Detasált Divízió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Detasált Divízió Rio de Janeiróban – Alexander Kircher festménye (Középen a Kaiser, balra a König Albert csatahajók, jobbra a Straßburg könnyűcirkáló)

A Detasált Divízió (németül: Detachierte Division) – „kikülönített divízió” – a Német Császári Haditengerészet egyik átmeneti jelleggel feállított, három hajóból álló egysége volt, mely 1913. december 9. és 1914. június 24. között állt fenn. A létrehozása több célt szolgált, úgymint

  • az új haditengerészeti technikáknak a modern csatahajókon hosszabb küldetések során való tesztelését,
  • a német érdekvédelmet szolgáló ágyúnaszád-diplomácia folytatását,
  • Kamerunban a kormányzóság általi földelkobzások miatt lázongó népesség elrettentését.

A divízió a nyugat-afrikai német gyarmatokat kereste fel sorban, majd áthajózott Dél-Amerikába, ahonnan a Zöld-foki szigetek, Madeira és Spanyolország érintésével érkezett vissza Németországba. A divízió Wilhelmshavenből indult és a Kielbe való megérkezéssel ért véget, ami közben 23 500 tengeri mérföldet tettek meg a csatahajók.

Összetétele[szerkesztés]

A divízió a Kaiser és König Albert csatahajókból és a Straßburg könnyűcirkálóból állt. Korabeli német meghatározásuk sorhajó és kiscirkáló volt. A három hajót és a rajtuk tartózkodó mintegy 2300 embert Hubert von Rebeur-Paschwitz ellentengernagy parancsnokolta.

Útvonal[szerkesztés]

Afrika a német gyarmatok gazdasági atlaszában (1906)
Dél-Amerika a Quart-Lexikonban (1888)

Odaút[szerkesztés]

A divízió egységei 1913. december 8-án Wilhelmshavenben gyülekeztek, ahol Rebeur-Paschwitz felvonta a tengernagyi lobogóját a Kaiseren. Másnap a kötelék kifutott a haditengerészeti támaszpontról. Az út során a következő helyeket keresték fel:

Visszaút[szerkesztés]

  • Bahía Blanca (Argentína); 1914. április 25-28.
  • Santos (Brazília): 1914. május 7-12.; a Straßburg itt kiválik a divízióból, hogy a karibi térségben támogassa a mexikói forradalom eseményei miatt túlterhelt Dresdent az amerikai állomáshelyen és a Dominikai Köztársaságban szerezzen érvényt a német érdekeknek.. A csatahajókhoz már nem csatlakozott és jóval azok után érkezik vissza Németországba.
  • Rio de Janeiro: 1914. május 16.

A két csatahajó ezután a Zöld-foki Köztársaság, Funchal (Madeira) és Vigo (Spanyolország) érintésével tért vissza Kielbe. A Detasált Divíziót hivatalosan 1914. június 24-én oszlatták fel.

Eredmények[szerkesztés]

A történészek megítélése szerint a hajóút teljes siker volt Németország számára. Ezt a német haditengerészetek történetével foglalkozó Hildebrand-Röhr-Steinmetz történésztrió ekképpen foglalta össze:

„A cirkáló-divízió tapasztalatai kifejezetten pozitívok voltak. Eltekintve a pusztán kiváló eredményektől az út a német hajóipar propagálása szempontjából is siker volt és ezáltal a Német Birodalom számára is sok előnnyel járt.”[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Die Erfahrungen der Kreuzer-Division waren ausgesprochen positiv gewesen. Abgesehen von ausgezeichneten Ergebnissen selbst hatte die Reise Erfolg im propagandistischer Hinsicht für die deutsche Werftindustrie und darüber hinaus für das Deutsche Reich insgesamt gebracht. – Hildebrand/Röhr/Steinmetz: Die deutschen Kriegsschiffe. 125. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Detachierte Division című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Forrás[szerkesztés]

  • Albert Röhr: Handbuch der deutschen Marinegeschichte, Oldenburg (Oldb)/Hamburg (Gerhard Stalling Verlag) 1963.
  • Eintrag: Linienschiff Kaiser, in: Hans H. Hildebrand/Albert Röhr/Hans-Otto Steinmetz: Die deutschen Kriegsschiffe. Biographien – ein Spiegel der Marinegeschichte von 1815 bis zur Gegenwart, Ratingen o. J. (Einbändiger Nachdruck der siebenbändigen Originalausgabe, Herford 1979ff.), 3. kötet, 123–125. o.
  • Walter Nuhn: Kolonialpolitik und Marine. Die Rolle der Kaiserlichen Marine bei der Gründung und Sicherung des deutschen Kolonialreiches 1884-1914, Bonn 2002. ISBN 3-7637-6241-8