Déli delfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Déli delfin
Csapatban úszó állatok
Csapatban úszó állatok
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Delphinoidea
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Alcsalád: Lissodelphininae
Nem: Lissodelphis
Gloger, 1841
Faj: L. peronii
Tudományos név
Lissodelphis peronii
Lacépède, 1804
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Déli delfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Déli delfin témájú kategóriát.

A déli delfin vagy déli felemásdelfin (Lissodelphis peronii) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Elterjedése kevéssé ismert, úgy tűnik, cirkumpoláris és mindenhol eléggé gyakori. Majdnem kizárólag a mérsékelt övi vizekben tartózkodik, a legtöbb adat az Antarktikus konvergencia környékéről származik. A hideg Humboldt-áramlatot követve gyakran elvetődik a szubtrópusokig a déli szélesség 19. fok magasságában, messze Észak-Chiléig, de a legészakibb adat Peru környékéről származik a déli szélesség 12. fokáról. Elterjedésének déli határa a tenger hőmérsékletének évszakos ingadozása szerint változik. Elég gyakorinak látszik a Falkland-áramlásban Patagónia és a Falkland-szigetek körül. Vélhetőleg az Indiai-óceánban a Nyugatiszél-áramlást követve fordul elő. A szárazföldek közelében - a mély vizek kivételével - ritkán látható, de előfordul Chile és Új-Zéland 200 méternél mélyebb, part menti vizeiben.

Megjelenése[szerkesztés]

A déli delfin könnyen azonosítható a tengeren. Az egyetlen hátúszó nélküli, feltűnően fekete-fehér mintázatú delfin a déli féltekén. Amikor azonban gyorsan úszik, távolról összetéveszthető a pingvinekkel, lassan úszva hasonlít a fókára. Nagyon emlékeztet az északi delfinre, de valamivel kisebb, feje és oldalai fehérebbek, elterjedési területük között nincs átfedés. A borjak szürkésbarnák vagy sárgásfehérek, a felnőtt állatokra jellemző szín az első életév végére alakul ki. A déli delfin nem jól ismer állat, mert elsősorban a távoli, nyílt vizekben fordul elő.

Hátúszó: Nincs.

Felnőtt tömeg: Kb. 60 – 100 kg.

Újszülött tömege: Ismeretlen.

Újszülött mérete: Kb. 80 cm.

Felnőtt mérete: 1,8 - 2,9 m.

Életmódja[szerkesztés]

Mozgása kecses. Gyakran nagyon gyorsan halad hosszú, lapos ugrások sorozatával, külső szemlélő számára ez a fürge mozgás inkább a pingvinek fürge mozgására emlékeztet. Ha néha lassan úszik, akkor alig zavarja a víz felszínét. Légvételkor csak a feje és sötét háta kis részét emeli ki a vízből. Ugrik, (de nem pördül meg a levegőben), a hasára vagy oldalára érkezik, farkát csapkodja. Merülési ideje átlagosan 6 perc. Egyes iskolákat meg lehet közelíteni, mások menekülnek a csónakok elől. Olykor előfordul, hogy kisebb csoportokban úszik a hajók orrvizén. Gyakran társul sötét delfinnel, a szalagos delfinnel vagy a gömbölyűfejű-delfinekkel. Kimondottan társas életű állat. Átlagos csoportméret 1-1000 egyedből áll. Tápláléka halakból és kalmárokból vagy polipokból áll.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]