Command & Conquer: Red Alert 3 – Uprising

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Command & Conquer:
Red Alert 3 – Uprising
A játék töltőképernyője
A játék töltőképernyője
FejlesztőEA Los Angeles
KiadóElectronic Arts
ZeneszerzőJames Hannigan, Frank Klepacki, Timothy Michael Wynn
SorozatCommand & Conquer,
Red Alert
MotorSAGE
PlatformokUprising
Microsoft Windows
Commander's Challenge
PlayStation 3, Xbox 360
Kiadási dátumUprising
2009. március 12.[1]
Commander's Challenge
2009. szeptember 24.[2]
Verzió1.00
Legfrissebb kiadás
Stabil1.00
MűfajValós idejű stratégiai játék
JátékmódokEgyjátékos
Korhatár ESRB: T
PEGI: 12+
Adathordozóinternetes terjesztés[3]
SablonWikidataSegítség

A Command & Conquer: Red Alert 3 – Uprising egy 2009-es valós idejű stratégiai játék, amelyet az EA Los Angeles fejlesztett, és az Electronic Arts adott ki. A játék a Command & Conquer: Red Alert 3 kiegészítője, ám az alapjáték nélkül is működik, és az internetről tölthető le. 30 új pálya található a kiegészítésben, valamint több új egység és négy minihadjárat, azonban ebből hiányoznak az alapjáték bizonyos játékmódjai, mint a többjátékos mód vagy a kooperatív mód.

A kiegészítő egy része, a Commander's Challenge önállóan is megjelent PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra Command & Conquer: Red Alert 3 – Commander's Challenge néven 2009. szeptember 24-én. Ez szintén működik az alapjáték nélkül. A játék az Uprising kihívás játékmódját tartalmazza valamint az új egységeket, ám a minihadjáratokat és a gép elleni játékot nem. Szintén online terjesztésűként jelent meg.[2]

Történet[szerkesztés]

A játékban négy minihadjárat található: a szovjet, a szövetséges, a japán és a Juriko Omega történetét végigkövető. A történet minden esetben az alapjáték szövetséges győzelmétől folytatódik, és mindegyik három küldetésből áll, a szovjetet kivéve, amely négy küldetést tartalmaz.

A szovjet hadjáratban az előző rész hírszerző tisztje, Dása Fedorovics vette át a maradék szovjet erők irányítását. A játékos feladata az, hogy a szűkös erőforrásait felhasználva harcoljon a szövetségesek és a FutureTech ellen. Ennek részeként előbb Románia területén kell beszivárognia egy ellenséges erődbe és kiszabadítani fogvatartott szovjet tudósokat, majd a FutureTech ellen kell harcolnia. Itt kiderül, hogy a cég nemcsak szovjet állampolgárokon kísérletezik, de egy különleges szerkezetet is készít, amely képes megállítani az időt. Kiderül, hogy a céget titokban támogatja az Európai Unió elnöke, Rupert Thornle, aki létre akarja hozni a mennyországot a Földön az eszköz segítségével.

A szövetséges hadjáratban Josiró császár halála után Tacu herceg veszi át a Felkelő Nap Birodalmának irányítását, és behódol a szövetségeseknek, ám emiatt több militáns és konzervatív hadúr fellázad ellene. A játékos feladata a lázadók elpusztítása, és a harmadik parancsnok, Takara Szato veresége után Tacu felfedi valódi szándékait. Kiderül, hogy a herceg végig arra készült, hogy a lázadóktól szerzett fegyverekkel kiűzi a szövetségeseket Japánból, és új császárrá koronáztatja magát.

A birodalmi hadjáratban Tacu herceg a Szahalint megtámadó szovjet erők ellen küldi a játékost, akinek emberei az ellenség egyik bázisára beszivárogva hátulról támadják meg a szovjeteket. A hadjáratban a szövetségesek is megjelennek, mint akik megpróbálják megállítani a harcot és visszaállítani a békét, ám sikertelenül. Ezután a szovjetek megtámadják Josiró császár sírhelyét, amelynek védelme után a birodalmi erők ellentámadásba mennek át.

A negyedik hadjárat a birodalmi szuperfegyver, Juriko Omega történetét követi. Juriko különleges pszionikus képességekkel rendelkezik, így képes hatalmas lökéshullámokat generálni, tárgyakat elméjével mozgatni, másokat a maga oldalára állítani és pajzsot vonni maga köré. A lányt a Simada Kutatóintézetben tartják fogva, ám egyszer sikerül megszöknie, és a bázis őrségének nagy részét megölnie. Ám még a szabadulás előtt fogságba ejtik. A következő küldetésen a guami kriobörtönben található, ahol lefagyasztották háborús szerepléséért. Innen kitörve fellázítja az egész tábort, majd a tengeren keresztül megszökik, erejével megsemmisítve egy szövetséges repülőgép-hordozó köteléket. Ezután visszatér a kutatóintézetbe, végez az őrséggel, majd megöli Simada doktort is. Izumi, akinek a hívására cselekedett végig, azonban el akarja pusztítani, hogy ismét ő legyen a legerősebb, Juriko így kénytelen megölni őt.

Szereposztás[szerkesztés]

Ahogy az alapjátékban, itt is filmes átvezetők mesélik el a történetet a pályák között. Az alábbi listában csupán az új szereplők találhatóak, a Red Alert 3-ban lévők nem.

Szövetségesek
Felkelő Nap Birodalma
Szovjetunió

Fogadtatás[szerkesztés]

A PC Guru tesztjében a továbbra is szép hangzásvilág és Juriko történetszála, illetve az új egységek szerepeltek a pozitívumok oldalán. Negatívum a többjátékos lehetőségek hiánya, illetve a Challenge (Kihívás) mód kiegyensúlyozatlan nehézsége. Összességében egy komoly meglepetések nélküli, korrekt kiegészítőnek nevezték, ami hiányosságait alacsony árával kompenzálja.[14] A GameStar értékelésében a zenét és a könnyed hangvételt, az új egységeket és Juriko hadjáratát tartották a kiegészítő fő pozitívumának, míg a színészi teljesítményeket és a sablonos történetet, illetve a grafika fejlődésének hiányát illeték negatív kritikával, valamint azt a tényt, hogy kizárólag az egyjátékos mód bővült tartalommal.[16]

Források[szerkesztés]

  1. Command & Conquer Red Alert 3: Uprising. EA Singapore. [2009. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 1.)
  2. a b Download Red Alert 3 Commander's Challenge
  3. Command & Conquer: Red Alert 3 Returns With An Uprising. Command & Conquer.com, 2009. január 8. (Hozzáférés: 2009. január 27.)
  4. a b c d e EA Announces All-Star Celebrity Cast For Command & Conquer Red Alert 3: Uprising. Command & Conquer.com, 2009. január 27. (Hozzáférés: 2009. január 29.)
  5. a b c d e Robinson, Andy: The girls of Red Alert 3: Uprising. Computer and Video Games, 2009. január 27. (Hozzáférés: 2009. január 27.)
  6. Gibson, Ellie: Eurogamer meets Holly Valance. Eurogamer, 2009. január 12. (Hozzáférés: 2009. január 27.)
  7.  Command & Conquer Red Alert 3: Uprising Campaign Trailer 2GameSpot Video. (Hozzáférés ideje: March 7, 2009.)
  8. Command & Conquer: Red Alert 3 - Uprising. Metacritic. (Hozzáférés: 2012. február 8.)
  9. Command & Conquer: Red Alert 3 - Uprising. GameRankings. [2019. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 8.)
  10. Ocampo, Jason: Command & Conquer: Red Alert 3 - Uprising. IGN, 2009. március 20. [2012. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 8.)
  11. Nelson, Mike: Red Alert 3: Uprising. 1Up.com, 2009. március 20. [2015. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 8.)
  12. Rausch, Allen: Command & Conquer: Red Alert 3 - Uprising. GameSpy, 2009. március 13. (Hozzáférés: 2012. február 8.)
  13. VanOrd, Kevin: Command & Conquer: Red Alert 3 - Uprising. GameSpot, 2009. március 23. (Hozzáférés: 2012. február 8.)
  14. a b Toldi Gyula (Tika) (2009. 04). „Command & Conquer: Red Alert 3 Uprising”. PC Guru 2009 (05), 60–61. o.  
  15. Matschijewsky, Daniel: Alarmstufe Rot 3: Der Aufstand. GameStar, 2009. március 13. (Hozzáférés: 2012. február 8.)
  16. a b Hajdú Éva (Eskin): Red Alert 3: Uprising - Teszt. GameStar, 2009. április 12. (Hozzáférés: 2012. február 8.)