Dömök István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dömök István magyar orvos, virológus
Professzor Dr. Dömök István
Professzor Dr. Dömök István
Született 1925. április 13.
Pesterzsébet
Elhunyt 2004. február 27. (78 évesen)
Budapest
Foglalkozása orvos
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dömök István magyar orvos, virológus témájú médiaállományokat.

Dömök István (Pesterzsébet, 1925. április 13.Budapest, 2004. február 27.) magyar orvos, virológus, mikrobiológus, epidemiológus, címzetes egyetemi tanár.

Tanulmányok[szerkesztés]

A pestszenterzsébeti Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd 1943-ban iratkozott be a budapesti Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem Orvostudományi Karára (jelenleg: Semmelweis Egyetem). A második világháború vége előtt közvetlenül bevonultatták, alakulatát a közelgő szovjet csapatok elől nyugatra menekítették, ahol amerikai hadifogságba került. Hazatérve folytatta orvosi tanulmányait, 1950-ben szerezte meg az általános orvosi diplomát. 1955-ben laboratóriumi, 1961-ben közegészségügyi-járványügyi laboratóriumi, 1980-ban mikrobiológiai szakorvosi képesítést szerzett.

Munkássága, tevékenységi köre[szerkesztés]

1951-1970-ig az Országos Közegészségügyi Intézet Virológiai Osztályának munkatársaként dolgozott, majd 1970-től az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából annak ugandai víruskutató csoportját vezette. 1973-ban Magyarországra visszatérve az Országos Közegészségügyi Intézet Virológiai Osztályának osztályvezetői teendőivel bízták meg. 1975-ben ugyanezen intézet Járványügyi és Mikrobiológiai Főosztályának vezetőjévé nevezték ki. 1984-től nyugdíjazásáig volt az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató helyettese.

1985-től tevékenykedett a Magyar AIDS Bizottságban. Vezetőségi tagja volt az Infektológiai Társaságnak, illetve a Magyar Higiénikusok Társaságának és elnöke a Közegészségügyi-, Járványügyi és Sugáregészségügyi Szakmai Kollégiumnak.1983-1988-ig a Magyar Mikrobiológiai Társaság főtitkára volt. Irányításával működött a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Enterovírus referens Laboratórium és a Nemzeti WHO Influenza Központ.1996-tól volt a Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Bizottságának tagja, mely kinyilvánította a járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) európai eradikációját (megszüntetését).

Közreműködött az Acta Microbiologica Hungarica és az Egészségtudomány című folyóirat szerkesztőbizottságának a munkájában.2001. évben jelent meg Michael Oldstone Vírusvadászok című nagy sikerű könyve, melyben a neves vi­ro­ló­gus ér­de­kes tör­té­ne­tek révén mu­tat­ja be a ví­ru­sok ellen folyó küz­del­met. A könyvet Dömök professzor fordította, és szakmai magyarázatokkal látta el.

A szakorvosképzés és továbbképzés, a higiénikus képzés terén elévülhetetlenek az érdemei.

Nevéhez fűződött az első hazai orvosi vírusdiagnosztikai laboratórium létrehozása. Munkatársaival 1992-től megszervezte a vírusos hepatitisekkel kapcsolatos komplex megelőzési programot, amely országosan lehetővé tette a diagnosztika, a szűrések és a védőoltások megszervezését. Az ő munkája bizonyította be először, hogy a gyengített gyermekbénulás elleni védőoltások igen ritkán képesek megbetegedéseket okozni. Maga Albert Bruce Sabin, az élő, gyengített vírussal történő védőoltás kidolgozója javasolta őt a gyengített védőoltások felügyeletével foglalkozó WHO bizottságba.

A járványos gyermekbénulás, az influenza és a HIV/AIDS megelőzés területén nélküle nem érhette volna el Magyarország azokat a kedvező járványügyi mutatókat és laboratóriumi teljesítő képességet, amellyel Magyarország belépett az Európai Unióba.

Publikációi, szűkebb kutatási területe[szerkesztés]

Több mint száz tudományos publikációja volt

  • Vírusdiagnosztika,
  • Az influenza vírusok antigén meghatározása, epidemiológiája,
  • Enterovírus fertőzések,
  • A Sabin-cseppek (poliovírus elleni védőoltás) hatékonysága és biztonságossága,
  • A poliovírusok és egyéb enterovírusok genetikai tulajdonságai,
  • A hepatitis vírusfertőzések megelőzése és virológiai diagnosztikája,
  • HIV/AIDS epidemiológiai tanulmányok

témakörökből.

Kitüntetései[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Magyar Ki Kicsoda 1990. Biográf Szerkesztőség, Budapest 134. ISBN 963 7840 281
  • Who's who in Europe 2003.WhoEurope International Publisching Incorporated, London. UK 225. ISBN 963-86144-3-9

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dömök István témájú médiaállományokat.