DLR

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Docklands Light Railway
DLR roundel.svg
Docklands Light Railway trein in Shadwell (12753975413).jpg
Üzemeltetés kezdete 1987. augusztus 31.
Vonal típusa Helyi gyorsvasút
Állomások 39
Vonal hossza 31 km
Garázsok Poplar
Beckton
Utasok száma 65 000 000
London vasúti közlekedése
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz DLR témájú médiaállományokat.
Londoni metróvonalak
  Bakerloo
  Central
  Circle
  District
  Hammersmith & City
  Jubilee
  Metropolitan
  Northern
  Piccadilly
  Victoria
  Waterloo & City
További vonalak
  DLR
  TfL Rail
  Tramlink
  Overground
Épülő
  Elizabeth

A DLR (eredeti nevén: Docklands Light Railway) egy Kelet-Londonban közlekedő vonat. Ha hasonlítani kellene, akkor leginkább a magyar HÉV-hez lehetne. A vonal érdekességei közé tartozik, hogy a vonatok vezető nélkül közlekednek. Noha metrónak nem tekinthető, ennek ellenére a londoni metrótérképeken rendszerint szerepel. Jelölése zöldeskék színnel történik.

DLR-szerelvény

A vonalat (vagy jobban mondva vonalakat) 1987. augusztus 31-én nyitották meg. A teljes hálózat összesen 39 állomásból áll, s a vonal teljes hossza 31 kilométer. A vonatokon naponta átlagosan 100 000 ember utazik. Csak 2006-ban összesen 60 millió utas vette igénybe a vonatokat. A járatok általában 4-10 percenként követik egymást, valamennyi viszonylatban.

DLR állomástábla

Viszonylatok[szerkesztés]

A vonalon rendkívül korszerű szerelvények közlekednek. Ezt mutatja az is, hogy a vonatok mindegyike automata irányítású, tehát nincs bennük járművezető. Biztonsági okokból azért tartózkodik a vonatokon egy kalauz, aki tájékoztatja az utasokat, kezeli a jegyeiket, és ha baj történne, akkor át tudja venni az irányítást a vonat felett.

Nagy jelentősége lesz a 2012-es londoni olimpiai játékok idején, ugyanis a helyszínek legnagyobb részére majd ezzel lesz a legcélszerűbb eljutni. Ennek következményeként jelenleg is folynak építési- illetve felújítási munkák: új állomások és új vonalszakaszok létrehozása van folyamatban.

A DLR-t is a TfL (Transport for London) üzemelteti, tehát erre is érvényesek ugyanazon a jegyek, melyek az egyéb járműveken is használhatóak. A vonatok főként a 2-es és a 3-as zónában közlekednek, de rengeteg állomás található eme két zóna határán. Természetes igénybe vehető mind szokványos papírjeggyel, mind pedig az új chipkártyás rendszerrel, amely az Oyster card nevet viseli.

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]