Derby della Mole

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Derby della Mole vagy más néven Derby di Torino (magyarul: Torinói derbi) az olasz labdarúgás egyik legnagyobb múltra visszatekintő városi rangadója. Torino városnak két kiemelkedő labdarúgócsapata, a rekordbajnok Juventus FC és a Torino FC mérkőzése.

A nevét a Mole Antonellianaról (A Film múzeuma) kapta, mely a város egyik látványossága. A derbi érdekessége, hogy a 20. század elején a Juventus akkori elnöke Alfredo Dick valamint több meghatározó játékos elhagyta a klubot és megalapította a Torino FC-t. Kettejük első derbijét 1907. január 13-án játszották melyet a bikák (a Torino FC beceneve) 2–1-re megnyertek. Azóta is tart a rivalizálás mind a pályán, mind a pályán kívül. A 2007–2008-as szezonban a mérkőzést megelőző zavargások törtek ki, a szurkolók és a rendőrség között melynek 40 letartóztatott szurkoló, 2 sérült rendőr, gyújtogatás, megrongált autók és üzletek lett az eredménye.

A legutóbbi mérkőzést 2009. március 7-én játszották, a Torino FC pályaválasztásával. A győzelmet a zebrák szerezték meg Chiellini góljával.

Az örökranglista:

Sorozat Meccs Juve győzelem Döntetlen Torino győzelem
Olasz bajnokság 168 68 49 51
Olasz kupa 16 7 5 4
Barátságos mérkőzés 41 16 8 17
Össz. 225 91 62 72

Egyéb híresebb városi rangadók:

Olaszország:

Anglia:

Spanyolország:

Skócia:

Portugália:

Magyarország: