Csodás álmok jönnek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csodás álmok jönnek
(What Dreams May Come)
1998-as amerikai film
RendezőVincent Ward
ProducerStephen Deutsch
Barnet Bain
AlapműWhat Dreams May Come
Műfaj
ForgatókönyvíróRichard Matheson (regény)
Ronald Bass (forgatókönyv)
FőszerepbenRobin Williams
Cuba Gooding Jr.
Annabella Sciorra
ZeneMichael Kamen
OperatőrEduardo Serra
VágóDavid Brenner
JelmeztervezőYvonne Blake
DíszlettervezőEugenio Zanetti
Gyártás
GyártóInterscope Communications
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő113 perc
Költségvetés85 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
  • PolyGram Filmed Entertainment
  • Netflix
  • Ivi.ru
Bemutató1998. október 2.
Korhatár12 II. kategória (F/6770/J)
Bevétel85 millió US$
További információk
SablonWikidataSegítség

A Csodás álmok jönnek (What Dreams May Come) 1998-ban bemutatott filmdráma, Robin Williams, Cuba Gooding Jr. és Annabella Sciorra főszereplésével. A film alapja az 1987-ben kiadott azonos című regény Richard Matheson tollából, rendezője Vincent Ward.

A cím Hamlet egyik monológjából származik: „Mert hogy mi álmok jőnek a halálban, ha majd leráztuk mind e földi bajt…” (Arany János fordítása). A film egyes jelenetei, továbbá a regény cselekményének körvonalai utalásokat tartalmaznak Dante Alighieri 1308-beli epikus költeményére, az Isteni színjátékra. Érdemes megemlíteni kapcsolatát a görög mitológia Orfeusz és Euridiké történetével is.

Cselekmény[szerkesztés]

A Svájcban nyaraló Chris Nielsen (Robin Williams) gyermekorvos találkozik Annie Collins (Annabella Sciorra) művésznővel. Összeházasodnak, és két gyermekük születik, Ian és Marie. Idilli életük véget ér, amikor a gyerekek autóbalesetben meghalnak. Négy évvel később Chris is meghal egy autóbalesetben. Nem tudván, hogy halott, és zavarában, hogy senki sem lép vele kapcsolatba, Chris a Földön marad.

Látja, ahogy Annie megpróbál megbirkózni a veszteségével, és megpróbál kommunikálni vele, annak ellenére, hogy egy jelenlévő azt tanácsolja neki, hogy ez csak még több fájdalmat okozna neki. Amikor a próbálkozásai valóban még több fájdalmat okoznak, úgy dönt, hogy továbblép. Chris egy Mennyországban ébred, amelyet képzeletével teremtett; a környezete egy hegyvidéki táj, amely hasonlít a felesége által készített festményre, és hasonlít arra a helyre, ahol ők ketten szerették volna eltölteni öreg napjaikat.

Chris-t a Mennyországban elkíséri Albert Lewis (Cuba Gooding Jr.), barátja és mentora az orvosi rezidenciáról, valamint Leona, egy stewardess, akit Chris egykor a lánya jelenlétében csodált; később „Leonát” a lányában, Marie-ban ismeri fel. Közben Annie-t bűntudat gyötri Chris és gyermekeik halála miatt, és öngyilkosságot követ el. Chris, aki kezdetben megkönnyebbül, hogy a szenvedése véget ért, dühös lesz, amikor megtudja, hogy az öngyilkosok a Pokolba kerülnek; ez nem az ellenük hozott ítélet eredménye, hanem a saját hajlamuk, hogy fájdalmuk alapján „rémálomszerű” túlvilági világokat teremtenek.

Chris kitart amellett, hogy meg fogja menteni Annie-t a pokolból, annak ellenére, hogy Albert elmondja, ez még soha senkinek nem sikerült olyan emberrel, aki öngyilkossággal halt meg. Egy „nyomkövető” (Max von Sydow) segítségével Chris és Albert leereszkedik a Pokolba. Az oda vezető úton Chris rájön, hogy „Albert” valójában Ian, és elválnak útjaik, mielőtt Annie-t megtalálná.

Chris és a nyomkövető Chris és Annie házának egy sötét és eltorzult változatához érkezik. A nyomkövető ekkor felfedi magát, mint az igazi Albert, és figyelmezteti Chris-t, hogy ha néhány percnél tovább marad Annie-vel, akkor végleg a Pokolban ragadhat, és azt tanácsolja, hogy Chris csak arra számíthat, hogy lehetősége lesz Annie-től végső búcsút venni. Chris belép az immár borzalmasan kinéző otthonukba, ahol Annie-t amnéziásan találja, aki képtelen emlékezni a saját öngyilkosságára, és láthatóan kínozza a lepusztult környezet látványa. Mivel nem tudja felkelteni az emlékeit, a nyomkövető látja, hogy Chris feladja a küldetését, hogy megmentse Annie-t a pokolból.

De ahelyett, hogy visszatérne a Mennyországba, Chris úgy dönt, hogy örökre a Pokolban csatlakozik Annie-hez. Miközben kijelenti Annie-nek, hogy maradni szándékozik, szavai párhuzamba állnak azzal, amit akkor mondott neki, amikor a gyerekeik halála után egy intézetben hagyta, és a lány visszanyeri emlékeit, miközben Chris átveszi az ő rémálmait. Annie, aki semmit sem akar jobban, mint megmenteni Chris-t, felemelkedik a mennybe, és magával viszi Chris-t is. Chris és Annie a Mennyországban újra találkozik gyermekeivel, és a megjelenésük helyreáll. Chris javaslatot tesz a reinkarnációra, hogy ő és Annie újra együtt élhessenek.

A történet végén Chris és Annie kisgyermekként találkoznak újra, egy olyan helyen, amely párhuzamba állítható az első találkozásukkal.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron)[2]
Chris Nielsen Robin Williams Mikó István
Annie Collins-Nielsen, Chris felesége Annabella Sciorra Tóth Enikő
Albert Lewis / Ian Nielsen Cuba Gooding Jr. Stohl András
„Nyomkereső” Max von Sydow Tordy Géza
Marie Nielsen Jessica Brooks Grant Molnár Ilona
Ian Nielsen Josh Paddock Hamvas Dániel
Leona & Marie Nielsen Rosalind Chao Mezei Kitty
Stacey Jacobs Maggie McCarthy Czető Zsanett
Hanley tiszteletes Matt Salinger Beratin Gábor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Csodás álmok jönnek (1998) 1. szinkron, 2000, Active Kommunikációs Kft., megrendelő: Kinowelt (Hungary), Budapest Film, TV2 az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]