hucknall
Phoenix Park
Érkező állomás: Nottingham Station
Útvonaladatok
 
I→É
É→I
Vonalhossz (km):
14
14
Megállóhelyek (db):
23
23
Menetidő (perc):
30
29
Commons
Útvonaldiagram
Robin Hood Line→Mansfield/Worksop
BSicon .svgBSicon .svgBSicon uKXBHFa-L.svgBSicon XBHF-R.svgBSicon .svg Hucknall
BSicon .svgBSicon .svgBSicon uHST.svgBSicon STR.svgBSicon .svg Butler's Hill
BSicon .svgBSicon .svgBSicon uHST.svgBSicon STR.svgBSicon .svg Moor Bridge
BSicon .svgBSicon .svgBSicon uHST.svgBSicon STR.svgBSicon .svg Bulwell Forest
BSicon .svgBSicon .svgBSicon uXBHF-L.svgBSicon XBHF-R.svgBSicon .svg Bulwell
BSicon .svgBSicon uKBHFa.svgBSicon uSTR.svgBSicon STR.svgBSicon .svg Phoenix Park
BSicon .svgBSicon uHST.svgBSicon uSTR.svgBSicon STR.svgBSicon .svg Cinderhill
BSicon .svgBSicon uXBHF-L.svgBSicon uXBHF-R.svgBSicon STR.svgBSicon .svg Highbury Vale
BSicon .svgBSicon uSTRl.svgBSicon uABZg+r.svgBSicon STR.svgBSicon .svg Babbington Junction
BSicon .svgBSicon .svgBSicon uHST.svgBSicon STR.svgBSicon .svg David Lane
BSicon .svgBSicon .svgBSicon uHST.svgBSicon STR.svgBSicon .svg Basford
BSicon .svgBSicon CONTgq.svgBSicon umKRZo.svgBSicon STRr.svgBSicon .svg
BSicon uBHF.svg Wilkinson Street
Wilkinson Street Depot
Shipstone Street
Radford Road tram stopRadford Road]]
Beaconsfield Street
Hyson Green Market
Noel Street
BSicon uBHF.svg The Forest
BSicon uHST.svg High School
BSicon uHST.svg Nottingham Trent University
BSicon uBHF.svg Royal Centre
BSicon uBHF.svg Old Market Square
BSicon uHST.svg Lace Market
BSicon uehHST.svg Broadmarsh Proposed
BSicon uhKBHFe.svg Station Street Jelenlegi menetrend
Nottingham vasútállomás
BSicon uexhBHF.svg Nottingham Station 2. szakasz
Meadows North
"ng2"
Midland Main Line
Gregory Street
Queen's Medical Centre
A52
University of Nottingham
University Boulevard
Middle Street
Beeston Town Centre
Chilwell Road
Castle College
Cator Lane
Bramcote Lane
Eskdale Drive
Inham Road
Toton Lane Park & Ride
BSicon uexHST.svg Meadows Centre
BSicon uexHST.svg Queens Walk
BSicon uexWBRÜCKE.svg Wilford Toll Bridge
BSicon uexHST.svg Wilford Village
BSicon uexHST.svg Wilford Lane
BSicon uexHST.svg Compton Acres
BSicon uexHST.svg Ruddington Lane
BSicon uexTUNNEL1.svg A52
BSicon uexHST.svg Southchurch Drive North
BSicon uexHST.svg Rivergreen
BSicon uexBHF.svg Clifton Centre
BSicon uexHST.svg Holy Trinity
BSicon uexHST.svg Summerwood Lane
BSicon uexKBHFe.svg Clifton Park & Ride

A Nottingham Express Transit (NET) egy tram-train és villamosjárat Nottinghamben, az Egyesült Királyságban. Az első vonalat 2004. március 9-én adták át a fogalomnak. Akkori áron £200 millió fontba került (2014-es áron £260 millió). A megtervezésétől a kivitelezésig 16 év telt el. A Tramlink Nottingham cég üzemelteti, mely a Meridiam Infrastructure, OFI InfraVia, Alstom Transport, Keolis, VINCI Investments and Wellglade Group konzorciumhoz tartozik. 2004 és 2011. december 16. között az Arrow Light Rail társaság üzemeltette.

Hálózat[szerkesztés]

Egyes vonal[szerkesztés]

Az egyes vonal a város déli részén lévő Nottingham Stationtől halad észak felé Hucknallig, a Lace Market, a Nottingham Trent Egyetem és a Forest állomások érintésével. 23 megállóval rendelkezik, Basford és Wilkinson Street megállók között egy kocsiszínnel. Broadmarshnál a tervezett buszállomás miatt lesz a jövőben egy depó. A vonal hossza 14 km, ebből 4 km az úttesten halad. A városközponttól északra mintegy 1 km-en át a jobb és bal oldali közlekedés külön utcákon halad. A Wilkinson Street-től 8 km-re északra a vonal a Robin Hood Line vasútvonal mellett halad. A Highbury Vale-nél egy leágazás található a Phoenix Park megálló fel, miközben a fővonal tovább halad Hucknall felé. Több állomás is rendelkezik park and ride parkolóval.

A vonalat a Carillion brit cég építette. Kétség nélkül ez az egyetlen "új" sikeres villamosvonal a egész Egyesült Királyságban, mert míg a többi vonal kihasználtsága elmaradt a várakozásoktól, addig a nottinghami járat a legoptimistább előrejelzéseket is felülmúlta, 9,7 millió utast szállítva 2005-ben. Ez a siker a vonal további bővítésének ágyazott meg. 2006-ban szintúgy ez a járat volt az egyetlen a Brit-szigeteken, amely csakis alacsony-padlós kocsikkal szállított utasokat.

2005. április 4-étől csúcsidőben ötpercenként járnak a villamosok, hétvégente nappal hatpercenként, a hucknall és Phones Park között hétfő és szombat este között 10 percenként, vasárnap este 15 percenként. A vonal a Station Streetnél összeköttetésben áll az East Midlands, CrossCountry és Northern Rail vasúti vonalakkal, Bulwellnél és Hucknallnél a Robin Hood Line vasúti vonallal.

A főbb közlekedési csomópontok: hucknall (buszok Mansfield felé), Moor Bridge (buszok Arnold felé), Bulwell Forest (buszok a város kórház felé), Bulwell, Cinderhill (buszok Eastwood felé), Wilkinson Street (Medilink buszok a városi kórház felé), Royal Center, Old Market Square, Lace Market, Phoenix Park (buszok Nuthall, Kimberlez, az IKEA és Ilkeston felé).

A jegyeket jelenleg a járművön lehet megvenni a kalauzoktól. 2012 januárjában bejelentették, hogy ezeket a kalauzokat lecserélik állomásokon lévő eladókkal, automatákkal ls elektronikus jegyrendszerrel. Egy egész napos villamosjegy £3,50 fontba kerül. Egy Kangaroo (amely magába foglalja az összes buszt, villamost és vonatot a Kangaroo zónán belül) napijegy £4 fontba kerül. Hucknall-ben egy Trent Barton Connect napijegy felnőtteknek £3,90, gyerekeknek £2,20 font a buszon. Egy sima felnőtt vonaljegy £2,20 font. Egy Hucknall Hopper jegy egész napos utazásra jogosít fel a villamoson és a hucknall-i helyi buszokon (228 és 8AOT).

Kedvezményes árú jegyeket csak a Nottingham City és Nottinghamshre County kártya használói vehetnek. A város kártya tulajdonosai hétfő és péntek 7:30 és 9:30 kivételével ingyen utazhatnak, a megyei kártya birtokosai hétfő és péntek között 9:30 előtt és 16-18 óra közötti időszakot kivéve.

Jövőbeni vonalak[szerkesztés]

A Station Steet állomásnál épülő híd - 2013. január 16

A Station Street-től két vonal fog épülni. A Station-nél egy külön híd is épül.

Második szakasz[szerkesztés]

A második szakasz még építés alatt áll, ez a jelenlegi első vonal meghosszabbítása lesz. A második szakasz Totan és Clifton felé fog kiérni. A vonal az első vonal útvonalát fogja követni a városon át a Nottingham vasútállomásig, ahonnan a Totan Lan-en halad tovább. A Phoenix Parkből induló járat is a városon átívelő egyes járat útvonalán halad majd, a pályaudvarig, ahonnan Clifton felé halad majd tovább.

Kettes vonal[szerkesztés]

A cliftoni leágazás sűrűn lakott külvárosi részen fog áthaladni a város déli részén, magábafoglalva Meadows, Wilford, Ruddington Lane és Clifton városrészeket. A Trent folyó felett a Witford Toll Bridge-nél halad át, melyet kiszélesítenek, hogy gyalogosok és kerékpárosok is hasznlhassák. Wilfordnél a Great Central Railway egy részét használják majd.

A vonal 7,6 km hosszú lesz majd, melynek 63%-a el lesz különítve. Az utazási idő az Old Market Square-től 23,5 perc lesz. a jelenlegi kialakítás 13 megállót tartalmaz, mintegy 3,9 millió utassal számolnak évente. A jelenlegi egyes vonal két északi és egy déli végállomással rendelkezik, ha elkészül a második szakasz is, a déli rész két elágazással lesz gazdagabb. A teljes vonal Phoenix Park és Clifton között 28 megállót tartalmaz majd.

Egyes vonal[szerkesztés]

A Chilwell és Beeston vonal a város délnyugati része felé fog közlekedni, kiszolgálva Meadows északi részét, az ng2-es fejlesztési területet, a Queen's kórházat, a Nottinghami Egyetemet, Beestaon központját és Chilwellt, az A52-es útig húzódva, 1 mérföldre az M1-es autópálya 25-ös lehajtójáig. A táv 9,8 km hosszú, melynek 59%-a elkülönített. Az utazási idő az Old Market Square-től mintgey fél óra lesz. Az egyes vonal teljes szakasza a Hucknalli depótól Toton Lane-ig tart, a városközponton át. A jelenlegi egyes vonal 15 megállót tartalmaz, körülbelül 5,1 millió utas használja évente. Az új egyes vonal 37 megállót tartalmaz majd, ebből 15 az új Toton Lane-i elágazáson lenne. Az utazás Hucknalltól Totn Lane-ig 62 percig tartana.

Járműflotta[szerkesztés]

A villamoshálózat 15 darad Incentro AT6/5 villamossal rendelkezik, hasonló azokhoz, melyek Nantes-ban járnak az utakon. A Bombardier Transportation építette őket Derby-ben. A másik jelölt a Flexity Outlook Eurotram volt, de a hatalmas egészajtós rendszer miatt végül elvetették, mivel az nem felelt meg a szigorú brit előírásoknak.

A villamosok 750 voltos egyenárammal működnek, maximális sebességük 80 km/óra. A kocsik 100%-ban alacsony-padlósak, 5 szelvényre osztva, 33 m hosszúak és 2,4 m szélesek. Már a kezdetektől kezdve híres helyi emberek után nevezték el őket:

A Lord Byron nevét viselő villamoskocsi
Villamos száma Név
201 Torvill and Dean
202 D. H. Lawrence
203 William "Bendigo" Thompson
204 Erica Beardsmore
205 Lord Byron
206 Angela Alcock
207 Erica Beardsmore
208 Dinah Minton
209 Sydney Standard
210 Sir Jesse Boot
211 Erica Beardsmore
212 Robin Hood
213 Mary Potter
214 Dennis McCarthy
215 Brian Clough
 Osztály  Kép  Maximális sebesség   Darab   Épült 
 mph   km/óra 
Incentro AT6/5 Tram at Station Street terminus in Nottingham - geograph.org.uk - 133038.jpg 50 80 15 2002–2003

Jövőbeli járműpark[szerkesztés]

egy új NET Citadis villamos a Wilkinson Street-i kocsiszínben

A második szakasz meghosszabbításával egyidőben 22 új Alstom Citadis 302 villamosszerelvényre adtak ki megrendelést. Az első Citadis villamos 2013. szeptember 10-én érkezett meg a Wilkinson Street-i kocsiszínbe. 2014 nyara és 2014 decembere között tesztüzemben lesz Nottingham utcáin. Ha majd a kibővített szakasz elkészül, ott is lesznek próbajáratok.

Balesetek[szerkesztés]

  • 2007. október 6-án egy 23-éves Hucknall-i fiatalembert ütött el a villamos, mikor a Weekday Gross megállónál elé lépett. Az ő halála volt az első baleset, mióta a járatokat újraindították.
  • 2008. szeptemberében egy 17-éves fiú sérült meg a lábán. A Lace Market megálló közelében lépett egy lassuló villamos elé. A vizsgálat a villamosvezető ártatlanságát mondta ki. A fiú törést, rándulást és égési sérülést szerzett.
  • 2011. november 11-én egy 44-éves Barnsley-i férfi hunyt el egy balesetben a Wilkinson Street-i kocsiszín közelében.
  • 2012. november 28-án egy 13-éves lányt ütött el a villamos a Bayles és Wylies kereszteződésnél. Bár kórházba szállították, később belehalt sérüléseibe.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nottingham Express Transit témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]