Command & Conquer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Command & Conquer
Command & Conquer-Logo.png
Fejlesztő Westwood Studios (1995–2003)
EA Los Angeles (2003–2010)
Victory Games (2011–2013)
EA Phenomic (2011–2013)
EA Redwood Studios (2018–)
Kiadó Electronic Arts
Platformok Apple Macintosh, Nintendo 64, PlayStation, MS-DOS, Windows, Sega Saturn, PlayStation Portable, Mac OS X, Xbox 360, PlayStation 3, Android, iOS
Első játék Command & Conquer
(1995. szeptember)
Legutóbbi játék Command & Conquer: Rivals
(2018. december 4.)

A Command & Conquer (gyakran a C&C vagy CnC rövidítéseket alkalmazzák) egy videójáték-sorozat, mely főleg valós idejű stratégiai játékokból áll, de 2002-ben például a Command & Conquer: Renegade című fps játékkal bővült a C&C univerzuma. A sorozat fejlesztését kezdetben a Westwood Studios végezte, 1998-ban viszont felvásárolta őket az Electronic Arts és 2003-ban bezárta a stúdiót, majd a korábbi alkalmazottak, kiegészülve az EA Pacific munkatársaival az EA Los Angeles berkein belül dolgoztak tovább. Néhány alkalmazott pedig az EA helyett inkább más utat választott és megalapították saját videójáték-fejlesztő vállalkozásukat, mely a Petroglyph Games nevet kapta.

A sorozat első része, a Command & Conquer MS-DOS és Mac OS operációs rendszereken 1995. augusztus 31-én látta meg a napvilágot, Tiberian Dawn alcímmel. A játék a Westwood egy korábbi sikerén, a Dune II című stratégiai játékon alapult. A további játékok főleg Windows rendszerekre készültek, de néhány játéknak elkészült a konzolos és Mac-es változata is. A Tiberium Wars című részt követően azonban az Xbox 360 változat is párhuzamosan készült a windowsos mellett, a Command & Conquer: Red Alert 3 pedig Windows és Mac operációs rendszereken kívül Xbox 360 és PlayStation 3 konzolokon is tiszteletét tette.

A sorozat jelenleg 11 játékból és 8 kiegészítő lemezből áll, melyek összesen több mint 30 millió példányszámban keltek el világszerte, az Electronic Arts pedig megerősítette egy új játék eljövetelét, melynek fejlesztése most még csak kezdeti stádiumban van.

A történet[szerkesztés]

Egy meteorit csapódik a földbe valamikor a ’90-es évek második felében, aminek különös, többféle formában megjelenő, sugárzást kibocsátó anyaga, a tiberium (nevét a becsapódás helyéről, a Tiberis folyóról kapta) átalakítja a földi anyagokat, ezáltal szaporodni kezd és lassan mindent elborít. Az idegen anyag hosszú távon halálos az élőlényekre, továbbá sugárzása számtalan mutációt okoz, ezáltal az élővilág és az emberiség is elkezd átalakulni.

A fejlett országok természetesen észlelik a veszélyt és a már létező globális csúcsszervezetekből (G8-ak, NATO stb.) létrehozzák a GDI (Globális Védelmi Összefogás) nevű nemzetközi szervezetet, amely harcol a tiberium terjedése ellen. Azonban színre lép Kane, a NOD Testvérisége nevű vallásos-félkatonai szervezet alapítója, aki a bibliai Káin leszármazottjának hirdeti magát, követői pedig halhatatlan félistennek gondolják. Kane a forradalmár, lehetőséget lát a tiberiumban ahhoz, hogy a Föld és az emberiség egy új evolúciós szintre lépjen. A NOD szabotálni kezdi a GDI tevékenységét, amely pedig terrorista csoportnak minősíti a Testvériséget. Hamarosan mindkét szervezet totálisan felfegyverkezik az új, tiberium-feldolgozó technológiára alapozva, és megkezdődik a háború a Föld birtoklásáért.

A játékmenet[szerkesztés]

Az egyjátékos módban küldetéseket kell teljesítenünk bármelyik oldalon. Kétféle küldetés van: hadjárat, és ütközet (skirmish). A hadjáratban az egyik frakció oldalára állva kell megadott feladatokat, küldetéseket teljesítenünk, a bolygó birtoklásáért folyik a harc. Az ilyen küldetésekben sokszor lehet segítségnyújtó bónuszokat találni, például amikor egy Vega’s nevű bázist kell lerombolni akkor, ha előtte leromboljuk a gátat utána tudunk bázist építeni. Bázisépítő módban választhatunk pályát, ellenfeleket, bónuszokat-hátrányokat, lényeg a győzelem.

A sorozat részei[szerkesztés]

Westwood Studios (1992–2002)
EA Pacific (a.k.a. Westwood Pacific) (2000–2003)
EA Los Angeles (2003–2010)
EA Phenomic (2011)
Victory Games (2011–től)

Hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Command & Conquer
A Wikimédia Commons tartalmaz Command & Conquer témájú médiaállományokat.