Declan Galbraith

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Declan Galbraith
Declan Galbraith az autogramosztás órájában (2007)
Declan Galbraith az autogramosztás órájában (2007)
Életrajzi adatok
Születési név Declan John Galbraith[1]
Született 1991. december 19. (32 éves)
Hoo St Werburgh, Kent, Anglia
Pályafutás
Műfajok Pop
Aktív évek 2002–napjainkig
Hangszer ének, gitár, zongora
Tevékenység Énekes
Kiadók Starwatch Music (2006 - 2008)
EMI (2002–2006)

Declan Galbraith weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Declan Galbraith témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Declan John Galbraith (Hoo St Werburgh, Kent, 1991. december 19.) angol énekes. Legismertebb 2002-es Tell Me Why című kislemeze, amely a 29. helyen végzett a Brit kislemezlistaon.[2]

Korai évek[szerkesztés]

A nagyapja sok hangszeren játszott egy zenekarban, és amikor kicsi volt, elvitte a Fleadhs koncertekre, melyek során az ír és skót zenei hagyományokkal találkozott. Declan tudta, hogy énekes akar lenni, amikor látta nagyapját a zenekarban.[3]

Pályafutása[szerkesztés]

Tehetsége akkor lett először nyilvánosan elismert, amikor még csak 7 éves volt. Az évenként megrendezett két napos Rochester Dickens Fesztiválon, ahova az embereket meghívták, hogy Viktória korabeli ruhákba beöltözve ünnepeljék a híres szerző, Charles Dickens életének korszakát a városuk golfpályáján, ragaszkodott a spontán szerepléshez. Galbraith kéményseprőnek öltözött be, és elkezdett énekelni, a tömeg pedig tombolni kezdett. Rövidesen ezután helyi tehetségkutató versenyekbe nevezett be, így egy éven belül 15 bajnoki címet és több mint 1000 fontot nyert el.

A “ki mit tud”-okban szerzett sikerei eredményeként a nagyobb lemezkiadó vállalatok hamarosan hallottak róla, és aláírta Angliában az első felvételszerződését. Az első felvétel a "Walking In The Air" volt, amely egy külön Karácsonyi Slágerek lemezen jelent meg, kiemelve a Westlife-fal, Elton Johnnal és Elvis Presley-vel. Galbraith szeret élőben énekelni a közönségnek, szereplései között van számára néhány nagyon emlékezetes fellépés is; a királynő jubileuma Szent Pál Katedrálisban, amikor elénekelte az "Amazing Grace"-t a vele utazó Szent Pál-i kórussal, és egy előadás több mint 22 000 ember előtt egy Elton John-koncerten.

Az első magáról elnevezett nagylemeze, Declan, mely ír tradicionális dalokkal és néhány külön megírt hanganyaggal nagy sikert hozott, és slágerlistás volt az Egyesült Királyságban és Írországban. A forgalombahozatali éven belül, hamarosan 200 000 példányt adtak el Németországban.

Másik nagy sikere a Young Voices országos koncertturné alatt történt, amikor megdöntötte a Guinness Világrekordot. 2002 decemberében a belfasti Odyssey nevű arénában élőben énekelt néhány 10 000 gyerekkel – a világ legnagyobb kóruséneklés-performanszában – csatlakozva több mint 80 000 gyerekkel rádiós és műholdas kapcsolaton keresztül, akik kísérték őt az iskolájukból az Egyesült Királyság egész területén.

Declan tehetsége és hírneve felkeltette a médiamogul Haim Saban és a zenei igazgató, Ron Kenan figyelmét, aki Galbraith-t szerződtette a Saban Music Group nevű új lemezkiadójához. Németországot választották ki legelső területnek a világon, hogy kibocsátsák első előállított lemezüket a Starwatch Music címkéjén keresztül.

2010 februárjában Declan és a menedzsmentje szívélyesen kivette a részét a társaságból. Jelenleg a nagyobb szerződési forgalomba hozatalért harcol, hogy bármilyen létező időmegszakítást megelőzzön. Galbraith mondta, hogy visszatér a teljes idejű tanuláshoz, mellyel 14 éves korában részben felhagyott a zenei szerződések miatt.

2010-ben csatlakozott (egyik vezető énekeseként) a Route 66 színház turnéjához. Ez a turné igen sikeres volt Nagy-Britanniában. 2012. július 27-én énekelte el egy kínai tini énekessel, Dou Dou-val a "We Are The World"-t Pekingben az Olimpiai Álomceremónián. Ezenkívül ő szerzi és ő a producere saját dalainak.

Hírnév[szerkesztés]

Bár Galbraith brit állampolgár és brit énekes, jóval híresebb és közismertebb külföldön, különösen Kínában, ahol dalait a Kínai oktatási tanterv részeként választották meg az angol nyelvtanuláshoz. Declan dalai segítenek a kínai gyerekeknek megtanulni angolul, mivel könnyű emlékezni rájuk, és ez megfelelő a számukra. 2008 májusában, elvállalt egy sikerrel zárult turnét Kína két városában, Pekingben és Shenzsenben.[3]

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Feldolgozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Declan Galbraith az Internet Movie Database oldalon (angolul)
  2. Roberts, David. British Hit Singles & Albums, 19th, London: Guinness World Records Limited, 146. o. (2006). ISBN 1-904994-10-5 
  3. a b Declan Galbraith Hivatalos Weboldala

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Declan Galbraith
A Wikimédia Commons tartalmaz Declan Galbraith témájú médiaállományokat.