Daróczy Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Daróczy Zoltán
Született 1938. június 23. (80 éves)
Bihartorda
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása matematikus,
egyetemi tanár,
politikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő
Kitüntetései Széchenyi-díj

Daróczy Zoltán Bálint (Bihartorda, 1938. június 23.) Széchenyi-díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A függvényegyenletek és -egyenlőtlenségek neves tudósa. Erre épülő iskolát alapított Debrecenben. 1974 és 1980 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem (ma: Debreceni Egyetem) Természettudományi Karának dékánja, majd 1984-ig rektorhelyettese és 1990-ig rektora. 1990 és 1998 között a Magyar Szocialista Párt színeiben országgyűlési képviselő.

Életpályája[szerkesztés]

1956-ban érettségizett, majd felvették a Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika–ábrázoló geometria szakára. Itt szerzett középiskolai tanári diplomát 1961-ben. Mestere Aczél János volt. Két évvel később megvédte egyetemi doktori disszertációját. Diplomájának megszerzése után a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasa volt, ezt követően egy évig a Bécsi Egyetem Matematikai Intézete munkatársa volt. Hazatérése után kezdett részt venni az akkor éppen alakuló magyar analitikai kutatásokba az KLTE tanársegédjeként. 1967-től adjunktusként, 1968-tól egyetemi docensként dolgozott. Ekkor bízták meg az analízis tanszék vezetésével. 1975-ben vette át egyetemi tanári kinevezését. 1976-ban a Természettudományi Kar dékánjává választották, 1982-ben az egyetem Matematikai Intézetének igazgatója lett. 1984-ben az egyetem rektorhelyettesévé, 1987-ben rektorrá választották három évre. Ezt követően az egyetem Matematika és Számítástudományok Doktori Iskolájának vezetője volt 2008-ig, ekkor professor emeritusi címet kapott.

1967-ben védte meg a matematikai tudomány kandidátusi, 1974-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA Matematikai Bizottságának és a Debreceni Akadémiai Bizottságnak lett tagja, utóbbinak 1986 és 1988 között titkára is volt. 1985-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1990-ben pedig rendes tagjává választották. Akadémiai tisztségei mellett a Hamburgi Matematikai Társaság tiszteletbeli tagja, valamint a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja.

Tudományos pályája mellett a politikában is részt vett: 1989-ben a Magyar Szocialista Párt alapító tagja volt. Az 1990-es országgyűlési képviselők választásán a párt Hajdú-Bihar megyei területi listájáról szerzett mandátumot. A ciklusban a környezetvédelmi bizottság és az MSZP-frakció vezetőségének tagja volt. Négy évvel később az egyik debreceni egyéni körzetet megnyerve lett újra képviselő. Ebben a ciklusban az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottságnak volt tagja. 1998-ban nem indult.

Munkássága[szerkesztés]

Fő kutatási területe a függvényegyenletek és a függvényegyenlőtlenségek elmélete és alkalmazása. E témakörben jelentős iskolát hozott létre (Járai Antal, Losonczi László, Maksa Gyula, Páles Zsolt) Debrecenben.

Emellett publikált a matematikai analízis, az információ mértékei és a középértékek elméletével kapcsolatban. Foglalkozik az ezekhez kapcsolódó differenciál- és integrálszámítási, mérték- és integrálelméleti, függvénysorbeli és komplex függvénytani kérdésekkel is.

Számos tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. Munkáit magyar, angol és német nyelven adja közre.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Főbb publikációi[szerkesztés]

  • Einige Ungleichungen über die mit Gewichtsfunktionen gebildeten Mittelwerte (1964)
  • A General Inequality for Means (1972)
  • On Measures of Information and Their Characterizations (Aczél Jánossal, 1975)
  • Über die stetigen Lösungen der Aczél–Benzschen Funktionalgleichung (1980)
  • Az additivitás függvényegyenleteiről (1986)
  • On Functions Additive with Respect to Interval Filling Sequences (Kátai Imrével, 1988)
  • On Completely Additive Functions Related to Interval Filling Sequences (Kátai Imrével, 1990)
  • On a Class of Means of Two Variables (1999)

Források[szerkesztés]