Command & Conquer: Red Alert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Command & Conquer:
Red Alert
Fejlesztő Westwood Studios
Kiadó Virgin Interactive
Zeneszerző Frank Klepacki
Sorozat Command & Conquer
Red Alert
Platformok Windows
Kiadási dátum

PC

ÉA 1996. október 31.
EU 1996. ?

PlayStation

ÉA 1997. október 31.
EU 1997. novemberében

PlayStation Network

PAL 2008. március 27.
NA 2008. november 12.
Legfrissebb kiadás
Stabil 3.03 (Microsoft Windows)
Műfaj Valós idejű stratégiai játék
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI 12.svg PEGI: 12+ [1]
USK-besorolás USK 16
Adathordozó 2 db CD, ingyenesen letölthető
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

A Command & Conquer: Red Alert egy valós idejű stratégiai játék, mely része a Command & Conquer sorozatnak. A Westwood Studios fejlesztette és a Virgin Interactive adta ki 1996-ban. Ez a második játék, ami a "C&C" címet viseli, a Red Alert egy előzménye az eredeti Command & Conquer címet viselő, 1995-ös játéknak,[2][3][4][5] időben pedig a Command & Conquer alternatív történelmében akkor játszódik, amikor a szövetségesek harcoltak a támadó Szovjetunió ellen Európa uralmáért.

Eleinte csak számítógépre (MS-DOS és Windows 95 változat egy csomagban) volt elérhető, de később kiadták PlayStationre is. Ez utóbbi változatot később újra kiadták a PlayStation Network-ön PSP-re és PS3-ra.[6] 2008. augusztus 31.-én az Electronic Arts, aki a tulajdonosa a Westwood Studios-nak 1998 óta, hivatalosan is freeware kategóriájúnak nyilvánította a Command & Conquer: Red Alert-et.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékot sokszor dicsérték kezelőfelületéért, amit jobbnak tulajdonítottak kortársaiénál. A játékosok előre szólóan tudtak utasításokat kiadni, beszámozhatták egységeiket, így azok egyetlen gombnyomással kijelölődtek a pályán. Olyan játéknak tulajdonították, amit könnyű irányítani, egyszerű megtanulni, és alkalmazkodik a játékos igényeihez. Ráadásul két különböző játékmenetű oldalt választhattunk. A Red Alert az első online versenyezhető stratégiai játéknak is bélyegezték. Az egyszemélyes hadjárat küldetései miatt és története miatt volt különösen elismert, itt a játékosnak különféle következményekkel, és változatos helyszínekkel kellett szembenéznie. Mint a Tiberian Dawn-ban, külön utakat járhatunk be a hadjáratunk során. A cél ugyanaz marad, viszont más-más pályákon játszhatunk. A hadjáratot videós átvezetések is színesítik, amik minden Command & Conquer stratégiai játéknál jelen voltak, kivéve a Command & Conquer: Generals-t.

A kiegyensúlyozottság a két oldal közt máshogy zajlik, mint az eddigi játékokban. Nem "kő-papír-olló" elven működik, hanem minden oldalnak megvan a maga erőssége, gyengesége, illetve a kárpótlás a gyengeségére. Ez a hozzáállás szembenáll az olyan játékokkal mint a Total Annihilation és a Warcraft II: Tides of Darkness, ahol a két oldal egységei hasonlók voltak, és csupán létszámbeli fölénnyel lehetett eredményes támadást indítani.

A játékosok a játékbeli pénzt ércek és ásványok bányászásáért kapják. A történet szerint ilyenkor az emberiség még nem ismerte az átlagos C&C játékokban ismert Tiberiumot. A ritkább és értékesebb ásványoknak még a bányászási ideje is rövidebb, viszont nem teremnek újra, míg kevésbé értékes társaik: az ércek idő teltével újra "előbújnak a felszínre". Gazdaságunk erejét több bányászautóval, illetve ércfinomítóval növelhetjük.

Szovjet játékmenet[szerkesztés]

A szovjet egységek sokkal erősebbek a szövetségeseknél, ugyanakkor lassabbak és drágábbak. Erősebb a szárazföldi védelmük is: Lángtornyok és Tesla-tekercsek őrzik a szovjet támaszpontok biztonságát, amik 1-2 lövésből szedik szét az ellenséges tankokat. A szovjetek egyetlen gyenge pontja a haditengerészetük: csupán egy egységük van, ami a tengeralattjáró. Ez felderítésen kívül nem sok mindenre szolgál, ugyanis könnyen kilövik a jóval erősebb nyugati hajók. A szovjetek titkos fegyvere a vasfüggöny, egy eszköz, mely a kijelölt járműveket egy kis időre sérthetetlenné teszi, ugyanakkor az emberi szervezetet olyan mértékben károsítja, hogy ha emberre használjuk el, meghal. Légierő terén viszont fölénnyel rendelkeznek: MiG, Jak támadórepülők és Mi–24 helikopter áll a szovjet oldalon harcoló játékosok rendelkezésére. A pályát kémrepülőkkel tudják felderíteni, és ejtőernyősöket is tudnak hívni, de ezeket csak megadott időközönként tehetik. A Chinook helikopter nem tud támadni, ellenben csapatokat tud szállítani. A szovjet tankos lerohanás (vagy más néven rush) népszerű volt az internetes játékokban, főleg a nehéz, és a szupernehéz Mamut tankokkal támadtak. Ezeket általában egy MiG-támadás előzte meg, ami az ellenséges támaszpont energiaellátásának kiiktatására irányult.

Szövetséges játékmenet[szerkesztés]

A szövetséges egységek olcsóbbak, gyorsabban épülnek, és fürgébbek. Gyalogságuk orvosokat használva tovább életben tud maradni. Ugyanakkor a legerősebb tankjukat (Közepes tank) a szovjetek leggyengébb tankja (Nehéz tank) is elveri, ha párbajra kerül sor köztük. Emiatt a szövetségeseknek van aknarakójuk is, a szovjet páncélosfölény megtörésére. A szövetségesek egyetlen légi egysége, az Apache kifejezetten tankok kilövésére van tervezve, míg a szovjeteknél három légi egység is van. Ugyanakkor a szövetségeseknek vannak olyan légvédelmi ágyúik, amik jóval erősebbek, viszont kisebb a lőtávuk a szovjetek légvédelmével (S.A.M) szemben. A szövetséges védelmi épületek szárazföldi támadás elhárítására vannak szakosodva, géppuskafészkekből és lőtornyokból állnak, melyek gyengébbek mint a szovjet Tesla-tekercsek, de mégis kevesebb energiát igényelnek. Olyan pályákon, ahol van víz is, haditengerészet terén a szövetségesek oldalára billen a mérleg. A Cirkáló, amely hatalmas hatótávolságával és erejével a játék legerősebb egysége, egy tüzérségi hajó, ami gyorsan szedi szét az ellenséges épületeket. Másik főbb hajójuk a Romboló, ami olyan sokoldalú, hogy akármilyen egységgel fel tudja venni a harcot, legyen az szárazföldi, légi, vagy vízi. A szövetségesek titkos fegyvere a Kronoszféra, amely áthelyez egységeket egyik pontról a másikra. Mint minden titkos fegyvernek, ennek is időre van szüksége, amíg feltölt, és használható lesz. Másik különlegességük a kémműhold, mely az egész térképet részlegesen felderíti (fekete marad, de apró ikonok jelölik hogy hol milyen típusú egység található; például ahol járművek vannak, ott egy kis tank ikon lesz. Ezek mozgását pedig folyamatosan figyelhetjük, így hamar értesülhetünk az ellenünk irányuló ellenséges támadásokról.).

Online játékmenet[szerkesztés]

Ez kissé eltér a normáltól. Mindkét oldal számára elérhető a Rakétasiló, annak ellenére, hogy a hadjáratban nem, illetve a szovjetek is tudnak néhány azelőtt kizárólag szövetséges egységet képezni: rakétavetős katonát, ami légi és páncélos célpontok ellen hatásos, illetve Tanya-t, aki épületeket tud felrobbantani, és egy-két lövésből iktatja ki a gyalogságot. Tanya-ból csak egyet lehet képezni.

Története[szerkesztés]

Szovjet-Szövetséges háborúk
Konfliktus Hidegháború
Időpont 1950-es évek
Helyszín Európa
Eredmény

Szövetséges hadjárat

 • Szövetséges győzelem, a Szovjetunió bukása.
 • Sztálin halála
 • Kane és kommunista társai földalatti mozgalomba kezdenek

Szovjet hadjárat

 • Szovjet győzelem
 • A Buckingham-palota a szovjetek uralma alá kerül.
 • Nadja megmérgezi Sztálint
Szemben álló felek
Szovjet erők:
 •  Szovjetunió
 • Ukrán SSR Ukrajna
 • Szövetséges erők:
 •  Amerikai Egyesült Államok
 •  Egyesült Királyság
 •  Németország
 • Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PEGI besorolás. [2015. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 20.)
  2. Westwood Studios: Westwood Studios Official Command & Conquer: Red Alert FAQ List. Westwood Studios, 1997. október 24. (Hozzáférés: 2007. április 23.)[halott link]
  3. Westwood Studios: Official Command & Conquer FAQ v3.0, 1998. október 23. [2017. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 13.)
  4. Westwood Studios: Official Command & Conquer Gold FAQ v1.3, 1998. október 23. (Hozzáférés: 2007. május 13.)[halott link]
  5. Kane's Dossier. EA Games, Command and Conquer 3 official website, 2006. október 29. [2007. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. január 20.)
  6. PSN Update Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben at Three Speech

  Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Command & Conquer: Red Alert című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  Külső hivatkozások[szerkesztés]