Kő-papír-olló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kő-papír-olló
A játékelemek interakcióit bemutató ábra
A játékelemek interakcióit bemutató ábra

Játékosok 2
Véletlen szerepe Magas
Szükséges tudás, előképzettség Szerencse, pszichológia
A Wikimédia Commons tartalmaz Kő-papír-olló témájú médiaállományokat.

A kő-papír-olló játékot két ember játszhatja a kezével. Néha a pénzfeldobáshoz, a kockadobáshoz vagy a pálcatöréshez hasonlóan egy személy kiválasztásban is használják. A véletlen választásoktól eltérően azonban itt lehet fejleszteni a játéktechnikát ha több kört játszanak, mert a tapasztalt játékos kiismerheti ellenfele nem-véletlenszerű taktikáját. A játék a legtöbb országban kő, papír, olló-ként ismert, csak Japánban nevezik dzsankennek.

Egyes sportokban ezzel a játékkal (és nem pénzfeldobással) határozzák meg, melyik csapat kezdi a meccset. Eső esetén néha így döntik el, megtartsák-e a játszmát. Élő szerepjátékokban is használják véletlenek létrehozására, mivel semmiféle felszerelés nem szükséges hozzá. Néha fogadást is kötnek rá, a szerencsejátékokhoz hasonlóan.

A játék menete[szerkesztés]

SssStein.jpg SssPapier.jpg SssSchere.jpg
Mindegyik alak (balról jobbra: kő, papír, olló) legyőzi a másik kettő egyikét

A játékosok hangosan háromig számolnak vagy a játék nevét, a "kő – papír – olló"-t mondják, minden számolásnál meglendítve a felemelt és ökölbe szorított kezüket. A harmadik számolás után vagy az utána következő ütemben a játékosok kezükkel felveszik a három alakzat egyikét és megmutatják az ellenfelüknek. Újabban használt az amorf (alaktalan) anyag is, ami egyfajta joker, ami mindent visz és bármikor felhasználható, de csak több menetes küzdelemben. Két amorf anyag kiüti egymást. A másik változat a csoportkör, amit 3-6 játékos játszhat, ennek során mindenki megszámolja, hány más játékoson aratott győzelmet az adott körben (mindenki egyszerre mutat). Győzelmeit egy-egy pontként jegyezzük, aki előbb szerez minimum 20 pontot (változó, de ennyi az ajánlott), az a nyertes. Ezt akár kombinálhatjuk az amorf anyaggal, így még izgalmasabb a játék.

  • kő: a zárt ököl
  • olló: a kinyújtott, szétnyitott mutató és középső ujj
  • papír: a nyitott tenyér
  • amorf anyag: ujjaival vibráló kéz, de szinte bármi lehet

A játék nyertese[szerkesztés]

Az a cél, hogy olyat mutassunk, ami legyőzi a másikat:

  • a kő kicsorbítja az ollót: a kő győz
  • az olló elvágja a papírt: az olló győz
  • a papír becsomagolja a követ: a papír győz

Ha mindketten ugyanazt mutatják, a játék döntetlen, és újat játszanak.

Néha úgy játsszák a játékot, hogy a győztes használja a "fegyverét" az ellenség fegyverén, hogy bemutassa, legyőzte, például papír és kő esetén a győztes a tenyerével beborítja a vesztes öklét. Egy másik változatban, ha valakit 2-0-ra legyőznek, annak 10 másodpercig a sarokba kell ülnie. A játékot gyakran hármas sorozatokban játsszák, és aki legalább kettőt megnyer, az nyeri a sorozatot.

Jason Simmons kő-papír-olló-bajnok szerint a nők általában ollóval indítanak, míg a Kő-papír-olló Világszövetség szerint a férfiak leginkább kővel szeretnek kezdeni. A bajnoksági statisztikák szerint a papírt mutatják a legkevesebbszer.

Csalás[szerkesztés]

Ha például az egyik játékos követ mutat, a másik ollót akar, de gyorsan megváltoztatja papírra és a másik játékos észreveszi, vagy egy külső ember (érdemes többen lenni hogy elkerüljük a csalást), akkor a másik nyer.

A robot, ami mindig nyer a kő-papír-ollóban[szerkesztés]

A japán Tokiói Egyetem Ishikawa Oku Laboratóriumának kutatói egy olyan robotot fejlesztettek ki, amely verhetetlen a kő-papír-olló játékban, száz százalékos arányban megnyeri a meccseket. A robot kamerája révén egy milliszekundum alatt felismeri ellenfele választását, így az emberi szem számára észrevehetetlen módon, de valamivel a másik választása után dönt. Az eszköz olyan gyors, hogy az IEEE.org szerint az sem működik, ha az a játékos félúton meggondolja magát, mert a robot még időben észreveszi a turpisságot, és másik állapotot választ.

Variációk[szerkesztés]

A játékot Dél-Koreában kaü-paü-po (가위 바위 보) néven ismerik és továbbfejlesztett, kétfős változata is létezik muk-ccsi-ppa (묵찌빠) néven. A játékot hagyományos kő-papír-ollóval kezdik, és aki az első kört megnyeri, az támadhat. A lényege, hogy az ellenfelet arra kényszerítse a játékos, hogy ugyanazt a jelet mutassa. A muk jelzi a követ, a ccsi az ollót és a ppa a papírt. A hagyományos játékszabályok szerint, amennyiben az ellenfél olyan jelet mutat, ami legyőzi a támadóét, akkor a szerep felcserélődik, és a másik játékos támadhat. A játék akkor ér véget, ha a védekező játékos ugyanazt a jelet mutatja, mint a támadó (és ezzel veszít).[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Play muk-zzi-ppa! The upgraded rock-paper-scissors. Hancinema, 2011. június 25. (Hozzáférés: 2014. február 6.)
  2. 묵찌빠 (koreai nyelven). Naver Dictionary. (Hozzáférés: 2014. február 6.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Rock, Paper, Scissors
A Wikimédia Commons tartalmaz Kő-papír-olló témájú médiaállományokat.