DLR

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Docklands Light Railway
DLR roundel.svg
Docklands Light Railway trein in Shadwell (12753975413).jpg
Adatok
Típus Helyi gyorsvasút
Átadás 1987. augusztus 31.
Vonal hossza31 km
Állomások száma 39
Kocsiszínek Poplar
Beckton
Nyomtávolság1435 mm
Feszültség
Éves forgalom 65 000 000
London vasúti közlekedése
Londoni metróvonalak
  Bakerloo
  Central
  Circle
  District
  Hammersmith & City
  Jubilee
  Metropolitan
  Northern
  Piccadilly
  Victoria
  Waterloo & City
További vonalak
  DLR
  TfL Rail
  Tramlink
  Overground
Épülő
  Elizabeth
Bezárt
  East London
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Docklands Light Railway témájú médiaállományokat.

A Docklands Light Railway (DLR) egy Kelet-Londonban közlekedő vonat. Leginkább a magyar HÉV-hez hasonlatos. A vonal érdekességei közé tartozik, hogy a vonatok vezető nélkül közlekednek. Noha metrónak nem tekinthető, ennek ellenére a londoni metrótérképeken rendszerint szerepel. Jelölése zöldeskék színnel történik.

A vonalat (vagy jobban mondva vonalakat) 1987. augusztus 31-én nyitották meg. A teljes hálózat összesen 39 állomásból áll, s a vonal teljes hossza 31 kilométer. A vonatokon naponta átlagosan 100 000 ember utazik. Csak 2006-ban összesen 60 millió utas vette igénybe a vonatokat. A járatok általában 4-10 percenként követik egymást, valamennyi viszonylatban.

Viszonylatok[szerkesztés]

A vonalon rendkívül korszerű szerelvények közlekednek. Ezt mutatja az is, hogy a vonatok mindegyike automata irányítású, tehát nincs bennük járművezető. Biztonsági okokból azért tartózkodik a vonatokon egy kalauz, aki tájékoztatja az utasokat, kezeli a jegyeiket, és ha baj történne, akkor át tudja venni az irányítást a vonat felett.

Nagy jelentősége lesz a 2012-es londoni olimpiai játékok idején, ugyanis a helyszínek legnagyobb részére majd ezzel lesz a legcélszerűbb eljutni. Ennek következményeként jelenleg is folynak építési- illetve felújítási munkák: új állomások és új vonalszakaszok létrehozása van folyamatban.

A DLR-t is a TfL (Transport for London) üzemelteti, tehát erre is érvényesek ugyanazon a jegyek, melyek az egyéb járműveken is használhatóak. A vonatok főként a 2-es és a 3-as zónában közlekednek, de rengeteg állomás található eme két zóna határán. Természetes igénybe vehető mind szokványos papírjeggyel, mind pedig az új chipkártyás rendszerrel, amely az Oyster card nevet viseli.

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]